Tehnologija

Nova saznanja o Marsu: Rover Perseverans specijalnim mikrofonima snimio zvuk na crvenoj planeti

Komentari

Autor: Aleksandar Todorović

22/10/2021

-

22:55

Nova saznanja o Marsu: Rover Perseverans specijalnim mikrofonima snimio zvuk na crvenoj planeti
Nova saznanja o Marsu: Rover Perseverans specijalnim mikrofonima snimio zvuk na crvenoj planeti - Copyright NASA/JPL-Caltech

veličina teksta

Aa Aa

Dosadašnja istraživanja crvene planete dopunjena su i novom, zvučnom dimenzijom. Naime, rover koji je Američka svemirska agencija (NASA) poslala na Mars, poslao je snimke zvukova snimljenih u proteklih nekoliko meseci, koji se čuju na njegovoj površini.  

Rover Perseverans opremljen je sa dva mikrofona koji su snimili gotovo pet sati zvuka vetra, motora vozila i točkova koji se kotrljaju po kamenitoj površini planete, prenosi NASA. 
Pet sati audio materijala bogata je riznica zvukova koje će naučnici detaljno da proučavaju.

Baptist Čid, naučnik sa Instituta za astrofiziku i planetologiju iz Francuske koji proučava snimljen zvuk opisao je nova saznanja da čine da se osećate "kao  da ste stvarno na planeti".

"Zvuci sa Marsa su puni jakih vibracija, tako da možete stvarno da ih osetite kada stavite slušalice. Važnost snimljenog zvuka je što će ubuduće mikrofoni biti važan deo misije proučavanja Marsa", istakao je Čid.

Perseverans je prvo vozilo koji je snimilo zvuk na crvenoj planeti koristeći mikrofone koji se mogu komercijalno kupiti u radnjama. 

Jedan mikrofon je postavljen na šasiji vozila dok se drugi nalazi na jarbolu gde je postavljen SuperCam, laserski instrument koji proučava stene i atmosferu.

SuperCam proučava stene i tlo tako tako što laserom pomera prašinu, a zatim specijalnom kamerom analizira prašinu koja se podigla. Baš zato što ovaj laser može da pulsira stotinu puta dok gađa metu, mogućnosti da snimi zvuk je znatno veća. Mikrofon je već snimio više od 25.000 pulsnih udara laserom.

NASA/JPL-Caltech

 

Ovi snimci biće važni jer omogućuju naučnicima da bolje shvate promene u atmosferi planete, jer zvuk putuje vibracijama koje se stvaraju u atmosferi.

MIkrofon i SuperCam koji su postavljeni na jarbolu, na idealnom su mestu za detektovanje mikroturbulencija u vazduhu. Dok im u analizama pomaže i instrument MEDA (Mars Environmental Dynamics Analyzer). 

MEDA poseduje senzore koji beleže brzinu vetra, pritisak u atmosferi i temperaturu dva puta u sekundi na svaka dva sata. Dok mikrofon SuperCam-a može da slične informacije beleži 20.000 puta u sekundi tokom nekoliko minuta.

Mikrofon omogućava saznanja kako se zvuk širi planetom. Atmosfera Marsa je znatno ređa u odnosu na našu što znači da je znatno teže detektovati visoke tonove. 

NASA prenosi da su naučnici bili poprilično iznenađeni kada je mikrofon snimio zvuk rotora helikoptera Ingenuity tokom obavljanja četvrtog leta 30. aprila. Helikopter je bio udaljen oko 80 metara od rovera. 

NASA/JPL-Caltech

 

Naučnici su došli do saznanja da se zvuk na Marsu prostire mnogo dalje nego što smo mislili.
Kamere i mikrofoni imaju još jednu bitnu ulogu. Kamere prate koliko se točkovi habaju tokom kretanja ali i nivo prašine koja se taloži na solarnim panelima.

Dok mikrofon može da snima zvuk rada motora rovera i time proverava u kojem se stanju nalazi njegova mehanika. 

Komentari (0)

Magazin