Aktuelno iz kulture

U Muzeju savremene umetnosti otvorena "Plava izložba": Značenja i simbolika modrog

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2023

-

22:49

U Muzeju savremene umetnosti otvorena "Plava izložba": Značenja i simbolika modrog
U Muzeju savremene umetnosti otvorena "Plava izložba": Značenja i simbolika modrog - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

"Plava izložba", osmišljena kao interaktivni poligon za doživljaj moderne umetnosti kroz značenja i simboliku plave boje, otvorena je večeras u Muzeju savremene umetnosti Beograda (MSUB), gde će trajati do 4. septembra. 

"Plava izložba" sadrži 12 dela iz zbirki MSUB, interpretirana kroz višečulne i multimedijalne radove studenata, sa ciljem da se doživljaj likovnih umetnosti doživi čitavim telom i ostvari intimniji i ličniji odnos sa umetničkim nasleđem.

Izložbu je otvorio profesor Radoš Antonijević, koji je uz Mrđana Bajića bio mentor studentima Vajarskog odseka Fakulteta likovne umentosti (FLU) u Beogradu, koji su radili interpretacije umetničkih dela iz zbirki MSUB.

Zastupljena su dela autora Milana Milovanovića, Ivana Tabakovića, Petra Dobrovića, Petra Omčikusa, Radomira Reljića, Zorana Petrovića, Dušana Otaševića, Sanje Iveković, Tomislava Peterneka, Uroša Đurića i Saše Tkačenka.

Izložene su interpretacije Milice Anđelić, Ivana Bona, Bogdana Đukanovića, Nikite Živanović, Strahinje Zoćevića, Teodore Jovanović, Jane Jovašević, Ane Kocić, Pavla Radovića, Vukašina Rajkovića, Maje Rakočević Cvijanov, Joujua Rena i Obrada Ćešića.

Direktorka MSUB Marijana Kolarić je istakla zadovoljstvo što 18. maj, Međunarodni dan muzeja, obeležavaju otvaranjem "posebne i značajne izložbe".

Kustoskinje izložbe su Katarina Krstić i Senka Ristivojević, koja je istakla da su izložbom hteli da istaknu značenje plave boje, ali kroz čula dodira, sluha i osećaja za prostor.

Pomoć u realizaciji izložbe pružio je Savez slepih Srbije, posebno Boris Dončić, bibliotekar i urednik u studiju Biblioteke Saveza slepih Srbije "Dr Milan Budimir”, kao i stručnjaci iz Škole za učenike oštećenog vida "Veljko Ramadanović”.

Dončić se zahvalio Kolarić što je omogućila da se održi izložba, kustoskinjama na istrajnosti, a profesorima na podršci, i svima što su "omogućili da se vizualni sadržaji muzeja prilagode i drugim čulima".

Izložba je opremljena tiflo trakama koje olakšavaju kretanje kroz postavku, informacije o delima se mogu naći na legendama koje su prilagođene slabovidima i štampane na Brajevom pismu, a dostupni su i zvučni opisi u prostoru izložbe.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura