Aktuelno iz kulture

Gasi se Book Depository: Onlajn knjižara sa kupovinom bez poštarine prestaje sa radom

Komentari

Autor: Vasilija Antonijević, Euronews Srbija

18/04/2023

-

20:17

Gasi se Book Depository: Onlajn knjižara sa kupovinom bez poštarine prestaje sa radom
Gasi se Book Depository: Onlajn knjižara sa kupovinom bez poštarine prestaje sa radom - Copyright bookdepository.com

veličina teksta

Aa Aa

Book Depository dostavljao je u Srbiju knjige na engleskom, španskom ili nemačkom bez poštarine, što je za kupce iz Srbije prvi put značilo da cena u evrima koja je postavljena jeste ona koju će na kraju platiti - bez troškova poštarine. Book Depository dostavlja knjige i dalje, ali ne zadugo. Pratioce ove kompanije iznenadila je objava od strane firme da će primati narudžbine do 26. aprila nakon čega prestaju sa radom.

Book Depository je osnovan 2004. godine u Velikoj Britaniji, a pre skoro deset godina ovaj sajt je otkupila kompanija Amazon. Otprilike u to vreme je sa ovog sajta prvi put naručio knjige Milan Todorović, reditelj i vanredni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti. Vest o gašenju onlajn knjižare ga je iznenadila, a kako kaže, samo nekoliko dana ranije je studentima preporučio da preko njega mogu da nabave knjige.

Book Depository nudi veliki broj stručne literature, beletristiku, stripove, grafičke novele, reizdanja književnih klasika i praktično svako novo izdanje knjige na engleskom koji izdavači objave. Iz ovih raznih podkategorija naručivao je i Milan, a od kako je najavljen prekid rada ove internet knjižare, svaka dva-tri dana stavi novu narudžbinu. Jedna od knjiga koju je u poslednje naručio je dnevnik o snimanju filma Stivena Spilberga Ralje "Jaws:Log". Ova knjiga sa mekim povezom, na 224 strana objavljenih 2012. godine na sajtu Book Depository skuplja je za pet evra od njene cene na sajtu amazon.uk, međutim slanje knjige preko britanskog sajta Amazon u Srbiju koštalo bi 18,24 funti odnosno oko 20 evra, što je više nego li sama vrednost te knjige. Ta ista knjiga sa istog sajta, ali drugačijeg domena (amazon.com) navodi da je samo cena slanja u Srbiju 38,98 dolara.

Prednost Book Depository platforme nije samo u poštarini, kaže Todorović, koji je inače poznat kao reditelj i producent filmova "Zona mrtvih", "Mamula" i "Rift". On kao adut vidi i tačnu deskripciju pojedinih izdanja, kao i odnos prema kupcima.

Tanjug/Dragan Kujundžić

Milan Todorović

"Počeo sam da naručujem stripove, a onda sam prešao na stručnu literaturu i uvek kada mi je potrebna knjiga za fakultet, za nešto što predajem - tu je uglavnom nađem i poručim", kaže Todorović.

Svaka knjiga na sajtu propisno je obeležena, tako da ukoliko postoji više izdanja jedne knjige, kupac može da bira da li želi tvrdo koričenje, ili ono sa lakšim koricama koje teži manje, prvo izdanje ili dopunjeno, ili u štampi drugog izdavača. Neretko se i dešavalo da korisnicima ove internet knjižare stižu vaučeri sa popustom. Pošiljka uvek dolazi neoštećena, često i pre navedenog roka dostave, sa obeleživačem za stranice.

"Bilo je situacija da knjige stižu jako brzo, za nekih 10 dana - što je za običnu pošiljku iz inostranstva veoma kratak rok", kaže Todorović, ali dodaje: "A kada su objavili da zatvaraju malo se usporilo, došlo je do zagušenja zbog velikog broja porudžbina".

Knjige moguće poručiti do 26. aprila

Prema njegovom iskustvu, porudžbine preko zvaničnog sajta Amazona od nedavno za dostavu u Srbiju sprovodi kurirska služba kao što je DHL, a sa tim je došla i hrpa papirologije koju je neophodno popuniti kako biste primili paket.

"Na kraju sam morao da pišem pismo generalnom direktoru, kako bi prestao da se bavim nepotrebnim formalnostima", rekao je Milan Todorović. "Najveća prednost Book Depository-ja je što on knjige šalje kao obično pismo".

Tanjug/AP/Mark Lennihan

 

Iako pripadaju istoj kompaniji, Book Depository i Amazon su različiti entiteti. Čak su i osnivači ove knjižare bivši uposlenici Amazona; Adrju Kroford i Struart Felton napravili su Book Depository jer su želeli da knjige učine dostupnima i to im je polazilo za rukom u preko 100 zemalja širom sveta. Čitaoci koji su navikli na to da poručuju knjige iz inostranstva, sada će morati da isprobavaju druge sajtove. Među alternativama u sličnom modelu poslovanja nalaze betterworldbooks.com, kennys.ie, blackwells.co.uk, thriftbooks.com i drugi.

Sa sajta Book Depository moguće je naručiti do 26. aprila, nakon čega će oni samo raditi podršku i slanje knjiga. Ipak, to slanje u poslednjoj narudžbini može da potraje.

"Mislim da je velika navala i da će knjige stizati mesecima nakon zvaničnog zatvaranja knjižare", kaže srpski reditelj i profesor Milan Todorović.

Od nastanka Book Depository je sprovodio dosledno poslovanje, toliko da se i sam izlazak Britanije iz Evropske unije nije osetio u njihovoj rutini. Možda jeste preživeo Bregzit, ali čini se da neće preživeti rezanje troškova od strane vlasničke kompanije, budući da gašenje ovog sajta dolazi nakon što je Amazon najavio eliminacije pozicija u firmi, zbog, kako navode, "nestabilne ekonomske situacije"

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura