Aktuelno iz kulture

"Gru tu je": Dokumentarac o legendi i pioniru repa u Srbiji uskoro pred gledaocima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/03/2023

-

11:28

"Gru tu je": Dokumentarac o legendi i pioniru repa u Srbiji uskoro pred gledaocima
Dalibor Andonov Gru - Copyright E-Stock/Časlav Vukojčić

veličina teksta

Aa Aa

Dokumentarac o životu i delu Dalibora Andonova Grua, jednog od prvih repera u Srbiji, koji je tragično izgubio život u nesreći 2019. godine, uskoro će ugledati svetlo dana.

Uskoro će biti poznato više detalja o dokumentacu naziva "Gru tu je" koji će sadržati arhivski materijal, ali i razgovore sa više od 40 sagovornika bliskih čuvenom reperu.

"Sve što ćete videti, obuhvatiće biografiju, ali i celu jednu eru muzike, priču o duhu Beograda, rađanju rep kulture i razgranavanju scene koja je u najtežim vremenima mogla da parira mnogima na svetskom nivou, po izrazu, zvuku i porukama koje se šalju. Verujemo da će pojedini sagovornici biti iznenađenje mnogima i da će ovaj film zaokružiti Gru priču i zacementirati njegov status kao utemeljivača i 'tate' repa. Zahvalni smo svim sagovornicima i učesnicima na strpljenju i verujemo da će svi imati istu poruku kada sve pogledaju - 'vredelo je čekati'. I sami smo se iznenadili kada smo videli kakvi su se VHS snimci ipak pronašli na različitim stranama  - prašina sa njih je obrisana, pronašli su svoj put do digitalizacije i to će biti završni deo ove slagalice o Gruu", kažu autori Bojan Vinulović i Rennè Miskolci.

Baš na Gruov rođendan, 8. marta, objavljen je i trejler koji najavljuje dokumentarac:

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grutuje (@grutuje)

 

Sad već tradicionalno na današnji dan na Kopaoniku u podne se okupljaju skijaši, borderi za memorijalni spust u Daliborovo ime, da ga pozdrave sa njegove omiljene staze i da se spuste još jednom za njega, "sa njim".

Podsetimo, reper Dalibor Andonov Gru, nažalost tragično je nastradao 9. septembra 2019. u Zemunu nakon što je prilikom vožnje kajta upao u vodu. Veoma je voleo ekstremne sportove, čemu je posvetio pesmu i video spot “Adrenalin džanki”.

Tokom muzičke karijere, Gru je snimio četiri studijska albuma - “Da li imaš pravo” (Jugodisk, 1995), “Gru 2” (Komuna, 1996), “Vetrenjače” (Centroscena, 1999) i “Beogard” (City Records, 2003).

Imao je velike hitove kao “Biću tu”, “5ak”, “Srce”, “Dosta mi je svega”, a oprobao se i kao glumac u nezavisnom filmu “Dorćol – Menhetn” (2000), takođe sada pokojne autorke - književnice i dramaturškinje Isidore Bjelice.

Komentari (0)

Kultura