Tehnologija

Plivajući mikroroboti, mašine za istraživanje pećina, ultralaki materijali: NASA razvija svemirske tehnologije

Komentari

Autor: Aleksandar Todorović

09/10/2021

-

21:40

Plivajući mikroroboti, mašine za istraživanje pećina, ultralaki materijali: NASA razvija svemirske tehnologije
Plivajući mikroroboti, mašine za istraživanje pećina, ultralaki materijali: NASA razvija svemirske tehnologije - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Posle decenija rada, istraživanja svemira i usavršavanja tehnologija NASA nastavlja sa razvojem najsavremenijih tehnologija kako bi istraživanje svemira išlo znatno brže i lakše.

NASA već upravlja roverima i robotima koji istražuju površinu Marsa, osmislila je sondu koja je letela do asteroida, uzela uzorke i vratila se na Zemlju, kontroliše svemirske teleskope koji iz svemira vrebaju nove i udaljene galaksije koje ljudskom oku nisu vidljive. 

Međutim, Američka svemirska agencija nastavlja sa daljim razvojem tehnologije budućnosti koje će biti izuzetno značajne prilikom organizovanja misija na Mesec i Mars, prenosi NASA.

Mada je poznato da je površina Marsa suva, u nekim budućim misijama letelica će sleteti na neku planetu na kojoj ima dosta vode. Za njeno istraživanje roveri neće biti odgovarajuće vozilo. Stoga naučnici rade na razvoju plivajućih mikrorobota. 

Pixabay

 

Planete na kojima ispod čvrstog leda postoje velike količine tečne vode biće veliki izazov za naučnike. Pristup i istraživanje ovih svetova biće pravi tehnološki izazov. 

Itan Šaler, inženjer robotike i mehanike u JPL (Let Propulsion Laboratory) koja radi u okviru NASA, radi na 3D štampanim robotima veličine jednog centimetra koji su opremljeni sa senzorima. Matična letelica koja bi izbušila rupu u ledu pustila bi mikrorobote koje bi bežično kontrolisala preko mikrotalasa.

Naučnici rade i na robotima dugog dometa koji će moći da puze i da se usidre u pećinama na Marsu. Marko Pavone, profesor sa univerziteta Stenford radi na tehničkom rešenju ove vrste robota. Robot na kojem radi sposoban je da brzo puzi kroz pećinu, koristeći proširive ruke kojima može da se hvata na većoj udaljenosti. 

Njegov dizajn omogućiće malim, ultralakim robotima da se lagano kreću kroz okruženje koje je nezgodno za kretanje, kao što su vertikalni zidovi litice, ili kameni i neravni podovi u pećinama na Marsu, prenosi NASA.

Pixabay

 

Dosta vremena odvaja se i na istraživanju ultralakih struktura koje mogu da se uvećaju u svemiru. Glavni problem prilikom pravljenja prvog naselja na Mesecu ili Marsu biće izbor i prenošenje građevinskog materijala koji će biti potreban za izgradnju jer letelica ima ograničenja koju težinu može da prenese u svemir. 

Asistirajući profesor na univerzitetu Karnegi Melon, Zahari Mančester, radi na intregraciji ultralakog mehaničkog materijala. Taj materijal mogla bi da ponese jedna letelica, dok bi na drugoj planeti, kada se sklopi, mogao da zauzme prostor dužine deset fudbalskih terena.  

Stručnjaci rade i na razvoju tehnologije kojom će moći da se stvori plodno tlo od materijala sa asteroida bogatog ugljenikom. Specijalne gljivice bi razgradile materijal i toksične supstance na njemu. Na zemlji se koristi slična tehnologija tako što se jedna vrsta pečurki koristi za čišćenje tla zagađenog naftom. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin