Aktuelno iz kulture

Smrti, bankrotstva i izgubljene trake: Deset filmova koji su decenijama čekali da izađu pred publiku

Komentari

Autor: Collider

11/03/2023

-

08:50

Smrti, bankrotstva i izgubljene trake: Deset filmova koji su decenijama čekali da izađu pred publiku
Smrti, bankrotstva i izgubljene trake: Deset filmova koji su decenijama čekali da izađu pred publiku - Copyright Prinstscreen YouTube/TheThiefArchive, IGN Movie Trailers, GotNextVideo, Netflix

veličina teksta

Aa Aa

"Avatar: Put vode" zagospodario je svetskim blagajnama za vrlo kratko vreme i zauzeo treće mesto na listi filmova sa najvećom zaradom u istoriji kinematografije. To je veliki uspeh za ostvarenje čija je premijera kasnila gotovo trinaest godina, budući da je najavljivana za davnu 2010. 

Razlozi zbog kojih je publika dugo čekala nastavak originalnog "Avatara" su brojni, a uglavnom se svode na to da je grandiozni projekat Džejmsa Kamerona zahtevao tehnologiju koja u to vreme još nije bila dostupna.

Međutim, u istoriji filma postoje brojni naslovi koje su "probili" rokove za objavljivanje i po nekoliko decenija, a neki od njih nikada nisu ni ugledali svetlo dana.

Izgubljene trake, nedostatak finansija i smrt ključnih članova filmskih ekipa neki su od razloga zbog kojih su godinama prolongirane premijere pojedinih ostvarenja, a Collider se nedavno prisetio deset onih na koje je publika najduže čekala.

"Tragedija čoveka" (23 godine)

Zasnovan na istoimenom delu mađarskog pisca Imrea Madača, ambiciozni animirani film "Tragedija čoveka" sastoji se od 15 segmenata, animiranih u različitim vizuelnim stilovima.

Film gledaoce vodi na putovanje kroz nekoliko istorijskih epoha od biblijskog stvaranja Zemlje, pa sve do budućnosti u kojoj Adam, Eva i Lucifer dolaze do zaključka o značenju života istražujući čovečanstvo.

Reditelj Marcel Jankovič započeo je snimanje 1988. godine, ali nakon pada komunizma u Mađarskoj, pao je i sistem koji je finansirao njegov film. 

To je primoralo autora da krene u potragu za alternativnim izvorom sredstava, koja je potrajala godinama.

Iako su fragmenti crtanog filma bili prikazivani na festivalima, tek je 2011. završen onako kako ga je Jankovič zamislio, a prikazan je u celosti na Međunarodnom festivalu animiranog filma "Anilogue" u Budimpešti.

"Los resucitados" (23 godine)

Reditelj Arturo de Bobadilja počeo je da snima film o srednjevekovnim vitezovima u Španiji 1994. godine, a 1997. izmontirana je prva verzija, koja je naprasno izgubljena.

Godinama kasnije film je ponovo pronađen, ali su neke scene bile ili bez zvuka ili je zvuk na njima bio uglavnom neupotrebljiv.

Tek pošto je dobio potpuno novi zvuk, prikazan je na Sitges festivalu u oktobru 2017. godine.

"Plavi horizont" (24 godine)

Adaptacija istoimene mange Kondoa Jokoa počela je da se snima 1995. kao kombinacija animacije i snimaka niske rezolucije u režiji Hirošija Harade.

Moćna priča o usamljenosti, porodičnim odnosima i društvenim stegama, nije završena sve do 2019. godine, jer je reditelj sam radio na projektu, bez ičije pomoći.

"Space Battleship Yamato: Resurrection" (25 godina)

Godina je 2220. i crna rupa juri ka Sunčevom sistemu da okonča njegovo postojanje. Kompletna populacija planete Zemlje, da bi opstala, mora da se preseli na planetu Amare 27.000 svetlosnih godina daleko u sazvežđu Sarijam.

Tako glasi sinopsis japanskog animiranog filma koji je najavljen davne 1984. godine, a koji je trebalo da bude premijerno prikazan 1987. Međutim, autorski tim prepravljao je ideju, sve do 1993. a zatim pauzirao dalje radove. Animirani film na kraju je objavljen tek 2009. ali njegovi planirani nastavci nikada nisu ugledali svetlo dana.

"The Thief and the Cobbler" (29 godina)

Reditelj Ričard Vilijams počeo je da radi na animiranom filmu "The Thief and the Cobbler" još davne 1964. ali su različiti problemi doveli do toga da studio Warner Bros. tek 1989. godine pristane da finansira i distribuira to ostvarenje.

Međutim, vrlo brzo film je prevazišao budžet i ponovo kasnio, da bi u potpuno drugačijem izdanju i bez Vilijamsa za "kormilom" prikazan 1993. kao "The Princess and the Cobbler". 

Što je još gore, "Aladin" koji je delimično zasnovan na istoj premisi, objavljen je godinu dana pre.

Njegova originalna verzija nikada nije prikazana.

"Ludi Bog" (30 godina)

Fil Tipet počeo je da radi na eksperimentalnom animiranom filmu "Ludi Bog" (Mad God) 1991. godine ali je odustao od njega kada je primljen u tim koji je napravio "Park iz doba jure" misleći da je stop-motion animacija izašla iz mode.

Međutim, dvadeset godina kasnije mu se vratio i uz pomoć volontera uspeo da ga završi.

Neobično ostvarenje prikazano je 2021. na Filmskom festivalu u Lokarnu.

"Life of Crime 1984-2020" (36 godina)

Postoji opravdan razlog zašto je dokumentarac Džona Alberta čekao 36 godina na svoju premijeru. Naime, reditelj je pratio živote troje ljudi iz Njuarka upletenih u kriminal i bolesti zavisnosti u periodu od 1984. do 2020. godine. 

Film je sublimacija tri decenije koje je Albert proveo sa svojim subjektima, a rezultat je zaista vredan čekanja.

"Man in the Mirror" (38 godina)

Film "Man in the Mirror" sa Martinom Šinom u čak devet uloga prati grupu beskućnika, koji pokušavaju da prežive na ulicama Njujorka.

Film je snimljen između 1970. i 1972. ali je restauriran i završen tek 2007. Zanimljivo je da je većina scena snimljena kod nekadašnjeg Svetskog trgovinskog centra, a da poslednja scena prikazuje savremenu Promenadu u Bruklinu i panoramu grada bez Kula bliznakinja

"Šinjel" (41 godina)

Animirani film inspirisan istoimenom pripovetkom Nikolaja Gogolja govori o siromašnom ruskom radniku, koji pokušava da stekne bolju poziciju na poslu, tako što će sav novac dati na novi šinjel.

Njegova taktika daje rezultate i donosi mu niz uspeha, sve dok mu neko ne ukrade njegov "talični" kaput. Sve što je do tog trenutka izgradio ruši se kao kula od karata i na kraju ga šalje u smrt.

Film je navodno završen 2004. godine, ali još nije ugledao svetlo dana. Collider piše da je to verovatno posledica perfekcionizma ruskog reditelja i animatora Jurija Norštajna, koji se služi jedinstvenim tehnikama koje njegovim radovima daju trodimenzionalan izgled.

"Druga strana vetra" (48 godina)

"Novi film" legendarnog reditelja Orsona Velsa koji je umro pre 33 godine šampion je na ovoj listi.

Vels je počeo da radi na ovom ostvarenju 1970. godine osmislivši je kao satiru o Holivudu i filmskoj industriji.

Međutim, zapao je prvo u pravne, a zatim finansijske i politčke probleme i na posletku je umro ne završivši svoj film.

Reditelj Piter Bogdanovič i producent Frenk Maršal su 2014. godine rešili da ga završe i 2018. ostvarenje je konačno prikazano na 75. Filmskom festivalu u Veneciji.

Komentari (0)

Kultura