Aktuelno iz kulture

Zaokret u Muzeju primenjene umetnosti: Razmena misli, ideja i praksi na 44. Salonu arhitekture

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/03/2022

-

18:36

Zaokret u Muzeju primenjene umetnosti: Razmena misli, ideja i praksi na 44. Salonu arhitekture
Zaokret u Muzeju primenjene umetnosti: Razmena misli, ideja i praksi na 44. Salonu arhitekture - Copyright EASA REALITY 2019–2021.

veličina teksta

Aa Aa

Pod sloganom "Zaokret" do 30. aprila biće otvoren 44. Salon arhitekture u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.

Ovogodišnji Salon arhitekture, posvećen je aktivnom odnosu prema savremenim tokovima arhitektonskog oblikovanja i delovanja u kontekstu aktuelnih društvenih, ekonomskih i klimatskih izazova.

"U cilju uključivanja različitih perspektiva i šireg promišljanja o ulozi i poziciji struke danas, koncept Salona je osmišljen kroz saradnju Muzeja primenjene umetnosti sa timovima Ženskog arhitektonskog društva (ŽAD) i projekta PreSalona, posvećenog umrežavanju i razmeni iskustava u nastavnom procesu četiri fakulteta arhitekture i dizajna. Osim što će dati sveobuhvatan prikaz savremene nacionalne produkcije, Salon će biti platforma za intenzivnu razmenu misli, ideja i praksi oko centralne problemske teme Zaokret", navodi se u saopštenju.

Žiri 44. Salona arhitekture, u čijem sastavu su arhitekti: Zoran Dmitrović, Dubravka Đukanović, Slaviša Kondić i Iva Čukić, od 330 radova prijavljenih na konkurs, izabrao je 97 radova za izlaganje i rasporedio ih u kategorije: Arhitektura, Urbanizam, Zaštita graditeljskog nasleđa,  Virtuelna arhitektura, Enterijer, Eksperiment i istraživanje, Publikacije i Arhitektonska kritika.

Svojevrstan zaokret organizatori Salona su učinili uvođenjem kategorija Zaštita graditeljskog nasleđa i Virtuelna arhitektura - kao polovima tradicionalnog i savremenog, kao i promenom uslova konkurisanja koja ohrabruje eksperimentalne, istraživačke i studentske radove.

Izvan konkurencije za nagrade bilo je 10 konkursnih projekata i 17 studentskih radova. Među učesnicima ima autora iz Srbije, Republike Srpske, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore.

Žiri, u navedenom sastavu, kome će se priključiti gošća iz Londona, arhitekta Diana Dina, dodeliće Gran Pri Salona, nagrade, priznanja i pohvale po kategorijama.

Ljubica Arsić, Daniel Fuchs

 

Kako je saopšteno, Gran Pri u kategoriji Arhitektura je pripao projektu Kuća od konoplje (Homoljske planine 2017-2021) koji potpisuju Ljubica Arsić i Daniel Fuchs, a među nagrađenima su projekti Rekonstrukcija zgrade zatvora u Starom gradu Kotoru za potrebe kreativnog haba sa rezidencijama (2019-2021), Easa reality (2019-2021) i Boya Porcelain (2020-2021).

FOCAL STUDIO Suzana Jakić, Tijana Kostić, Anа Ivanišević

 

Imena svih nagrađenih možete pronaći na sajtu Muzeja primenjene umetnosti, iz koga su naveli i to da će na 44. Salonu arhitekture, na svečanosti (14. aprila) prvi put biti uručena nagrada "Jelisaveta Načić", koju je ustanovilo ŽAD i koja će se dodeljivati i narednih godina.

U sklopu ovogodišnje koncepcije ŽAD je osmislio anketu na koju učesnici i drugi akteri iz struke mogu anonimno da odgovore i tako daju svoj doprinos izložbi i istraživanju.

Staša Radmilović Diklić, Milica Tasić

 

Zajedno sa učesnicima Salona, ali i širom arhitektonskom zajednicom, tragaće se za odgovorima, između ostalih, na pitanja: kakva bi trebalo da bude, a koja je aktuelna društvena uloga arhitektonske i urbanističke struke u Srbiji; kako se arhitekti odnose prema činjenici da je dugoročno strateško promišljanje izgradnje društva kroz prizmu zajedničkog interesa i dobrobiti izgubilo primat u korist tržišno orijentisane arhitekture; prepoznaje li se potreba za zaokretom ka vrednovanju stručnih doprinosa u domenima održivosti, cirkularnosti, društvene inkluzivnosti i odgovornosti ili je percepcija uspeha struke zasnovana isključivo na komercijalnoj vrednosti arhitektonskog proizvoda.

"U realizaciju ovogodišnje manifestacije Muzej je uključio veći broj volontera. Na ovaj način, pružili smo mogućnost mladim ljudima da steknu dragoceno iskustvo koje će im pomoći u budućem profesionalnom radu", navode iz Muzeja primenjene umetnosti. 

Tendence / 2018–2021

 

Prateći program Salona arhitekture uvek donosi niz zanimljivih tema, događaja, gostiju i izložbi. Tako je i ovog puta, osmišljen intezivan prateći program. Paneli, radionice i predavanja održavaće se utorkom i četvrtkom od 18 sati, a stručna vođenja kroz izložbu biće sredom u 18 sati i subotom u 13 sati.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura