Aktuelno iz kulture

U Galeriji Kuće legata otvoren šesti Beogradski mesec fotografije "Kolorama"

Komentari

Autor: Tanjug

30/03/2023

-

21:22

U Galeriji Kuće legata otvoren šesti Beogradski mesec fotografije "Kolorama"
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

U Galeriji Kuće legata večeras je otvoren šesti Beogradski mesec fotografije pod nazivom "Kolorama".

Beogradski mesec fotografije je međunarodni festival posvećen popularizaciji fotografije kroz edukativne i umetničke programe. Radove će predstaviti veliki broj fotografa kako iz Srbije tako i iz inostranstva od kojih će većina biti prisutna tokom trajanja festivala.

Program, pored izložbi, obuhvata i tribine, stručna vođenja i razgovore sa umetnicima i kritičarima.

Ovogodišnji „Beogradski mesec fotografije” predstaviće pet samostalnih projekata domaćih i međunarodnih fotografa: Jasna Vukos, Zuzana Pustaiova, Rožer Grasas, Evgenij Zaets, Alba Sera, kao i izložba dobitnika nagrada konkursa "Novi talenti 2023", tri internacionalna autora Franciske Legat, Kean Laia, Tianjun Lia i domaćeg Stefana Pavića. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Atopos" Jasne Vukos je višegodišnji fotografski projekat koji se sastoji od niza autoportreta nastalih u hotelima. Rad predstavlјa lično preispitivanje koncepta identiteta kroz autoportret i "nemesta" kroz prostore hotela, kao i njihove međusobne veze. 

Jasnin rad je izabran za vizualno rešenje  ovogodišnjeg Beogradskog meseca fotografije 2023.

"Manual de gestos rusos" Albe Sere predstavlјa seriju fotografija koja preispituje samu sebe, postavlјajući pitanje kako se slike menjaju tokom vremena. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Sakuplјajući dve godine fotografije u različitim zemlјama koje je posećivala  kao i snimke privatnog života autorka stvara novie narative u kome se brišu granice između ličnog i onoga što to nije. Projekat je podržala Ambasada kralјevine Španije u Srbiji.

"Atnea" Rožera Grasasa je putovanje, fizičko i simbolično, kroz Evropu obeleženo depresijom i razočaranjem. To je putovanje od severa ka jugu, od imućne do osiromašene Evrope, od savremene krize vrednosti do izvorne vrednosti ideja.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Izložbu je podržala  Delegacija vlade Katalonije  za jugoistočnu Evropu.

"Naručeni haos" Evgenija Zaetsa je projekat u kojem autor iz Kijeva istražuje u kojoj meri destrukcija i haos mogu da postanu dopadlјivi i prijatni u vizuelnom smislu. Kustoskinja izložbe je Ana Šćepanović.

"Jedan dan svaki dan"  Zuzane Pustaiove je projekat koji istražuje tanku liniju kada se korisna rutina pretvara u patologiju. Izložbu je podržala Ambasada Slovačke u Srbiji i Konzulata za umetnost Slovačke.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Novi talenti 2023"  je konkurs za mlade fotografe i sastavni je deo svakog Beogradskog meseca fotografije, a na izložbi će biti predstavlјeni projekti četvoro ovogodišnjih pobednika.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura