Aktuelno iz kulture

Tana Aleksa i autor muzike za film "Birdman" Antonio Sančez nastupaju na Nišvilu

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2023

-

11:05

Tana Aleksa i autor muzike za film "Birdman" Antonio Sančez nastupaju na Nišvilu
Tana Aleksa i autor muzike za film "Birdman" Antonio Sančez nastupaju na Nišvilu - Copyright Youtube/Official Music Video for GRAMMY® Nominated ONA by Thana Alexa

veličina teksta

Aa Aa

Američka džez pevačica, kompozitorka, aranžerka i producentkinja hrvatskog porekla Tana Aleksa predstaviće na ovogodišnjem Nišvilu, poslednjeg dana festivala, u nedelju 13. avgusta svoj autorski projekat "ONA" za koji je dobila dve Grammy nominacije. U bendu koji će je pratiti je i njen suprug Antonio Sančez, bubnjar, kompozitor i multiinstrumentalista - jedan od najuticajnijih džez muzičara u novom milenijumu i višestruki dobitnik Grammy nagrada, poznat i kao dugogodišnji saradnik Peta Metenija, ali i kao kompozitor muzike za Oskarom nagrađen film "Birdman".

Tana Aleksa je rođena u Njujorku. Četiri godine zaredom se pojavljivala na listama najboljih mladih džez umetnika čuvenog "Downbeat" magazina (po glasovima kritičara), a 2014, godine osvojila je drugo mesto na jazz konkursu "Made in NY". 

Prvi album "Ode to Heroes"  je objavila 2016. godine, a već drugim albumom "ONA" (treće lice jednine ženskog roda na hrvatskom i/ili srpskom jeziku) iz 2020. godine dobila je dve Grammy nominacije. 

Inspiracija za taj album bile su  međugeneracijske i interkulturalne priče imigrantkinja u njenoj porodici, što je evoluiralo u istraživanje iskustava savremenih žena svuda u svetu. 

Kritičari i kolege njen autorski opus ocenjuju kao iznenadjujući, a veoma uspešan i originalan spoj džeza, savremenog soula i world music - pre svega kroz muzičke motive regiona iz kojeg vuče korene.

Tanin suprug i čest gost na njenim projektima (kao i ona na njegovim projektima "Migration" i "Bad Hombre") je jedan od najcenjenijih džez bubnjara, istovremeno i veoma uspešni kompozitor Antonio Sančez. 

 

 

Muzičar je rođen u Meksiko Sitiju. Unuk je čuvenog meksičkog glumca Ignasia Lopeza Tarsa, koji je nedavno preminuo u 98. godini. 

Još tokom studija, njegov profesor Danilo Perez ga preporučuje Pakitu De Riveri koji je od Dizija Gilespija nasledio vođstvo poznatog "United Nation Orchestra", sa kojim Sančez odlazi na turneju.

Sančez zatim postaje član Perezovog akustičnog trija sa kojim svira i na koncertima, ali snima album "Motherland" koji je dobio Grammy nominaciju. Na jednom od koncerata čuo ga je legendarni gitarista Pet Meteni i pozvao ga da se pridruži njegovoj grupi, i ta sardnja traje već više od dve decenije. 

Već prvi Methenyev album sa Sančezom "Speaking of Now" (2003) dobio je Grammy za najbolji savremeni džez album.

Pod svojim imenom je objavio devet albuma, a već na prvom  "Migration" (2007) svirali su: Pet Meteni, Čik Korea, Kris Poter, Dejvid Sančez i Skot Koli. Referentni sajt "All About Jazz" ocenio je album kao jedan od najuspešnijih debi albuma te godine.

Sančez je komponovao muziku za Oskarom nagrađen film "Birdman", koja je 2014. godine objavljena i kao i na albumu. 

Ta partitura mu je donela nominacije za Zlatni globus za najbolju originalnu muziku, nagradu BAFTA za najbolju filmsku muziku, Critics' Choice Movie Award za najbolju muziku i Satellite Award za najbolju originalnu muziku. 

Jedini razlog što nije ušao u konurenciju za Oskara za najbolju originalnu muizku je to što je film sadršao i značajan deo tema iz klasične muzike.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu