Tehnologija

Rogozin najavio nastavak saradnje Rusije i SAD na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Komentari

Autor: Aleksandar Todorović

16/09/2021

-

22:24

Rogozin najavio nastavak saradnje Rusije i SAD na Međunarodnoj svemirskoj stanici
Dmitrij Rogozin - Copyright EPA/YURI KOCHETKOV

veličina teksta

Aa Aa

Mada se proteklih meseci spekulisalo da će se Rusija ubrzano povući sa Međunarodne svemirske stanice (MSS) zbog njene dotrajalosti, Dmitrij Rogozin, šef Roskosmosa, nagovestio je da će nastaviti saradnju sve dok MSS bude bila bezbedna za korišćenje, prenosi Roskosmos. 

Podsećamo, Rogozin je u junu zapretio da će se Rusija povući sa MSS ukoliko SAD ne ukinu sankcije koje su uvele ruskom svemirskom sektoru. Pod sankcijama je i sam Rogozin zbog ruske aneksije Krima 2014., kada je bio na poziciji zamenika ministra odbrane. Zbog sankcija nije bio u mogućnosti da prisustvuje na nekoliko sastanaka koje je organizovala NASA u SAD.

 “Ili ćemo da radimo zajedno, u tom slučaju sankcije moraju da se ukinu, ili nećemo da radimo zajedno, i Rusija će se povući sa MSS, rekao je Rogozin u junu za TAS. Međutum, Rogozin sada spušta loptu i kaže da nije baš tako rekao već da je njegova izjava pogrešno interpretirana, prenosi CNN.

Trampova administracija je u decembru označila ruski Raketni i svemirski centar kao i JSC Centralni istraživački institut za pravljenje mašina, poznatiji i kao TsNIIMash kao kompanije koje su povezane sa ruskom vojskom.

Procedura je da američke kompanije koje žele da sarađuju sa Rusijom moraju da traže dozvolu pre nego što prodaju neku opremu bilo kojoj stranoj firmi. 

Američko ministarstvo trgovine uvelo je sankcije i Ruskoj obaveštajnoj službi, kao i 42 drugih organizacija. Sada od Bajdena zavisi da li će da promeni politiku kada je u pitanju saradnja sa Rusijom u razvoju svemirskog programa.

Pixabay

 

Pres služba ruske svemirske agencije Roskosmos još je u junu, u odgovoru na pitanja Euronews Srbija, istakla da je Rusija produžila održavanje MSS i saradnju sa partnerima do 2024. godine. Kao i da će odluku o daljim koracima doneti posle 2024. godine, u skladu sa rezultatima ispitivanja dotrajalosti modula na MSS.

Pres služba Roskosmosa napomenula je da imaju planove o izgradnji nove generacije ruske orbitalne stanice, ali da će detaljnije podatke o ovom projektu obelodaniti posle 2024.

Rusija je u julu poslala u svemir novi modul nazvan Nauka koji je prilikom povezivanja sa MSS greškom uključio potiskivače što je dovelo do incidenta u kojem se MSS nekontrolisano okrenula. 

Za to vreme na MSS su bili tri američka astronauta, jedan ruski, jedan japanski i jedan iz Evropske svemirske agencije.

Rogozin je incident otarakterisao kao ljudsku grešku i kategorično odbio da je bio u pitanju kvar opreme.

“Nije došlo do kvara opreme, za 21 godinu rada ništa slično nam se nije desilo. U pitanju je ljudska greška jer je starija generacija kosmonauta koja je znala kako da uspešno odradi proces pristajanja i povezivanja na MSS penzionisana“, istakao je Rogozin a preneo Roskosmos.

Incident je doveo u pitanje i pouzdanost Roskosmosa kao najvećeg partnera NASA na MSS. Ali je slanje i povezivanje 23 tone teškog ruskog modula Nauka smirilo strasti jer je Moskva pokazala, kao što navodi Rogozin, “da Rusija ima tehničke kapacitete za upotrebu i održavanje stanice sve dok jednog dana ne dostigne kraj upotrebe“. 

SAD i Rusija su partneri u istraživanju svemira još od početka testova misije Apolo-Sojuz 1975. godine, kada se američka letelica Apolo spojila sa sovjetskom kapsulom Sojuz što je bio početak svemirske trke.  

NASA

 

Novi administrator NASA, Bil Nelson je istakao prošlog meseca da će nastaviti saradnju sa Rusijom.

SAD je htela da nastavi saradnju sa Rusijom njenim uključivanjem u program Artemis, misijom kojom će se ljudi opet vratiti na Mesec gde je plan da se napravi prva ljudska naseobina, ali je Rusija odbila.  

“Da bi došlo do nove saradnje moramo da dobijemo bolje uslove od NASA. Ne želimo da budemo ni asistenti ni sluge“, istakao je Rogozin i dodao da traže da imaju podjednaka prava odluke kao i NASA.

Rusija je u junu objavila planove da želi da pojača saradnju sa Kinom u misiji pravljenja prve ljudske baze na Mesecu. Povodom ove najave Rogozin je istakao, a preneo Roskosmos da Rusija želi da sarađuje i sa Kinom i sa SAD. 

NASA je istakla da se nadaju da će sa Rusijom sarađivati na MSS do 2030. godine ali i kasnije. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin