Aktuelno iz kulture

Otvorena izložba 45. Salona arhitekture u Muzeju primenjene umetnosti

Komentari

Autor: Tanjug

29/03/2023

-

11:12

Otvorena izložba 45. Salona arhitekture u Muzeju primenjene umetnosti
Otvorena izložba 45. Salona arhitekture u Muzeju primenjene umetnosti - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Izložba "45. Salon arhitekture - salon dijaloga" otvoren je u Muzeju primenjene umetnosti (MPU) u Beogradu, u saradnji sa Asocijacijom srpskih arhitektonskih praksi (ASAP).

Otvarajući izložbu, predstavnica Minitarstva kulture Danijela Vanušić je istakla da je od svog početka 1974. godine "Salon arhitekture" ostao prepoznatljivo ime kao prestižna gradska manifestacija, koja je prošla kroz brojne uspone i padove, ali je zadržala kvalitet.

Podsetivši da MPU godinama gradi most između tradicije i savremenosti, Vanušić je ocenila da se ovogodišnja tema bavi dijalogom i upućuje na promišljenije uloge arhitekte i grada.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Svaki arhitektonski projekat koji utiče na sudbinu grada predstavlja sponu sa njegovim budućem trajanjem", istakla je Vanušić.

Izvršni direktor ASAP Igor Marsenić je istakao da je MPU otvorenošću prema vaninstitucionalnim telima pokazao kako treba da deluju savremene institucije kulture, prvenstveno kao medijatori dijaloga u društvu, u ovom slučaju arhitektonskoj struci.

"Važno je da o svim temama koje nas dodiruju možemo slobodno da razgovaramo, Mi smo prepoznali MPU kao takvu instituciju. Mi svi u ASAP verujemo da arhitektonski život mora da se vrati u institucije", rekao je Marsenić.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Direktorka MPU Biljana Jotić je istakla da postavka okuplja 61 odabrani rad iz profesionalne kategorije i 24 studentska, i da je "pored širine dijapazona različitih iskustava i praksi arhitektonskog oblikovanja, široka i generacijska lepeza". 

Jotić je ocenila kao "izuzetno važan deo salona međunarodni žiri", kog čine arhitektonski stručnjaci Verner Zobek, Ljiljana Blagojević, Aleksandar Zeljić, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Dubravka Đukanović, Marjana Radović, Marija Maruna i Ljubica Arsić.
Izložba traje do 29. aprila, a osim Gran prija, žiri će dodeliti nagrade i pohvale po kategorijama, dok je novina 45. Salona arhitekture nagrada publike, sa ciljem da se uključi javnost, kao i priznanja koje dodeljuje Savet za izvedeni projekat van kategorija.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Za dizajn vizuelnog identiteta izložbe bila je zadužena Dejana Cvetković, za prostorne postavke izložbe Turbina i Relja Petrović. 

Autori koncepta su članovi i članice Saveta Jotić, arhitekte Relja Petrović, Predrag Milutinović, Danilo Dangubić i Milka Gnjato.

Komentari (0)

Kultura