Aktuelno iz kulture

Festival Beldoks otvoren minutom ćutanja za nastradale u zločinima u Beogradu i Mladenovcu

Komentari

Autor: Tanjug

11/05/2023

-

09:24

Festival Beldoks otvoren minutom ćutanja za nastradale u zločinima u Beogradu i Mladenovcu
Festival Beldoks otvoren minutom ćutanja za nastradale u zločinima u Beogradu i Mladenovcu - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks otvoren je prikazivanjem filma "Još jedno proleće" autora Mladena Kovačevića u Domu omladine Beograda (DOB).

Pred početak prikazivanja filma u ispunjenoj velikoj dvorani DOB, selektor festivala Igor Stanojević se samo kratko obratio prisutnima, rekavši da su iza nas dani koji su "pogodili Beldoks porodicu i lično". 

Stojeći na pozornici, dvadesetak članova Beldoks time uhvatilo se za ruke i održan je minut ćutanja u čast tragično nastradalima u Osnovnoj školi ''Vladislav Ribnikar" i kod Mladenovca i Smedereva.   

Kovačevićev dokumentarni medicinski triler "Još jedno proleće" (2022), o epidemiji velikih boginja u Jugoslaviji 1972. godine, sastavljen je od arhivskih snimaka, a priča je zasnovana na intimnoj prisećanjima naratora i protagoniste, doktora Zorana Radovanovića.

U okviru 16. Beldoksa do 17. maja biće prikazano preko 100 filmova, a festivalske nagrade i priznanja biće dodeljeni 16. maja u kategorijama Međunarodni takmičarski program, Srpski takmičarski program, Kratki filmovi do 45 minuta i "Eurimage Audentia Award".

Prikazivanja filmova su u DOB-u, Jugoslovenskoj kinoteci, Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Sinepleksu Ušće, Art bioskopu Kolarac, Centru za kulturu "Vlada Divljan" i Barutani. 

Deo programa biće prikazan na platformi Beldocs Online i televiziji Insajder.

Beldoks će svečano zatvoriti 17. maja film Bojana Vinulovića i Renea Miškolcija "Gru tu je", o reperu Daliboru Andonovu Gruu (1973-2019) u DOB-u.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura