Aktuelno iz kulture

Luke Black ide u Liverpul: Srbija odabrala predstavnika za Evroviziju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

05/03/2023

-

00:06

Luke Black ide u Liverpul: Srbija odabrala predstavnika za Evroviziju
Luke Black ide u Liverpul: Srbija odabrala predstavnika za Evroviziju - Copyright Printscreen YouTube/RTS Pesma Evrovizije -Zvanični kanal

veličina teksta

Aa Aa

Mladi Luka Ivanović poznatiji po scenskom imenu Luke Black predstavnik je Srbije na ovogodišnjoj Evroviziji. Publika i stručni žiri odabrali su njegovu pesmu "Samo mi se spava" za najveće muzičko takmičenje na svetu koje će se održati u maju u Liverpulu. 

Uspešan je kantautor, a komponuje još od 2005. godine. Učestvovao je na Grooveland festivalu 2014. gde su ga primetili skauti studija Universal Music i omogućili mu da se usavršava u Londonu. 

Snimio je pet singlova na engleskom jeziku, a manje je poznato da je želeo da predstavlja Srbiju i na Evroviziji 2016. godine. 

"Samo mi se spava" je pesma na kojoj je sa prijateljima Majedom Kfurijem i Benom iz sastava Comanavago radio još od 2020. godine.

"Iskreno, neko vreme sam je ostavio na miru. Na kraju sam je završio zajedno sa Milovanom Boškovićem iz Zemlje Gruva, neposredno pre roka za prijavu za Pesmu za Evroviziju", ispričao je Luka za ESC Younited.

Opredelio se i za neobičan marketinški pristup i na promotivnim fotografijama pozirao sa jastogom, onako kako bismo tog ljuskara možda videli na nekoj postavci Salvadora Dalija, pa je čak s jednim na povocu šetao beogradskim ulicama.

Budući da je izjavio da ima još mnogo završenih pesama i da planira da ih objavljuje nakon učešća u "Pesmi za Evroviziju", izvesno je da ćemo njegove najbolje performanse tek viđati.

Nađa vodila nakon glasanja žirija

Predstavnik Srbije u Liverpulu biće izabran kombinacijom glasova petočalnog stručnog žirija i publike u odnosu 50 : 50. Nakon glasanja žirija najviše glasova imala je Nađa i njena pesma "Moj prvi ožiljak na duši", a sledili su je Luke Blac ("Samo mi se spava") i Filip Baloš ("Novi plan drugi san").

Tanjug/Tara Radovanovic

Nađa

Ipak, glasovi publike preokrenuli su stanje na tabeli, pa iako je najviše stiglo na redni broj 12. pod kojim je nastupao Princ, pobeda je pripala Luki. 

Na osnovu SMS glasova deset poena pripalo je pesmi "Samo mi se spava", osam za Džipsija i "Greh", sedam poena za Filipa Baroša ("Novi plan drugi san"), a šest poena Nađa ("Moj prvi ožiljak na duši").

Sav prihod od pristiglih SMS poruka tokom tri dana festivala RTS će i ovaj put donirati onima kojima su podrška i pomoć potrebni. Ove godine, prihod od SMS-a otići će u humanitarne svrhe za nabavku aparata za Dom zdravlja u opštini Bojnik, na jugu Srbije.

U stručnom žiriju bili su pevačica Lena Kovačević, dr um. Dragan Đorđević Suzuki, profesor violončela na Muzičkoj akademiji, pevačica Nevena Božović Ivanović, koja je već dva puta imala priliku da nastupi na „Pesmi Evrovizije“, Slobodan Veljković Cobi, reper, tekstopisac, pevač i jedan od najpopularnijih producenata u regionu, i predsednik žirija, Aleksandar Saša Lokner, klavijaturista, muzički aranžer, autor scenske i instrumentalne muzike i član grupe "Bajaga i Instruktori".

Zejna nastupila poslednja

Sastavi Gift i Empathy Soul Project doneli su nešto tvrđi zvuk u večernje takmičenje svojim pesmama "Liberta", odnosno "Indigo", a nakon njih, nastupila je Zejna sa pesmom "Rumba", koja je prema mišljenju mnogih favoritkinja za put u Liverpul.

Printscreen YouTube/RTS Pesma Evrovizije -Zvanični kanal

 

Iako je zahvaljujući "Rumbi" stekla širu popularnost, Zejna, čije je puno ime Zejna Murkić, već dugo se bavi muzikom. 

Ona je bila pevačica grupe Luna dve godine, a solo karijeru započela je 2010. godine sa pesmama kao što su "Tonight", "Najbolja" i "Kriva sam". Svoj muzički stil je u nedavnom intervjuu za evrovizijski blog "ESC Younited" opisala kao "zahtevan, ritmičan i raznovrsan".

Pevačica je učestvovala u "Pesmi Evrovizije" i prošle godine i to sa pesmom "Nema te", koju je takođe sama pisala. Iako je jedna pesma lagana balada, a druga energična pesma ona kaže da nema problem da se prilagodi različitoj energiji muzike.

"Cvet sa istoka"

Stefan Zdravković izveo je svoju pesmu "Cvet sa Istoka" za koju je ranije rekao da je spoj "sevdaha, popa i roka". Inače, priča iz njegovog kraja o ljubavi Ajše i Stojana, vranjskih "Romea i Julije" glavna je inspiracija za njegovu takmičarsku pesmu.

Printscreen YouTube/RTS Pesma Evrovizije -Zvanični kanal

 

Njegov maštoviti nastup, koji su pojedini korisnici društvenih mreža upoređivali sa čuvenom Ruslanom, svakako nije prvi u njegovoj karijeri budući da je do sada nastupao na festivalima u Španiji, Italiji, Belorusiji, Kazahstanu, Litvaniji, Malti. Posebnu pažnju privukao je na takmičenju „The Voice“ u Bugarskoj gde je ušao u top 12.

Printscreen YouTube/RTS Pesma Evrovizije -Zvanični kanal

 

Popularni tiktoker Filarri nastupio je trinaesti sa pesmom "Posle mene", koju je nazvao "spojem epske fantastike i modernog hip-hopa".

Moderni zvuk između jave i sna

Jedan za drugim nastupili su trojica izvođača koji važe za favorite ovogodišnjeg takmičenja: deveti je bio Džipsii sa nežnom RnB pesmom "Greh", deseti Luke Black i "Samo mi se spava", a jedanaesti Filip Baloš ("Novi plan drugi san").

Prinstscreen YouTube/RTS Pesma Evrovizije - Zvanični kanal

 

Moderan zvuk i atraktivni nastupi izdvojili su ove takmičare koje su ankete sprovedene na stranim sajtovima posvećenim Evroviziji predvidele visok plasman. 

Više o njima možete pročitati u odvojenom tekstu.

Dva ženska trija - Frajle i "Uraganke"

Jedan za drugim nastupila su i dva ženska trija: najpre "Frajle", a zatim nova postava grupe "Hurricane".

Printscreen YouTube/RTS Pesma Evrovizije -Zvanični kanal

 

Novosadske grupa koju čine Nataša Mihajlović, Nevena i Jelena Buča izvele su pesmu "Neka, neka", koja je dočarava njihov prepoznatljivi etno pop.

Odmah zatim pesmu "Zumi zimi zami" pevale su nove "uraganke" - Jovana Radić, Miona Srećković i Sara Kuruma. 

Inače, grupa Hurricane, doduše u drugom sastavu, pobedila je 2020. godine na tadašnjoj Beoviziji, a boje Srbije branila na Evroviziju u Roterdamu održanoj 2021.

Printscreen YouTube/RTS Pesma Evrovizije -Zvanični kanal

 

Originalni sastav je u međuvremenu rasformiran, a Hurricane je dobila potpuno nove članice, koje su objavile nekoliko hit pesama kao što su "Poljupci u zoru", "Al Capone" i "Zauvek".

Pesmom "Svadba ili kavga" predstavio se i CHEGI i Braća Bluz Bend čiju okosnicu čine braća Čeganjac - Stefan, koji je doktorand Fakulteta muzičke umetnosti i Dušan, šampion sveta u sviranju klasične harmonike. Svoje znanje preneli su i na modernu, popularnu muziku pa često nastupaju na svadbama i drugim proslavama.

Inače, CHEGI i Braća Bluz i prošle godine su učestvovali na festivalu Pesma za Evroviziju” numerom “Devojko sa plamenom u očima”, kada je pobedu odnela Ana Đurić Konstrakta, a sada se ponovo bore, ovoga puta, za učešće na “Evroviziji 2023” koja počinje 1. marta u Liverpulu.

Nastupila i najmlađa učesnica "Pesme za Evroviziju"

Posle kratke posete voditelja grin-rumu, nastupila je najmlađa učesnica ovogodišnje "Pesme za Evroviziju" Nada Ordagić pod scenskim imenom Nađa otpevala je pesmu "Moj prvi ožiljak na duši", koju je za nju napisala Kristina Kovač.

Printscreen YouTube/RTS Pesma Evrovizije -Zvanični kanal

 

Do saradnje između Nađe i tandema Kovač/Gosden došlo je nakon što se Nađa prijavila na Kristinin konkurs na Facebooku u kojem je pozvala mlade i neafirmisane izvođače koji bi želeli da učestvuju na Pesmi za Evroviziju da joj se jave. Nađa je poslala svoj demo snimak – izvedbu numere Olivije Rodrigo i odmah zadovoljila visoke kriterijume Kristine i Tima. 

Nadja ima 17 godina, ide u 3. razred Srednje muzičke škole i bavi se pevanjem i sviranjem otkako zna za sebe - retko se može videti bez svoje akustične gitare, a uz to svira i klavir.

Pre Nađe, nastupili su Aleksandae Simić i Nenad Osmanović koje publika zna kao članove "Duo Granda". 

Izveli su pesmu "Viva la vida" koja je opisana kao neobičan spoj "narodne muzke, popa, opere". 

"Nedostupan" i "Devojka tvog dečka"

Za Borisa Subotića ovo je drugo učešće na "Pesmi za Evroviziju", nakon što se prošle godine predstavio sa pesmom "Vrati mi". 

Printscreen YouTube/RTS Pesma Evrovizije -Zvanični kanal

 

Ovog puta, u finalu je izveo pesmu "Nedostupan", koja mu je donela brojne pohvale publike i visoko kotiranje na kladionicama.

"Bio sam i prošle godine na ovom festivalu, želim da ispravim greške i predstavim se u drugačijem svetlu", rekao je Boris u jednom nedavnom intervjuu.

Posle njega nastupila je mlada pevačica Nadia sa pesmom "Devojka tvog dečka". Ona je inače u polufinalu zbog tehničkih problema morala dva puta da izvede svoju pesmu, kako bi je publika videla i čula u "pravom svetlu".

Printscreen YouTube/RTS Pesma Evrovizije -Zvanični kanal

 

Nadia, čije je pravo ime Nađa Terzić inače je školovana džez pevačica, a trenutno studira na Fakultetu muzičke umetnosti. Talenat za muziku je nasledila od roditelja, a proslavila se prošle godine, kada je nastupala na prvoj audiciji IDJ Show-a.

Led probio Stefan Shy

Gledaoci su se na samom početku "Pesme za Evroviziju" upoznali sa istorijom učešća Velike Britanije na tom takmičenju i detaljima ovogodišnjeg takmičenja koje se održava u Liverpulu, a voditelji su zatim izveli popularnu evrovizijsku pesmu "Making Your Mind Up" grupe Bucks Fizz u kostimima koji su dočarali osamdesete godine.

"Led je probio" Stefan Shy sa pesmom "Od jastuka do jastuka", koji je stekao popularnost nakon učešća u IDJ Show takmičenju. 

Printscreen YouTube/RTS Pesma Evrovizije -Zvanični kanal

 

Teskt pesme potpisuje Ana Sekulić, dok su na muzici i aranžmanu radili Slavko Milovanović, Darko Dimitrov i Vladimir Jovančić.

Stefan, dvadesetogodišnji Beograđanin završio je srednju muzičku školu, a u takmičenju IDJShow je bio jedan od favorita plasirajući se na visoko 3. mesto.

Inače, Maljković je ranije otkrio da veruje u svoju pesmu, ali da, kada je u pitanju nastup, ima tremu.

"Prisutna je trema jer to je program koji će ići uživo i takmičenje je na glasu. Bila bi mi čast da predstavljam našu zemlju, a voleo bih i da putujem malo, dugo nisam išao nigde. Kada je u pitanju sama pesma, dosta će se razlikovati od 'Emocija', imam ozbiljne nade za tu pesmu, uložiću poslednji atom snage u to. Verujem u tu pesmu", poručio je mladi izvođač.

Redosled večerašnjih izvođenja:

1. Stefan Shy "Od jastuka do jastuka"
2. Boris Subotić "Nedostupan"
3. Nadia "Devojka tvog dečka"
4. Duo Grand "Viva la vida"
5. Nađa "Moj prvi ožiljak na duši"
6. Frajle "Neka, neka"
7. Hurricane "Zumi zimi zami"
8. CHEGI & Braća Bluz Bend "Svadba ili kavga"
9. Dzipsii "Greh"
10. Luke Black "Samo mi se spava"
11. Filip Baloš "Novi plan drugi san"
12. Princ "Cvet sa Istoka"
13. Filarri "Posle mene"
14. Gift "Liberta"
15. Empathy Soul Project "Indigo"
16. Zejna "Rumba"

Screenshot/RTS

 

Program je trajao duže od tri sata, a domaćini su bili TV lice Dragana Kosjerina i glumac Milan Marić, dok su društvo izvođačima u grin-rumu u Studiju 9 pravili voditelji Kristina Radenković i Stefan Popović.

Komentari (0)

Kultura