Aktuelno iz kulture

Film "Volonterka" otvara Španski metar: Ostvarenja španskog govornog područja u Beogradu i Novom Sadu

Komentari

Autor: Tanjug

11/05/2023

-

12:35

Film "Volonterka" otvara Španski metar: Ostvarenja španskog govornog područja u Beogradu i Novom Sadu
Film "Volonterka" otvara Španski metar: Ostvarenja španskog govornog područja u Beogradu i Novom Sadu - Copyright Printscreen YouTube/Trailers y Estrenos

veličina teksta

Aa Aa

Jubilarno 15. izdanje festivala najboljih filmova na španskom jeziku "Španski metar" biće održano od 24. maja do 1. juna u Beogradu, najavio je danas Institut Servantes.

Festival će u Dvorani Kulturnog centra (DKC) Beograda svečano otvoriti 24. maja srpska premijera filma "Volonterka" rediteljke Neli Regere, sa Karmen Maći u glavnoj ulozi, a glavni program "Savremeni film" čini devet ostvarenja iz Španije, Argentine, Čilea, Meksika i Perua, kaže se u saopštenju.

Kako je najavljeno, u DKC-u će biti prikazani filmovi "Hulijusov svet", "Izgubljeno vreme", "Kuća među kaktusima", "Mama, ne (po)vezuj se“, "Priče za nepričanje", "Ukradeni identitet“, "Volonterka", "Vrh" i "Zavrti se".

"Dirljive, emotivne, uzbudljive i neretko duhovite, odabrane filmske priče preispituju brojne izazove koje nosi naša svakodnevica. Neke će publiku podstaći na sate i sate razmišljanja, ostavljajući za sobom brojna otvorena pitanja, dok će neke na suptilan način ponuditi i sasvim konkretne odgovore i savete", naveli su iz Instituta Servantes.

Program "Ženski ugao", pod naslovom "Imaginarijumi nespokoja", donosi u DKC-u dugometražne i kratkometražne filmove "Afrika 815“, "Crveno zlato“, "Filmofilke", "Gluva", "Krljušt", "Mami" i "Put u sobu jedne majke", koji "savršeno odražavaju karakter i talenat autorki, kao i kvalitet španskog filma koji potpisuju žene", navodi se u saopštenju.

"Španski metar" donosi u Jugoslovenskoj kinoteci od 30. maja do 1. juna programski ciklus "Karlos Saura: Počasna nagrada Goja", a u okviru kog će biti prikazani filmovi nedavno preminulog kultnog reditelja "Goja u Bordou", "Iberija", "Krvava svadba" i "Lov".

Kako je najavljeno, Nakon Beograda "Španski metar" se seli u Kulturni centar Novog Sada, gde će od 5. do 8. juna publika moći da pogleda sva ostvarenja iz ciklusa "Savremeni film".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu