Aktuelno iz kulture

Nagrada "Jelisaveta Načić" za Atelje LIK

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/04/2022

-

12:17

Nagrada "Jelisaveta Načić" za Atelje LIK
Nagrada "Jelisaveta Načić" za Atelje LIK - Copyright Wikipedia.org

veličina teksta

Aa Aa

Inspirisano ličnošću i delima prve žene arhitekte u Srbiji, novouspostavljeno priznanje za životno delo autorkama koje su ostvarile izuzetan doprinos struci tokom svoje karijere dodeljivaće se svake dve godine, počevši od 2022. prvi put na 44. Salonu arhitekture.

Dobitnice prve nagrade "Jelisaveta Načić" su arhitektkinje koje su činile ženski autorski tim Atelje LIK: Sofija Paligorić Nenadović, Vesna Matičević, Dušanka Menegelo Aćimović i Nadežda Filipon Trbojević (in memoriam). 

"One su svojim delima obeležile jedan značajan period naše arhitekture i pokazale da je u vreme velikih građevinskih sistema bilo moguće uspešno opstajanje i delovanje malog ženskog kreativnog tima", navodi se u saopštenju Muzeja primenjene umetnosti.

Prijateljice i koleginice još od fakultetskih dana i prvih profesionalnih angažmana bile su podstaknute konkursnim uspesima muških timova i sa namerom oformile ženski autorski tim.

Od samog početka imale su uspeha na arhitektonskim konkursima, i vrlo mlade dobile su priliku da izrade jedan od najznačajnijih objekata za razvoj savremenog Beograda - Aerodrom Beograd.

Koncept 44. Salona arhitekture, koji će trajati do 30. aprila, zasnovan je na proaktivnom pristupu, a nagrada "Jelisaveta Načić" je konkretan doprinos Ženskog arhitektonskog društva afirmaciji i prepoznavanju do sada nedovoljno priznatog ženskog stvaralaštva na polju arhitekture, koje je i zaslužno za osnivanje nagrade.

Nagrada "Jelisaveta Načić" biće dodeljena u četvrtak, 14. aprila, u 18 sati u Muzeju primenjene umetnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura