Aktuelno iz kulture

Holivud bi mogao da uzdrma još jedan veliki štrajk: Posle scenarista, bolje uslove traže i glumci

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

01/06/2023

-

19:05

Holivud bi mogao da uzdrma još jedan veliki štrajk: Posle scenarista, bolje uslove traže i glumci
Holivud bi mogao da uzdrma još jedan veliki štrajk: Posle scenarista, bolje uslove traže i glumci - Copyright Tanjug/AP/Chris Pizzello

veličina teksta

Aa Aa

Štrajk holivudskih scenarista i dramskih pisaca pokrenuo je i glumce da slede njihov primer. Sindikat glumaca i Federacija umetnika zaposlenih na radiju i televiziji (SAG-AFTRA) 7. juna će započeti pregovore sa Alijansom filmskih i televizijskih producenata, a sada traže ovlašćenje od svojih članova, da u slučaju potrebe, pokrenu generalni štrajk.

"Naš cilj u ovim pregovorima je da osiguramo da naši članovi koji rade na filmu, televiziji, striming/novim medijima mogu da nastave da zarađuju za život pod ugovorima koji poštuju naš doprinos. Potreban nam je ugovor koji će povećati doprinose za penzije i zaštititi članove od urušavanja prihoda zbog inflacije, neregulisane upotrebe generativne veštačke inteligencije i zahtevnih audicija koje moraju sami da snimaju", navodi se u saopštenju organizacije. 

Oni ističu da pregovarački komitet stoprocentno podržava ulazak u pregovore sa ovlašćenjem za pokretanje štrajka.

"Zašto? Zato što znaju da je vreme SVE! Mi ne možemo čekati da počnemo da se bavimo pozadinom ovog ugovora, da bismo dobili ovlašenje za štrajk. Važno je da razumete da glas 'Za' davanje ovlašćenja pregovaračima za pokretanje štrajka ne znači davanje glasa štrajku. To znači da vi kao član dajete moć Nacionalnom savetu da pokrene štrajk, ukoliko se Alijansa filmskih i televizijskih producenata ne složi u pogledu ključnih poboljšanja ugovora. SAG ulazi u ove pregovore sa Alijansom na svake tri godine, tako da je datum već neko vreme određen. Međutim, u vremenu u kom živimo, kada je budućnost industrije zabave toliko neizvesna (i, iskreno, zastrašujuća), predstojeći pregovori biće još važniji", stoji u saopštenju.

Šta su njihovi zahtevi?

Kada je reč o zahtevima, SAG-AFTRA naročit akcent stavlja na savremene tehnologije koje su drastično promenile lice sveta zabave. Slično kao što je Sindikat scenarista tražio da se njihovi članovi zaštite od sve češće upotrebe veštačke inteligencije, SAG traži da se postojeći ugovori koji su pravljeni po modelu starom 30 godina, prilagode savremene tehnologije, koja čak i bez prisustva glumca može da napravi digitalne dublere. 

profimedia

 

Tehnologija se već koristi za brisanje starosnih granica ili menjanje pokreta usta, kako bi se uskladili sa sinhronizacijom na različitim jezicima. 

Producentkinja, spisateljica i bivša glumica iz "Porodičnih veza" Džastina Bejtmen, diplomirala je računarstvo i prva se oglasila povodom primene veštačke inteligencije u filmskoj industriji. Ona je rekla da kompanije tako mogu dozvoliti kompanijama da na osnovu postojećih snimaka, prave nove sezone serija uz pomoć veštačke inteligencije, a da im glumci više uopšte i ne budu potrebni. 

Nešto slično se već desilo. Aktuelni film iz franšize "Indijana Džons" sadrži scene u kojima 80-godišnja zvezda Harison Ford izgleda 40 godina mlađe. On je rekao da je dozvolio Lukasfilmu kompanije "Dizni" da koristi slike njegovog lica snimljene tokom pravljenja filmova o Indijana Džonsu osamdesetih. 

Takođe, Džejms Erl Džons, koji sada ima 92 godine, dao je dozvolu da veštačka inteligencija replikuje njegov glas, kako bi lik Darta Vejdera nastavio da "živi". 

"Automatizovana imitacija"

Šef pregovarača sindikata Dankan Krebtri-Ajrlend iz SAG-AFTRA kaže da glumci različito doživljavaju način na koji se AI koristi, zbog čega će se sindikat zalagati za informisani pristanak u razgovorima sa Alijansom, grupom koja predstavlja Dizni, Netfliks i druge studije.

profimedia

 

Bejtmen, koja je i bivši član Odbora sindikata SAG, ismeva AI kao "automatizovanu imitaciju", koja bi mogla svet da dovede do budućnosti ispunjene recikliranim zabavama iz prošlosti. 

"Ne želim da živim u tom svetu", rekla je Bejtmen. "Šta će biti sledeći žanr u filmu? Koji je sledeći žanr u muzici? Nikada više nećemo videti ništa slično, ako svi koristimo veštačku inteligenciju".

Da bi pregovarački tim imao autorizaciju za pokretanje štrajka, 75 posto članova sindikata treba da glasa "za", ali će pregovarači imati više prostora za manevrisanje, što je procenat veći. 

Glasanje će biti završeno 5. juna.

Komentari (0)

Kultura