Aktuelno iz kulture

Pokrajinska vlada razrešila dužnosti upravnika Srpskog narodnog pozorišta Aleksandra Stankova

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Tanjug

02/03/2023

-

10:33

Pokrajinska vlada razrešila dužnosti upravnika Srpskog narodnog pozorišta Aleksandra Stankova
Pokrajinska vlada razrešila dužnosti upravnika Srpskog narodnog pozorišta Aleksandra Stankova - Copyright Promo/Marija Erdelji

veličina teksta

Aa Aa

Pokrajinska vlada razrešila je dužnosti upravnika Srpskog narodnog pozorišta Aleksandra Stankova, a saopštenje o toj odluci objavila je samo dan nakon što je novosadski teatar predstavilo rezultate na godišnjicu rada nove uprave. Za vršioca dužnosti upravnika, na period do godinu dana, imenovan je prof. dr Zoran Đerić.

Stankov je u ranijoj izjavi Tanjugu ispričao da postoji problem unutar pozorišta jer se njegovi stavovi o vođenju SNP mimoilaze sa idejama dela Upravnog odbora. 

"Insistiram i uvek ću, bez obzira na kojoj sam poziciji, da u fokusu budu umetničke jedinice i Radna jedinica tehnika. U mom elaboratu su tu predviđene velike personalne  promene. Potrebno je promeniti i mnoge akte SNP-a da bi se moj elaborat realizovao. Ne nalazim razumevanje jer  mnogi ljudi nisu zadovoljni kad se dešavaju promene. Nemam problem sa osnivačem, čak imam i podršku u realizaciji svog elaborata", kazao je Stankov.  

U redakciju Tanjuga je istog dana stiglo i saopštenje Nataše Čubrilo, članice Upravnog odbora SNP u kojem ona između ostalog navodi da se Upravni odbor, uprkos postavljenim pitanjima, nije bavio ni činjenicom da baletski i orkestarski ansambli još nisu dobili potrošni materijal za rad, a koji može biti dodeljen tek nakon usvojene odluke UO SNP. 

Promo/Marija Erdelji

 

"Mi se u poslednjih godinu dana na sednicama Upravnog odbora bavimo stvarima koje ne treba da budu naša tema. Dakle, razmatramo razna anonimna pisma i dojave, gde nijedan prigovor ne dolazi od strane umetnika ili iz umetničkih jedinica. Ovaj Upravni odbor je preki sud koji ne donosi odluke koje su potrebne za funkcionisanje teatra", kaže Čubrilo i dodaje da je poslednja sednica Upravnog odbora održana nakon pauze od više od tri meseca. 

"Prirodno bi bilo da smo na njoj razmatrali finansijski i plan rada. Ipak, direktori su zamoljeni da što brže obrazlože plan i program rada. Nije bilo nekih pitanja, plan je usvojen, ali o tome uopšte nismo razgovarali. Na isti način prošla je i tačka dnevnog reda kojom se obrazlažu autorski honorari umetnika, iako su direktori umetničkih jedinica želeli da ih obrazlože", kazala je piše u sapštenju Čubrilo. 

Tokom jučerašnjeg susreta sa novinarima Stankov je naglasio da je u 2022. godini SNP posetilo više od 115.600 gledalaca, što je gotovo tri puta više nego 2021.

On je rekao da je prošle godine bilo velikih ideja i planova i da je sigurno 70 odsto toga i realizovano.

Promo/Marija Erdelji

 

"Bitno nam je da pojačamo umetničke jedinice i dovedemo nove, mlade umetnike u naše redove. To je prioritet i meni i svim mojim kolegama u pozorištu", izjavio je sada već bivši upravnik Pozorišta. 

Stankov je tada najavio i velike radove, između ostalog, i rekonstrukciju velike i male scene, koji su prema njegovim rečima koštale ukupno 112 miliona dinara. Za sada nije saopšteno da li će i novi upravnik raditi na istom cilju.

Stankov je, podsetimo, na čelo SNP došao sredinom januara 2022. godine putem konkursa, a mandat je trebalo da mu traje četiri godine. Prethodno je pet godina vodio Operu Srpskog narodnog pozorišta.

Inače, Srpsko narodno pozorište u martu očekuju velike premijere: prva će biti 17. marta na sceni "Pera Dobrinović", predstava "Jevanđelje po Dostojevskom" u režiji čuvenog slovenačkog reditelja Jerneja Lorencija, a odmah potom i na sceni "Jovan Đorđević", 28. marta opera "Evgenije Onjegin", u reži Italijana Lina Privitere.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu