Aktuelno iz kulture

Preko sto praistorijskih gravura pronađeno u pećini na severoistoku Španije

Komentari

Autor: Tanjug

20/03/2023

-

13:07

Preko sto praistorijskih gravura pronađeno u pećini na severoistoku Španije
Preko sto praistorijskih gravura pronađeno u pećini na severoistoku Španije - Copyright Printscreen YouTube/IPHES-CERCA

veličina teksta

Aa Aa

Unutar pećine poznate kao Cova de la Vila, u La Febru, u severoistočnom španskoj pokrajini Katalonija otkriveno je više od 100 praistorijskih gravura, raspoređenih na panelu od osam metara,  prenosi El Pais. 

Tim sa Katalonskog instituta za paleoekologiju i društvenu evoluciju (IPHES) opisao je prikaze pronađene u podzemnoj galeriji Mediterana kao izuzetne, "kako zbog njihove jedinstvenosti tako i zbog odlične očuvanosti ” .

Prema rečima stručnjaka IPHES-a Ramona Vinjasa, ovaj mural predstavlja pogled na svet prvih poljoprivrednih društava tokom halkolitsko-bronzanog doba. 

Gravure je prvi put otkrila grupa od tri istraživača pećine 13. maja 2021. godine, a potom su ih analizirali arheolozi i paleontolozi iz IPHES-a, navodi se u saopštenju instituta.

Među uzorcima pećinske umetnosti nalaze se predstave različitih figura četvoronožacaca, cik-cak, linearnih, ugaonih i kružnih linija, kao i niz zoomorfa. 

Otkriće pećinske umetnosti predstavlja „jedan od retkih prikaza podzemne šematske umetnosti u celom Mediteranskom luku“, saopštila je regionalna vlada Katalonije.

"Ovo otkriće označava „istorijsku prekretnicu za praistorijsku arheologiju“, navodi IPHES.

Pećinu je istraživao Salvador Vilaseka četrdesetih godina, ali je njena lokacija izgubljena. Istraživači IPHES-a uspeli su da otvore malu rupu između kamenih blokova i uđu u ovalnu prostoriju od više od 90 kvadratnih metara.

Vinjas je istakao da je panel gravura struktuiran duž pet horizontalnih linija i kako svaka od njih sadrži različite ugravirane figure koje imaju svoje značenje i simboliku. 

Naučnik ističe da je reč o "apsolutno neobičnoj” kompoziciji koja ukazuje na "pogled na svet stanovništva teritorije tokom procesa neolitizacije”.

Jedna od posebnosti je to što je ova pećinska umetnost rađena "isključivo tehnikom graviranja“, pomoću kamenog ili drvenog alata ili direktno prstima, objasnio je Vinjas.

Istraživač smatra da to, kao i činjenica da je "stilski veoma homogena”, ukazuje na simboličko značenje. 

Tokom prelaznog perioda između halkolita i bronzanog doba, između kasnog 5. i kasnog 3. milenijuma pre nove ere, ljudske grupe su se uglavnom nalazile na otvorenom, a njihovo prisustvo je bilo veoma retko u podzemnim šupljinama Katalonije, na severoistoku Iberijskog poluostrva. 

Na drugim mestima u Španiji primeri podzemnih stanova takođe su pronađeni u Andaluziji, Segoviji, Burgosu i Soriji.

Da bi garantovala njegovu konzervaciju, regionalna vlada je zatvorila pristup pećinskoj dvorani u kojoj se nalaze crteži. Lokalitet je proglašen za kulturno dobro od nacionalnog interesa i u toku je rad na izradi 3D modela pećine, navodi El Pais.

Komentari (0)

Kultura