Aktuelno iz kulture

Film o reperu Gruu zatvara festival Beldoks

Komentari

Autor: Tanjug

08/05/2023

-

16:19

Film o reperu Gruu zatvara festival Beldoks
Beldoks - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Premijera dokumentarnog filma "Gru tu je", o rep muzičaru Daliboru Andonovu Gruu (1973-2019), zatvoriće 17. maja (19:30) u Domu omladine Beograda Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks, najavili su danas autori.

Film režisera Bojana Vinulovića i Renea Miškolcija nastao je na osnovu više od deset časova razgovora sa skoro 50 sagovornika, korišteni su neobjavljeni arhivski snimci, a "javnost će sigurno biti iznenađena brojnim detaljima iz života i rada Andonova", navodi se u saopštenju.
Autori su naveli da je "film dokumentarni rolerkoster i omaž čoveku koji je obeležio jednu eru i početak rađanje nove supkulture na prostorima bivše Jugoslavije". 

"Sve što ćete videti, obuhvatiće celu jednu eru muzike, priču o duhu Beograda, rađanju rep kulture i razgranavanju scene koja je u najtežim vremenima mogla da parira mnogima na svetskom nivou, po izrazu, zvuku i porukama koje se šalju", istakli su Vinulović i Miškolci. 

Autorski dvojac veruje da će "pojedini sagovornici biti iznenađenje mnogima i da će ovaj film zaokružiti priču o Gruu i zacementirati njegov status kao utemeljivača i 'tate'  repa". 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grutuje (@grutuje)

 

"Ceo film je zapravo i jedan 'adrenalin džanki' posle kog će se mnogi zapitati - da li je Gru u jednom životu proživeo 50 života, s obzirom na to da je stigao da uz rep bude i među začetnicima brojnih ekstremnih sportova u Srbiji", naveli su autori. 

Kako su istakli, "posebno mesto u filmu zauzima spona između repa i košarke, odnosno Košarkaškog kluba Partizan koji je fanatično pratio".

U filmu su lični pečat dali menadžer Saša Dragić, didžej Munja, Đus, Ajs Nigrutin, Kiza Robin Hud, Leontina, Nigor, Bane MVP, Edin Škorić, Duško Vujošević, Bogdan Bogdanović, Slobodan Šarenac, Galeb Nikačević, Dragan Ambrozić i drugi.

Vinulović i Miškolci su snimili film "bez sredstava sredstava, iz čistog entuzijazma, iako samog Grua nisu ni poznavali", kaže se u saopštenju. 

"Smatrali smo da je u potpunosti zaslužio ovako nešto i da je pravi trenutak za to, da je njegova ili muzika generalno iz devedesetih često pogrešno interpretirana, etiketirana ili nedovoljno cenjena", istakli su Vinulović i Miškolci.

Prema njihovim rečima, poseban je utisak što su "apsolutno svi saglasni o tome da se radi o najpozitivnijem liku kog su poznavali i njegov vedar duh i provejava kroz ceo film".

"Mnogima je pomogao da se probiju na sceni u doba kad je to bilo najteže, etablirao je pravac i pokazao da se mnogo toga može uraditi i bez mulja, prozivki, medijskih ratova i intriga", ocenili su reditelji.

Vinulović i Miškolci primećuju da "mnogi o njema nisu pričali u prošlom vremenu, već u prezentu, samo potvrđujući naslov filma i njegove reči iz pesme 'Stara škola, nova škola' - Gru tu je". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura