Aktuelno iz kulture

Preminuo džez muzičar Duško Gojković: "Otišao je večiti mladić sa trubom"

Komentari

Autor: Tanjug

06/04/2023

-

12:51

Preminuo džez muzičar Duško Gojković: "Otišao je večiti mladić sa trubom"
Duško Gojković - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Džez trubač, kompozitor, aranžer i dirigent Duško Gojković preminuo je u 92. godini sinoć u Minhenu, u kome je živeo, saopštila je inicijativa Džez Inicijativa. 

"Otišao je nenametljivo i tiho, kakav je i bio. Duškova truba, zvučala je prefinjeno, elegantno, snažno i prepoznatljivo. Autorski opus  koji ostaje obeležile su brojne kompozicije, a prvi u svetu u savremen džez uveo harmonsko i ritmičko muzičko nasleđe Balkana. Otišao je večiti  mladić sa trubom", piše u saopštenju Džez inicijative. 

"Džez je sloboda"

Rođen je u Jajcu 14. oktobra 1931. godine, od oca Vuksana i majke Kristine, kao jedno od njihovo četvoro dece. Ostavši bez porodice u ratnim stradanjima, on se 1946. godine našao u Beogradu, kao gimnazijalac i učenik Muzičke škole Stanković.

"Na prijemnom ispitu u Muzičkoj školi Stanković otpevao sam neku rusku pesmu uz klavir i napomenuo im da želim da učim da sviram trubu jer imam taj instrument kući i da u školskom orkestru sviram džez. Direktor škole je sumnjičavo vrteo glavom zbog tog džeza, ali su me ipak primili i konačno sam počeo da sviram trubu. Moje improvizacije na trubi nijedan komesar nije mogao da kontroliše. Džez je sloboda", ispričao je u jednom intervjuu.

Prinskrin/Youtube/RTS Muzička produkcija

 

Muziku je studirao na Muzičkoj akademiji u Beogradu od 1948. do 1953. godine. Još kao student sa 18 godina svirao je trubu u mnogim džez i diksland bendovima i sa velikim orkestrom Radio Beograda. Posle pet godina provedenih u Jugoslaviji, prerastao je nivo balkanskog muziciranja i odlučio da nastavi svoju karijeru u zapadnoj Nemačkoj. Godine 1956. snimio je svoj prvi LP kao član grupe Frank All Stars. Sledeće četiri godine proveo je kao prvi trubač i član Kurt Edelhagenovog orkestra. Tokom godina svirao je sa značajnim džezerima kao što su Čet Bejker, Sten Gec i Oskar Petiford.

Preporuka za studije na Berkliju ispisana na jelovniku

Prvi put se obreo u Americi sa Evropskim omladinskim orkestrom 1958. u Njuportu na džez festivalu na Istočnoj obali, i svojim stilom muziciranja privukao veliku pažnju sa obe strane okeana.

Godine 1961. ponuđena mu je stipendija za studije u oblasti komponovanja i aranžiranja na Berkliju, u vrsti muzike za koju teško da su tada drugde u svetu postojale neke škole.

Trebala mu je preporuka i – dobio ju je. Od Stena Geca, Arta Farmera i Oskara Petforda koji su je napisali i potpisali na masnom jelovniku nekog kafića u Frankfurtu u kome su doručkovali. Prihvatio je ponudu i završio studije.

Nakon studija u Berkliju pozvao ga je kanadski vođa benda Mainard Ferguson da se pridruži njegovom bendu. Gojković je nastupao kao druga truba u ovom sastavu sve do pauze benda 1964. Njegov rad sa Fergusonom omogućio je Gojkoviću reputaciju odličnog i velikog muzičara i izvanrednog soliste.

Vratio se u Evropu, i formirao svoj sekstet 1966. godine, sa kojim je snimio svoj prvi album Svinging Macedonia, u produkciji Eckart Rahn, sa muzikom koju je on izvorno komponovao inspirisan muzikom Balkana. Album se generalno smatra kamenom temeljscem balkanskog džeza.

profimedia

 

"Balkan džez" je na svež, originalan i eklektički način obeležio vreme u kojem je Gojković živeo i stvarao, vreme u kojem se mešalo moderno i tradicionalno, istočno i zapadno.

Nakon mnogih uspeha, prebrodio je ozbiljnu zdravstvenu krizu, nakon koje se vraća na scenu na velika vrata, kada je u Njujorku snimio album "Soul Connection" za prestižnu izdavačku kuću Enja Records, njegovim glavnim izdavačem poslednjih nekoliko dekada.

Gojković je sam uvek na prvo mesto stavljao iskustvo i intimnost džez kluba naspram nastupa na velikim festivalima i u velikim koncertnim dvoranama. Tokom karijere Gojković je svirao u svim bitnim džez klubovima na svetu, od najmanjih do onih većih, prestižnim svetskim koncertnim salama (pomenimo "Royal Albert Hall", "Carnegie Hall" i druge) i velikim džez festivalima, pa i na glavnoj sceni Festivala EXIT.

Iza Gojkovića ostaju stotine albuma na kojima je učestvovao kao član različitih ansambala, desetine albuma koje je snimio pod svojim imenom. Poslednjih petnaest godina intenzivno i sa iskrenim zadovoljstvom je sarađivao sa Big Bendom RTS i snimio album "Latin Haze". Nagradu I priznanje Berklee Master of Global Jazz Award dobio je januara 2021. Gojković je drugi umetnik koji je ovu nagradu dobio posle Vejn Šortera 2013. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu