Aktuelno iz kulture

Potpisan Sporazum o filmskoj koprodukciji između Srbije i Italije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/03/2023

-

13:19

Potpisan Sporazum o filmskoj koprodukciji između Srbije i Italije
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Antonio Tajani potpisali su danas u Beogradu Sporazum o filmskoj koprodukciji. Ministri su Sporazum o filmskoj koprodukciji potpisali u Palati "Srbija" u sklopu posete Tajanija Srbiji i održavanja Foruma za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije.

Ovim sporazumom se dodatno ojačava međusobna saradnja u oblasti kinematografije između Srbije i Italije, budući da saradnja u oblasti filma doprinosi razvoju kulturnih odnosa dve zemlje i da se ukazala potreba za ažuriranjem pravnog okvira saradnje u oblasti kinematografije.

Prema potpisanom sporazumu, koprodukcija se odnosi na kinematografska ili audiovizuelna dela bez obzira na žanr (igrani, animirani, dokumentarni), u skladu sa zakonima i propisima obe države, a za sprovođenje sporazuma zaduženi su Ministarstvo kulture i Filmski centar Srbije za Vladu Srbije i Ministarstvo kulture – Generalni direktorat za kinematografiju i audiovizuelno stvaralaštvo za Vladu Republike Italije.

Prema potpisanom Sporazumu, koprodukcije će se smatrati "nacionalnim delima“ u skladu sa važećim zakonima i propisima u Srbiji i Italiji i uživaće sve beneficije koje proizilaze iz važećih zakona i propisa na teritoriji Srbije i Italije.

Kako bi se olakšalo sprovođenje ovog Sporazuma predviđeno je osnivanje zajedničke komisije sastavljene od jednakog broja predstavnika nadležnih organa i stručnjaka koja će se načelno sastajati jednom u dve godine. Zajednička komisija će proceniti postojanje sveobuhvatne ravnoteže između broja koprodukcija, iznosa ulaganja koproducenata i tehničkog i umetničkog učešća. Koprodukcije realizovane prema ovom Sporazumu biće obično predstavljene na međunarodnim festivalima od strane većinskog koproducenta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura