Aktuelno iz kulture

Filharmonija svira muziku za kompjuterske igre: Srpska premijera kompozicije "Tri muze u video igri"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/04/2023

-

18:10

Filharmonija svira muziku za kompjuterske igre: Srpska premijera kompozicije "Tri muze u video igri"
Danijel Rajskin - Copyright Beogradska filharmonija/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Beogradska filharmonija izvodi neobičan repertoar inspirisan Kinom, pod dirigentskom palicom Danijela Rajskina, u petak 7. aprila (Kolarac, 20č). U srpskoj premijeri kompozicije "Tri muze u video igri" Tan Duna, nastupa svetski superstar na trombonu Jurhen von Rajen, a pevači Eva Fogel i Tomas Mor nastupaju sa orkestrom u Malerovoj "Pesmi zemlje".

Koncertni program pod nazivom "Peking" otvara najnovije delo kinesko-američkog kompozitora Tana Duna "Tri muze u video igri". Kompozicija predstavlja omaž muzici za kompjuterske igre uz istovremeno duboko uvažavanje kineske muzičke tradicije, premijerno ju je izveo Jurhen von Rajen 2021. godine, solista filharmonijskog koncerta kome je delo i posvećeno.

Glavni trombonista Kralјevskog orkestra Koncertgebau, veoma je traženi muzičar zbog načina na koji promoviše svoj instrument, njegovog inovativnog repertoara za trombon, kao i približavanja postojećeg opusa široj publici. Pravi ambasador svog instrumenta, von Rajen će pokazati svoju tehničku superiornost u kompoziciji neobičnog naslova koja je inspirisana zvucima kineskih instrumenata. Beogradska filharmonija priređuje srpsku premijeru "Tri muze u video igri" Tan Duna, čiji "Vodeni koncert" iz 2012. godine, filharmonijski ljubitelji pamte kao pravi hit, jer je za taj performans potrošeno više od 250 litara vode, a publika iz prvih redova je dobila kabanice.

Marco Borggreve

Jurhen von Rajen

U drugom delu koncerta zazvučaće "najveća od svih Malerovih simfonija" – ciklus pesama za dva glasa i orkestar “Pesma zemlje”, nastao prema stihovima iz zbirke kineskih pesama "Kineska flauta". Mecosopran Eva Fogel i tenor Tomas Mor, imena koja se čestio sreću na operskim scenama kao što su Državna opera u Berlinu, Grand teatar u Ženevi, Koncerthebau u Amsterdamu, Berlinska filharmonija, bečki Muzikferajn, Teatro Masimo u Palermu, Kralјevska opera u londonskom Kovent Gardenu, opera Malme i Lajpciška opera, nastupaju zajedno sa orkestrom, pod palicom Danijela Rajskina, stalnog gostujućeg dirigenta Beogradske filharmonije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura