Aktuelno iz kulture

Od granatiranja, do dueta s majmunom: Dodeljene nagrade za zvukove koji su obeležili prethodnu godinu

Komentari

Autor: Euronews

19/05/2023

-

09:22

Od granatiranja, do dueta s majmunom: Dodeljene nagrade za zvukove koji su obeležili prethodnu godinu
Od granatiranja, do dueta s majmunom: Dodeljene nagrade za zvukove koji su obeležili prethodnu godinu - Copyright Unsplash, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zvuk granatiranja grada Černigova trećeg dana ruske invazije na Ukrajinu proglašen je "Zvukom godine" na ceremoniji održanoj u Londonu.

Događaj organizovan u Britanskoj biblioteci slavi zvuk u svim njegovim oblicima iz celog sveta i dodeljuje nagradu za zvukove koji su na različite načine obeležili godinu za nama, piše Euronews.

Glavna nagrada pripala je Antonu Stuku, koji je granatiranje snimio iz kuće njegove majke koristeći samo mobilni telefon.

Najbolji prirodni zvuk je zvuk koji je zabeležila Džoslin Robert u šumi Orlean u Francuskoj. 

Ona ga je opisala kao "raskršće između noći i dana kada se dnevne ptice sreću sa noćnim životinjama na dragocenih sat vremena".

Nagrada za "Zvuk koji nestaje" otišla je u ruke Joićija Kamimure, za njegov snimak zvuka santi leda u moru kod Nacionalnog parka Širetoko.

Priznanje za "Najneprijatniji zvuk" dobila je Melija Rodžer za "Tele koje pokušava da diše nakon odsecanja rogova", a koji je snimila u industrijskoj mlekari, gde se radi lakšeg rada zaposlenih, svim kravama odsecaju rogove.

Nagrada za "Kompoziciju zvuka" otišla je u ruke Gardike Gifit Pradipte za "Mimpa Owa", duet sa javanskim gibonima, kao "odraz veze između ljudi i prirode u jeku aktuelne klimatske krize".

"Najbolji izmišljeni zvuk" dobilo je udruženje CLIP za zvuk koji su osmislili mladi učesnici njihovih radionica, kada su dobili zadatak da osmisle "zvuk koji ne postoji".

Najbolja inovacija u tehnologiji zvuka je projekat "Sediment Narratif" francuskih organizacija "Audiotopie" i "La Quadrature", a koji je opisan kao "kvadrafonični podzemni zvučni sistem, koji može da se čuje i oseti, ako ležite na zemlji".

 

Komentari (0)

Kultura