Aktuelno iz kulture

Glumica Adel Džejms o kritikama na račun "Kraljice Kleopatre": "Ako vam se ne sviđa kasting, nemojte da gledate seriju"

Komentari

Autor: Tanjug

20/04/2023

-

23:21

Glumica Adel Džejms o kritikama na račun "Kraljice Kleopatre": "Ako vam se ne sviđa kasting, nemojte da gledate seriju"
Prinskrin/Youtube/Netflix - Copyright Prinskrin/Youtube/Netflix

veličina teksta

Aa Aa

Britanska glumica Adel Džejms odbacila je optužbe na račun Netfliksa za "falsifikovanje činjenica", zbog najnovijeg dokumentarca o Kleopatri u kojem je egipatska kraljica prikazana kao crnkinja. Ona je egipatskim kritičarima, koji tvrde da legendarna kraljica nije afričkog porekla, poručila "da ne moraju da gledaju".

"Ako ti se ne sviđa kasting, nemoj da gledaš seriju", napisala je Džejms na Tviteru i dodala da se nada da će uloga Kleopatre koja joj je poverena uticati na mlade širom sveta koji liče na nju.

Takođe, kako je navela, mladi gledaoci će moći da vide najveću liderku svih vremena koju tumači crna žena, na jednom od najvećih striming servisa na svetu.

"Jedva čekam da upoznate našu verziju Kleopatrinog neverovatnog života i dubokog globalnog uticaja“, napisala je ona na Instagramu.

Zahi Havas, arheolog i bivši egipatski ministar za antikvitete, optužio je Netfliks i izvršnu producentkinju serije Džejdu Pinket Smit za "falsifikovanje činjenica".

"Netfliks pokušava da izazove zabunu da bi širio lažne informacije da je poreklo egipatske civilizacije crno. Ovo je potpuni falsifikat. Kleopatra je bila Grkinja", dodao je.

Mahmoud el-Semari, egipatski advokat, podneo je ove nedelje tužbu protiv Netfliksa zahtevajući od javnog tužioca da se "Netfliks" zabrani u Egiptu, zato što, kako je naveo, većina njihovih programa "nije u skladu sa islamskim i egipatskim društvenim vrednostima i principima". 

On je naveo da nedavno objavljeni trejler za "Kraljicu Kleopatru" predstavlja uvredu za istoriju Egipta i promoviše kontroverzni "afrocentrizam". 

Filmska industrija je dugo prikazivala Kleopatru kao belu, a igrale su je Hildegarde Nil, Klodet Kolber, Elizabet Tejlor i Vivijen Li.

Naučnici se uglavnom slažu da je Kleopatra bila makedonsko-grčkog porekla po ocu Ptolomeju VII, sa nešto persijske krvi. Ipak, kako prenosi britanski list, nacionalnost Kleopatrine majke nije jasno potvrđena, što je podstaklo ideje da je egipatska vladarka bila mešovitog porekla. 

"Ne čujemo često priče o crnačkim vladarkama. Za mene, moju ćerku i našu zajednicu bilo je važno da naučimo ove priče, jer ih ima mnogo. Tužno je što nemamo pristup ovim istorijskim ličnostima koje su bile tako moćne i predstavljale okosnicu afričkih zemalja", izjavila je u februaru producentkinja Džejda Pinket Smit u intervjuu za Netfliks.

Seli-En Ešton, iz odeljenja za antikvitete u Muzeju Ficvilijam u Kembridžu, koja je intervjuisana u dokumentarcu rekla je da je s obzirom na to da je Kleopatra sebe predstavljala kao Egipćanku, čudno insistirati na tome da bude prikazana u potpunosti kao Evropljanka.

"Kleopatra je vladala Egiptom mnogo pre arapskog naseljavanja u severnoj Africi. Da su žene iz njene porodice po majčinoj strani bile autohtone žene, one bi bile Afrikanke, što bi trebalo da se odrazi na savremenim predstavama Kleopatre", navela je ona.

Dokumentarac je deo serije pod nazivom "Afričke kraljice" i biće premijerno prikazan na Netfliksu 10. maja. Trejler za Netflik objavljen je prošle nedelje.

Tajm podseća da se naučnici uglavnom slažu da je Kleopatra bila ili Grkinja ili delimično Egipćanka, a teorije da je bila crna pojavile su se još u 19. veku. 

U dokumentarcu BBC iz 2009. "Kleopatra: Portret ubice" tvrdi se da ostaci Kleopatrine sestre Arsinoje pokazuju da joj je majka bila Afrikanka. Međutim, profesorka klasičnih nauka Meri Bird smatra da identitet na osnovu kostiju koje su više puta prenošene je veoma nepouzdan, a takođe, dodala je, nije poznato ni da li su Arsinoja i Kleopatra imale istu majku.

Komentari (0)

Kultura