Tehnologija

Flota na Marsu miruje do 16. oktobra, sve dok se Sunce nalazi između Zemlje i crvene planete

Komentari

Autor: Aleksandar Todorović

05/10/2021

-

22:09

Flota na Marsu miruje do 16. oktobra, sve dok se Sunce nalazi između Zemlje i crvene planete
Flota na Marsu miruje do 16. oktobra, sve dok se Sunce nalazi između Zemlje i crvene planete - Copyright NASA/JPL-Caltech

veličina teksta

Aa Aa

Marsovski rover Američke svemirske agencije Kjurioziti, Prezerverans, marsovski helikopter Ingenuiti i druge mašine nastaviće sa obavljanjem misije i prikupljanjem podataka na Marsu ali će naučnici prestati da im šalju komande sve do polovine oktobra, prenosi NASA.

Američka svemirska agencija je odlučila da na kratko prekine slanje komandi u okviru marsovske misije sve dok se Zemlja i Mars budu nalazili na suprotnim stranama od Sunca.

Ovaj period u kretanju Marsa se događa svake dve godine i zove se solarna konjunkcija.

 

 

Sunce tokom ovog perioda izbacuje vreli, jonizovani gas koji se širi svemirom. 

Tokom solarne konjunkcije, kada Zemlja i Mars ne mogu da se "gledaju", ovaj sunčevi gas može da ometa radio signale preko kojih stručnjaci komuniciraju sa vozilima na površini Marsa. U tom periodu može da se desi da vozila, zbog ometanja, dobiju pogrešne komande i da počnu nekontrolisano da se ponašaju. 

AP/NASA

 

Kako bi vozila ostala čitava, NASA im šalje listu prostih komandi koje izvršavaju tokom perioda konjunkcije. Ove godine, većina misija biće stopirane do 16. oktobra, prenosi NASA. 

Iako vozila neće biti aktivna u narednom periodu, moraće da prate u kakvom su tehničkom stanju.

Za to vreme rover Prezerverans meriće temperaturu atmosfere sa specijalnim instrumentima i istraživati prašinu na tlu, i snimati zvuk. 

Helikopter Ingenuiti nalaziće se na površini planete, udaljen 175 metara od Prezerveransa i izveštavati rover o svom statusu svake nedelje.

Kjurioziti rover će, takođe, meriti stanje vremena u atmosferi, nivo radijacije i proučavati prašinu. 

Lender Insajt će svojim seizmometrom i dalje da detektuje podrhtavanja tla.

Tri orbitera NASA: Odisej, Orbitalni istraživač Marsa i MAVEN, nastaviće da primaju određene podatke iz kontrolnog centra.

To znači da tokom ovog perioda na Zemlju neće stizati sirovi podaci za obradu koje redovno šalju Perzeverans, Kjurioziti i lender Insajt. Ali će promenom položaja planete u odnosu na Sunce da nastave sa svojim misijama po planu i programu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin