Aktuelno iz kulture

Promene na listi favorita "Pesme za Evroviziju": Ko ima najveće šanse da predstavlja Srbiju u Liverpulu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

04/03/2023

-

14:27

Promene na listi favorita "Pesme za Evroviziju": Ko ima najveće šanse da predstavlja Srbiju u Liverpulu
Promene na listi favorita "Pesme za Evroviziju": Ko ima najveće šanse da predstavlja Srbiju u Liverpulu - Copyright Prinstscreen YouTube/ RTS Pesma Evrovizije - Zvanični kanal

veličina teksta

Aa Aa

"Sitno brojimo" do finala "Pesme za Evroviziju", nacionalnog takmičenja na kom Srbija bira predstavnika na najvećem muzičkom takmičenju koje se ove godine održava u Liverpulu.

Večeras od 21 čas u direktnom prenosu na prvom programu RTS publici će se ponovo predstaviti 16 izvođača od kojih će stručni žiri i publika izabrati najboljeg. 

I mada su kladionice pre polufinalnih večeri uglavnom šanse za uspeh kandidata poistovećivali sa brojem pregleda na Jutjubu i favorizovali pesmu "Rumba", deluje da se u međuvremenu se situacija promenila.

Kantautorka Zejna, koja izvodi tu zavodljivu latino numeru, i dalje beleži više pregleda na Jutjubu od svih drugih takmičara, ali ankete koje sprovode strani blogovi posvećeni Evroviziji pokazuju da njena pobeda ipak nije zagarantovana. Najviše glasova na svakoj od njih osvojio je Luke Black sa pesmom "Samo mi se spava", dok ga prate Filip Baloš, Zejna i Hurricane. Peto mesto na listi favorita na nekima od njih pripada Džipsii-ju ("Greh"), a na nekima Princu ("Cvet sa istoka").

Čekajući finale "Pesme za Evroviziju", pravi je trenutak da se prisetimo njihovih nastupa i biografija:

Luke Black

Mladi Luka Ivanović, koji nastupa pod scenskim imenom Luke Black imao je jedan od najinteresantnijih scenskih nastupa u drugom polufinalu takmičenja, koji je sasvim sigurno doprineo njegovom uspehu kod publike.

Pesma "Samo mi se spava" eksperimentalnog elektro zvuka dobila je naučno-fantastični kontekst sa plesačima koji se poput protagonista u filmu Matriks u jednom trenutku "bude" na sceni. 

Uspešan je kantautor, a komponuje još od 2005. godine. Učestvovao je na Grooveland festivalu 2014. gde su ga primetili skauti studija Universal Music i omogućili mu da se usavršava u Londonu. 

Snimio je pet singlova na engleskom jeziku, a manje je poznato da je želeo da predstavlja Srbiju i na Evroviziji 2016. godine. 

"Samo mi se spava" je pesma na kojoj je sa prijateljima Majedom Kfurijem i Benom iz sastava Comanavago radio još od 2020. godine.

"Iskreno, neko vreme sam je ostavio na miru. Na kraju sam je završio zajedno sa Milovanom Boškovićem iz Zemlje Gruva, neposredno pre roka za prijavu za Pesmu za Evroviziju", ispričao je Luka za ESC Younited.

Opredelio se i za neobičan marketinški pristup i na promotivnim fotografijama pozirao sa jastogom, onako kako bismo tog ljuskara možda videli na nekoj postavci Salvadora Dalija, pa je čak s jednim na povocu šetao beogradskim ulicama.

Budući da je izjavio da ima još mnogo završenih pesama i da planira da ih objavljuje nakon učešća u "Pesmi za Evroviziju", izvesno je da ćemo njegove najbolje performanse tek viđati.

Filip Baloš

Filip Baloš je 21-godišnji pevač, tekstopisac i muzički producent iz Novog Sada, koji se predstavio sa pesmom "Novi plan, drugi san", a u finalu "Pesme za Evroviziju" će nastupiti pod rednim brojem 11.

U jednom intervjuu otkrio je da je oduvek voleo da peva, ali da je pronašao način da se istinski izrazi kroz umetnost 2009. godine, kada je otkrio Lejdi Gagu.

"Ona me je inspirisala tada i nastavila da me inspiriše celog života. Ona je definitivno moj najveći uzor", ispričao je Baloš.

Oduvek je imao san da nastupa na Evroviziji, a pre dve godine čak je i napisao pesmu s kojom je planirao da konkuriše na nacionalnom takmičenju, ali se to na kraju nije desilo.

"Drago mi je što nije, jer ove godine imam bolju pesmu i mentalno i fizički sam spremniji", rekao je kantautor za ESC Younited.

U međuvremenu je sarađivao sa "Zemljom Gruva", Konstraktinim bendom i snimio sa njima zvaničnu obradu njene pesme "Mekano".

"Novi plan, drugi san" je prva pesma koju je sam napisao i producirao, a zanimljivo je da je pesmu snimio u svom ormaru.

"Nekako mi je najintiminije da uđem u svoj ormar i tu mogu da vičem i da se derem, a kvalitet je isti kao i u studiju", rekao je za domaće medije. 

Filip kaže da je želeo da je svojom pesmom želeo da prenese motivacionu poruku.

"Uvek treba da idemo napred bez osvrtanja na stvari koje su se desile. Treba da oprostimo drugima, jer je to jedini način da osetimo mir", rekao je za ESC Younited.

Zejna

Iako je zahvaljujući "Rumbi" stekla širu popularnost, Zejna, čije je puno ime Zejna Murkić, već dugo se bavi muzikom. 

Ona je bila pevačica grupe Luna dve godine, a solo karijeru započela je 2010. godine sa pesmama kao što su "Tonight", "Najbolja" i "Kriva sam". Svoj muzički stil je u nedavnom intervjuu za evrovizijski blog "ESC Younited" opisala kao "zahtevan, ritmičan i raznovrsan".

"Oduvek sam slušala Vitni, Selin Dion, Bijonse i Tinu Tarner, ali i mnoge druge žanrove jer me intrigiraju različite stvari. Volim da isprobavam i učim nove stvari i da kombinujem više muzičkih stilova i tipova pevanja u jednom", ispričala je Zejna.

Pevačica je učestvovala u "Pesmi Evrovizije" i prošle godine i to sa pesmom "Nema te", koju je takođe sama pisala. Iako je jedna pesma lagana balada, a druga energična pesma ona kaže da nema problem da se prilagodi različitoj energiji muzike.

"Stil i ritam ne menjaju moju energiju dok pevam. Za mene je to isti žar i snaga", kaže Zejna.

U istom intervjuu, ona je objasnila i značenje "Rumbe".

Printscreen YouTube/Zejna

 

"Ova pesma predstavlja snagu, samopouzdanje, seksualnost i sve najbolje strane žene. Ona je lavica, a u isto vreme nežni, lepi cvet. Poruka ove pesme je da granice ne postoje i da smo svi u istom plemenu muzike i ljubavi", ispričala je pevačica.

Pored toga što je rekla da su joj omiljene evrovizijske pesme "Qele Qele" (Sirusho), "Heeroes" (Mans Celmerlou) i "Euphoria" (Lorin), najavila je da je pripremila energičan nastup.

"Pevaću i igraću koliko god mogu, da iznesem ovu pesmu. Imaću četiri devojke koje će igrati sa mnom i nadam se da ćete osetiti ovu energiju i ljubav koju nosim dok je izvodim", poručila je Zejna.

Hurricane

Grupa Hurricane sa pesmom "Zumi zimi zami" na zvaničnom Jutjub nalogu nacionalnog festivala broji više od 800 hiljada pregleda i bila je na drugom je mestu u kladionicama prema šansama da osvoji takmičenje.

Ove "Uraganke", nisu iste one koje su 2020. godine pobedile na tadašnjoj Beoviziji, a boje Srbije branile na Evroviziju u Roterdamu 2021.

Naime, originalna grupa je u međuvremenu rasformirana, a Hurricane je dobila potpuno nove članice: Jovanu Radić, Mionu Srećković i Saru Kurumu.

Nove "uraganke" nastavile su stopama svojih prethodnica i snimile nekoliko hit pesama kao što su "Poljupci u zoru", "Al Capone" i "Zauvek", a ove godine rešile su i da uđu u trku "Pesme za Evroviziju".

Spremile su neobičan nastup inspirisan naučnom fantastikom i nesvakidašnje kostime koji zaista izgledaju kao da nisu sa ove planete.

Dzipsii

Nežna RnB melodija i izvođenje pesme "Greh" talentovanog mladog izvođača Džipsii-ja doneli su mu plasman u finale "Pesme za Evroviziju", u kom će nastupati deveti. 

Jovan Živadinović, kako glasi njegovo pravo ime, potpisuje tekst i kompoziciju te numere zajedno sa Ahmedom Hajdarovićem (Rap Gorilla).

Iako je javno govorio o tome da je "biti Rom i gej zanimljivo", istakao je da su to samo dve stvari koje čine njegov identitet.

"Ima ih mnogo, ja sam pre svega muzičar, vizionar, umetnik, performer, tekstopisac, plesač... i brat. Tako da ima puno stvari koje čine moj identitet. Imam 22 godine i oduvek me je interesovala muzika, još od ranog detinjstva. Ceo svoj život znam da želim da budem muzičar i performer", rekao je on za K1.

Iza sebe već ima jedan album, ali priznaje da je "Pesma za Evroviziju" njegov prvi veliki nastup.

"Ovo je početak, jedini pravi put za sada, a nadam se da pravi put za mene tek predstoji. Vidim sebe u tom mom prelepom kostimu kako 'kidam' taj nastup i ne razmišljam o finalu i pobedi. Ako se to desi, biće mi velika čast. Ali, ja imam drugačije planove za sve ovo", rekao je mladi muzičar.

Princ

Stefan Zdravković osvojio je srca publike svojom pesmom "Cvet sa istoka" za koju je rekao da je spoj "sevdaha, popa i roka". 

Njegov maštoviti nastup, koji su pojedini korisnici društvenih mreža upoređivali sa čuvenom Ruslanom, svakako nije prvi u njegovoj karijeri budući da je do sada nastupao na festivalima u Španiji, Italiji, Belorusiji, Kazahstanu, Litvaniji, Malti. Posebnu pažnju privukao je na takmičenju „The Voice“ u Bugarskoj gde je ušao u top 12.

Stefan je, za "24sedam" objasnio kako je nastao nadimak "Princ od Vranje".

"To je Instagramska fora, koja je nastala 2014. ili 2015. godine, ljudi su mi govorili da izgledam kao prinčevi iz Diznijevih bajki (smeh). Nije bila namera da to koristim u solo karijeri, ali smo shvatili da je ljudima prijemčivije da ostane "Princ". Niti želim niti mogu da pobegnem od toga, Vranje mi je u duši", istakao je Stefan, koji je zbog takmičenja u Sofiji postao poznat širom Bugarske.

Njegova duga kosa postala mu je zaštitni znak, a kako kaže, to mu izuzetno imponuje, jer smatra da je autentičnost u njegovom poslu vrlo bitna.

Šta nas očekuje u finalu "Pesme za Evroviziju"?

Večeras, 4. marta u 21 sat počinje takmičenje na kom će Srbija odabrati svog evrovizijskog predstavnika, a finalisti će se publici predstaviti sledećim redosledom­:

1. Stefan Shy "Od jastuka do jastuka"
2. Boris Subotić "Nedostupan"
3. Nadia "Devojka tvog dečka"
4. Duo Grand "Viva la vida"
5. Nađa "Moj prvi ožiljak na duši"
6. Frajle "Neka, neka"
7. Hurricane "Zumi zimi zami"
8. CHEGI & Braća Bluz Bend "Svadba ili kavga"
9. Dzipsii "Greh"
10. Luke Black "Samo mi se spava"
11. Filip Baloš "Novi plan drugi san"
12. Princ "Cvet sa Istoka"
13. Filarri "Posle mene"
14. Gift "Liberta"
15. Empathy Soul Project "Indigo"
16. Zejna "Rumba"

Takmičenje se održava u RTS-ovim studijima 8 i 9 na Košutnjaku, odakle će gledaoci uživo moći da prate program na Prvom programu RTS, RTS Svet, kao i na RTS Planeta i zvaničnom Jutjub nalogu takmičenja.

Screenshot/RTS

 

Predviđeno je da program traje tri sata, a domaćini će biti TV lice Dragana Kosjerina i glumac Milan Marić, dok će iz grin-ruma uključenja iz Studija 9 voditi voditelji Kristina Radenković i Stefan Popović.

Glasanje

Predstavnik Srbije u Liverpulu biće izabran kombinacijom glasova petočalnog stručnog žirija i publike u odnosu 50 : 50.

Žiri glasa tako što će izabrati 10 pesama kojima će dodeliti tradicionalne evrovizijske poene 1—8, 10 i 12. Na osnovu zbira poena pet članova žirija rangiraće se pesme tako da ona s najvećim zbirom dobije 12 poena.

Zanimljivo je da će i ovaj put sastav žirija za finale biti drugačiji od onog u polufinalima.

Publika će glasati putem telefona, i to tek nakon što sve pesme budu izvedene. Glasanje traje 15 minuta, a s jednog broja telefona može se glasati najviše 20 puta. Pesma koja bude dobila najviše glasova, dobija 12 poena.

U slučaju da dve ili više pesama u konačnom zbiru dobiju isti broj bodova, prednost dobija ona koja je dobila veći broj poena od publike.

Sav prihod od pristiglih SMS poruka tokom tri dana festivala RTS će i ovaj put donirati onima kojima su podrška i pomoć potrebni. Ove godine, prihod od SMS-a otići će u humanitarne svrhe za nabavku aparata za Dom zdravlja u opštini Bojnik, na jugu Srbije.

Komentari (0)

Kultura