Aktuelno iz kulture

Remek-delo flamanskog slikara "paklenog Brojgela" godinama prekrivala prašina, a sada prodato za 780.000 evra

Komentari

Autor: abc.net.au

29/03/2023

-

23:00

Remek-delo flamanskog slikara "paklenog Brojgela" godinama prekrivala prašina, a sada prodato za 780.000 evra
Remek-delo flamanskog slikara "paklenog Brojgela" godinama prekrivala prašina, a sada prodato za 780.000 evra - Copyright Tanjug AP/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

Slika Pitera Brojgela Mlađeg, jednog od najpoznatijih flamanskih slikara 17. veka, prodata je na aukciji u Parizu za impresivnih 780.000 evra. 

Ovo delo, koje su njegovi vlasnici smatrali kopijom i držali iza vrata sobe za gledanje televizije u kući na severu Francuske, stručnjaci nazivaju "izuzetnom", a zbog dimenzija od 184 da 112 centimetara, važi za jedno od najvećih Brojgelovih radova.

Porodica vlasnika, koji su želeli da ostanu anonimni, poseduju sliku još od 1900. godine i oduvek su je zvali "Brojgelovom", ali su mislili da je lažna. 

Međutim, kada su pozvali procenitelja Maola de Luzaka iz aukcijske kuće "Daguerre Val de Loire" radi ostalih slika u njihovoj staroj kući, on je došao do iznenađujućeg otkrića. Slika je bila potpuno neupadljiva, jer je bila prekrivena prašinom i stajala iza vrata sobe. 

Tanjug AP/Michel Euler

 

Veruje se da je nastala između 1615. i 1617. godine i prikazuje gužvu u kancelariji seoskog advokata. Poznata je pod nazivom "Plaćanje godišnjih poreza", "Plaćanje desetine" i "Kancelarija poreznika".

Rođen u Briselu 1564. godine, Piter Brojgel Mlađi bio je najstariji sin poznatog oca - Pitera Brojgela Starijeg, jednog od najvećih imena flamanske renesanse.

Tanjug AP/Michel Euler

 

Stekao je slavu živopisnim prikazima života na selu, a poznat je i kao "pakleni Brojgel" zbog fantastičnih prikaza pakla i grotesknih scena.

"Plaćanje godišnjih poreza" kupio je anonimni kupac iz Švajcarske, prenosi mreža ABC.

Komentari (0)

Kultura