Aktuelno iz kulture

Vermer protiv robota: Kako izgleda "Devojka sa bisernom minđušom" u interpretaciji veštačke inteligencije

Komentari

Autor: Art Newspaper

17/03/2023

-

07:25

Vermer protiv robota: Kako izgleda "Devojka sa bisernom minđušom" u interpretaciji veštačke inteligencije
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Amsterdamu u Rijksmuseumu u toku je najveća do sada retrospektiva dela čuvenog umetnika Johanesa Vermera za koju su iz svetskih muzeja pozajmljene najčuvenije slike velikog majstora i prvi put okupljene na jednom mestu. Među njima je i "Devojka s bisernom minđušom", koja se inače čuva u haškom muzeju "Maurichejs".

Za vreme njenog gostovanja u Amsterdamu, u Hagu su izložene nove verzije Vermerovog dela koje su slikali različiti savremeni umetnici. 

Tako su svoje mesto na toj izložbi našle čak 3.482 "Devojke sa bisernom minđušom" rađene u različitim tehnikama, pa čak i slagane od Lego kockica.

Zanimljivo je da je jednu od slika pravila veštačka inteligencija, na inicijativu digitalnog umetnika Julijana van Dikena.

profimedia

 

Međutim, Muzej Mauritshuis suočio se s kritikama zbog izlaganja slike napravljene pomoću veštačke inteligencije, što je dovelo i do šire diskusije.

The Art Newspaper piše da neki umetnici smatraju da veštačka inteligencija dovodi do promene paradigme i otvaraju novu problematiku vezanu za autorska prava i tržišnu vrednost.

Kao odgovor na kritike, iz muzeja  poručuju da su impresionirani van Diekenovim delom.

"Jedini kriterijum bio je da je kreativni proces osnova rada", izjavio je portparol muzeja. "To definitivno nije bilo takmičenje… Najmlađi umetnik imao je tri godine, najstariji 94. Crteži, slike, kreacije s tekstilom, drvom, papirom, photoshopom - sve je bilo moguće", zaključili su iz Muzeja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura