Aktuelno iz kulture

Ove nedelje se otvaraju dve izložbe u Muzeju primenjene umetnosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/12/2021

-

18:11

Ove nedelje se otvaraju dve izložbe u Muzeju primenjene umetnosti
mpu.rs - Copyright mpu.rs

veličina teksta

Aa Aa

Ove nedelje u Muzeju primenjene umetnosti biće otvorene dve izložbe. U okviru stalne postavke, u galeriji "Inkiostri" biće predstavljena autorska izložba ručno izrađenih fascinatora i šešira ateljea "Blackbirdfield".

Modni brend "Blackbirdfield" stvoren je u Beogradu od strane Milosave i Dragana Smiljanića. Kolekcije brenda "Blackbirdfield" sastoje se od ručno izrađenih šešira, toka, koktel šešira, prigodnih fascinatora, ali i ukrasne ornamentike glave.

Šeširi i druga ukrasna ornamentika glave

Izložba pod nazivom "Fasciniraj me..." biće otvorena od 28. decembra do 21. januara, a sastoji se od 12 unikatnih šešira, fascinatora i oglavlja. Pod nazivom fascinator označava se lagani prekrivač glave, sličan šalu, izrađen najčešće od čipke, vune ili perja i kao modni detalj može da zameni šešir koji se nosi u pojedinim svečanim, ali i tradicionalnim prilikama. U današnje vreme fascinator je modni detalj koji je pronašao svoje mesto u ženskom odevanju širom sveta.

mpu.rs

 

Jedan od ciljeva modnog brenda "Blackbirdfield" je stvaranje unikatnog, sofisticiranog i jasno prepoznatljivog modnog detalja za glavu koji se temelji kako na tradicionalnim tako na i savremenim tehnikama izrade uz upotrebu različitih materijala od konvencionalnih šeširdžijskih do modernih i recikliranih materijala. Neprestana unija starog i novog u sferi dizajniranja, isključivo ručnom izradom, koristi se za stvaranje klasičnih, savremenih, ali i skulpturalnih oblika i proporcija sa upečatljivom "Blackbirdfield" estetikom.

Modni atelje "Blackbirdfield" je ostvario saradnju sa mnogobrojnim vrhunskim modnim dizajnerima, učestvujući kako na mnogim Fashion Week-ovima. U okviru izložbe "Fasciniraj me..." odevni predmeti su sa dizajnerskim potpisom renomiranog kreatora Zvonka Markovića, a autori izložbe su Dragan i Milosava Smiljanić.

Na izložbi "TISO" predstavlja se 45 dizajnera

Dan kasnije, 29. decembra, u Muzeju primenjene umetnosti biće priređena sedma po redu, izložba "TISO" (Sekcija tekstila i savremenog odevanja) Udruženja likovnih umetnika primenjene umetnosti i dizajnera Srbije, koja traje već dvadeset i osam godina.

Ova izložba objedinjuje najznačajnija ostvarenja članova Sekcije tekstila i savremenog odevanja iz oblasti mode, tekstila i aksesoara. Propozicije izložbe nalažu da su radovi u konkurenciji nastali u predhodne četiri godine. Odbor Sekcije odabrao je 45 dizajnera koji će se predstaviti sa oko 70 radova.

Na izložbi učestvuju izlagači svih generacija, raznovrsnih estetskih i likovnih senzibiliteta, kao i različitih umetničkih koncepcija, predstavljajući svoja kreativna ostvarenja u domenu mode, tekstila i aksesoara. Odabrani eksponati odišu autentičnošću ideja, individualnošću i autorskim pečatom svakog izlagača pojedinačno.

Na svečasnosti otvaranja, žiri za dodelu nagrada u sastavu prof. Leonora Vekić, umetnica tekstila, Jelena Đorđević, kustos Ateljea 61 i istoričarka umetnosti i mr Milica Cukić, muzejska savetnica i istoričarka umetnosti, dodeliće Veliku nagradu i nagrade u sve tri kategorije: tekstil, moda i aksesoar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura