Aktuelno iz kulture

Osveženje na sceni: Filip Baloš, Luke Black i Džipsii modernim zvukom osvojili plasman u finale "Pesme za Evroviziju"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

03/03/2023

-

20:29

Osveženje na sceni: Filip Baloš, Luke Black i Džipsii modernim zvukom osvojili plasman u finale "Pesme za Evroviziju"
Osveženje na sceni: Filip Baloš, Luke Black i Džipsii modernim zvukom osvojili plasman u finale "Pesme za Evroviziju" - Copyright Prinstscreen YouTube/RTS Pesma Evrovizije - Zvanični kanal

veličina teksta

Aa Aa

Srbija od 2018. godine nije imala muškog predstavnika na Evroviziji, ali bi taj niz mogao biti prekinut ove godine, jer se među favorite ubraja i nekoliko pevača.

Među njima se ističu trojica mladih muzičara: Filip Baloš, Luke Black i Džipsii koji su se plasirali u finale "Pesme za Evroviziju" i koji se sa još trinaest kandidata takmiče za priliku da Srbiju predstavljaju ovog maja u Liverpulu. 

Moderan zvuk i atraktivni nastupi izdvojili su ove takmičare koji nastupaju jedan za drugim u subotu 4. marta:

Džipsii: "Ovo je tek početak..."

Nežna RnB melodija i izvođenje pesme "Greh" talentovanog mladog izvođača Džipsii-ja doneli su mu plasman u finale "Pesme za Evroviziju", u kom će nastupati deveti.

Jovan Živadinović, kako glasi njegovo pravo ime, potpisuje tekst i kompoziciju te numere zajedno sa Ahmedom Hajdarovićem (Rap Gorilla).

Iako je javno govorio o tome da je "biti Rom i gej zanimljivo", istakao je da su to samo dve stvari koje čine njegov identitet.

"Ima ih mnogo, ja sam pre svega muzičar, vizionar, umetnik, performer, tekstopisac, plesač... i brat. Tako da ima puno stvari koje čine moj identitet. Imam 22 godine i oduvek me je interesovala muzika, još od ranog detinjstva. Ceo svoj život znam da želim da budem muzičar i performer", rekao je on za K1.

Iza sebe već ima jedan album, ali priznaje da je "Pesma za Evroviziju" njegov prvi veliki nastup.

"Ovo je početak, jedini pravi put za sada, a nadam se da pravi put za mene tek predstoji. Vidim sebe u tom mom prelepom kostimu kako 'kidam' taj nastup i ne razmišljam o finalu i pobedi. Ako se to desi, biće mi velika čast. Ali, ja imam drugačije planove za sve ovo", rekao je mladi muzičar.

Luke Black - favorit među favoritima

Čačanin Luka Ivanović, talentovani muzičar poznatiji po scenskom imenu Luke Black, plasirao se u finale domaćeg takmičenja "Pesma za Evroviziju" autorskom numerom "Samo mi se spava", a nastupiće pod rednim brojem 10.

Prema anketi portala Eurovision World Luka je glavni favorit među takmičarima iz Srbije i dobio je čak 40 odsto glasova. 

Uspešan je kantautor, a komponuje još od 2005. godine. Učestvovao je na Grooveland festivalu 2014. gde su ga primetili skauti studija Universal Music i omogućili mu da se usavršava u Londonu. 

Snimio je pet singlova na engleskom jeziku, a manje je poznato da je želeo da predstavlja Srbiju i na Evroviziji 2016. godine. 

"Samo mi se spava" je pesma na kojoj je sa prijateljima Majedom Kfurijem i Benom iz sastava Comanavago radio još od 2020. godine.

"Iskreno, neko vreme sam je ostavio na miru. Na kraju sam je završio zajedno sa Milovanom Boškovićem iz Zemlje Gruva, neposredno pre roka za prijavu za Pesmu za Evroviziju", ispričao je Luka za ESC Younited.

On je takođe rekao da ima u planu još mnogo završenih pesama i da planira da ih objavljuje nakon učešća u "Pesmi za Evroviziju".

Filip Baloš: "Pesmu sam snimio u ormaru"

Filip Baloš je 21-godišnji pevač, tekstopisac i muzički producent iz Novog Sada, koji se predstavio sa pesmom "Novi plan, drugi san", a u finalu "Pesme za Evroviziju" će nastupiti pod rednim brojem 11.

U jednom intervjuu otkrio je da je oduvek voleo da peva, ali da je pronašao način da se istinski izrazi kroz umetnost 2009. godine, kada je otkrio Lejdi Gagu.

"Ona me je inspirisala tada i nastavila da me inspiriše celog života. Ona je definitivno moj najveći uzor", ispričao je Baloš.

Oduvek je imao san da nastupa na Evroviziji, a pre dve godine čak je i napisao pesmu s kojom je planirao da konkuriše na nacionalnom takmičenju, ali se to na kraju nije desilo.

"Drago mi je što nije, jer ove godine imam bolju pesmu i mentalno i fizički sam spremniji", rekao je kantautor za ESC Younited.

U međuvremenu je sarađivao sa "Zemljom Gruva", Konstraktinim bendom i snimio sa njima zvaničnu obradu njene pesme "Mekano".

"Novi plan, drugi san" je prva pesma koju je sam napisao i producirao, a zanimljivo je da je pesmu snimio u svom ormaru.

"Nekako mi je najintiminije da uđem u svoj ormar i tu mogu da vičem i da se derem, a kvalitet je isti kao i u studiju", rekao je za domaće medije. 

Filip kaže da je želeo da je svojom pesmom želeo da prenese motivacionu poruku.

"Uvek treba da idemo napred bez osvrtanja na stvari koje su se desile. Treba da oprostimo drugima, jer je to jedini način da osetimo mir", rekao je za ESC Younited.

Komentari (0)

Kultura