Aktuelno iz kulture

Međunarodni festival "Isidora Žebeljan" u Kragujevcu: Svečanost posvećenu izuzetnoj kompozitorki otvara Vida Ognjenović

Komentari

Autor: Tanjug

12/06/2023

-

08:48

Međunarodni festival "Isidora Žebeljan" u Kragujevcu: Svečanost posvećenu izuzetnoj kompozitorki otvara Vida Ognjenović
Kristina Miljković - Copyright Kristina Miljković

veličina teksta

Aa Aa

Drugo izdanje internacionalnog festivala "Isidora Žebeljan", posvećen izuzetnoj srpskoj kompozitorki, biće otvoren večeras i trajaće do 17. juna u Kragujevcu, saopštili su organizatori. 

Pozorišna rediteljka, dramska spisateljica i književnica Vida Ognjenović će svečano otvoriti festival, koja je sarađivala sa kompozitorkom na nekoliko uspešnih predstava.

Opera "Maratonci" u koprodukciji Internacionalnog festivala "Isidora Žebeljan", TEKIART agencije i Knjaževsko-srpskog teatra, otvoriće festival večeras od 20 sati, na sceni spomenutog pozorišta. 

"Maratonci" Isidore Žebeljan nastali su 2008. godine prema kultnoj drami "Maratonci trče počasni krug" Dušana Kovačevića, a prema narudžbini “Genesis fondacije” iz Londona. Libreto projekta su sastavili Borislav Čičovački, Milica Žebeljan i Isidora Žebeljan. Svetska premijera održana je 20. avgusta 2008. godine u Bregencu (Austrija), u okviru “Bregenzer Festspiele”, kao prvo delo srpske muzike ikada izvedeno na tom prestižnom svetskom festivalu.

Čuvene likove porodice Topalović i ostalih junaka iz “Maraton aca” tumačiće - Jelena Končar (Ružica), Ana Cvetković – Stojnić (Kristina), Piotr Proćera (Mirko), Vasa Stajkić (Đenka), Ljubomir Popović (Aksentije), Vuk Zekić (Milutin), Marko Živković (Laki) i Vladimir Gvojić (Maksimilijan).

Koncert kamerne muzike pobednika Prvog internacionalnog takmičenja mladih kompozitora "Isidora Žebeljan" i bivših Isidorinih studenata na repertoaru je sutradan (19.30h) u Svečanoj sala Prve gimnazije.

Ovogodišnji žiri činili su istaknuti inostrani umetnici i bliski Isidorini prijatelji Kaliope Cupaki, predsednik žirija i kompozitor, Pol Kasidi, violista i član Brodsky kvarteta i Nataša Bogojević, kompozitor. 

Na ovogodišnje takmičenje je stiglo čak 97 prijavljenih mladih kompozitora koji dolaze iz različitih krajeva sveta. Kako kažu, najodaniji međunarodni ansambl Isidore Žebeljan jeste Brodsky kvartet, koji će 16. juna započeti svoju turneju upravo na ovom festivalu u Kragujevcu, posvećenom stvaralaštvu velike kompozitorke primenjene muzike. Oni će nastupiti takođe u Svečanoj sali Prve gimnazije. Sastav inače slavi jubilej od 50 godina postojanja, a nastupiće i 18. juna na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine u Beogradu.  

Gosti su: klarinetista Đoan Enrik Ljuna, sopran Aneta Ilić, oboista Borislav Čičovački i dirigent Premil Petrović, kao i perkusionista Darko Karliček i kontrabasista Damjan Milosavljević.

Masterklas Brodsky kvarteta biće održan na zatvaranju festivala, u subotu, 17. juna, za sve ljubitelje muzičke umetnosti i ovog sastava.

Isidora Žebeljan (1967-2020) bila je čuvena srpska kompozitorka mlađe generacije, koja je sa nepunih 20 godina već bila u umetničkim angažmanima, univerzitetski profesor i akademik - redovna članica SANU. Osnovne i postdiplomske studije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti (FMU) kod Vlastimira Trajkovića. 

Od 2002. godine je na istom fakultetu radila kao profesor kompozicije na Katedri za kompoziciju.

Smatra se prema broju kompozicija za film, pozorišne predstave (drame, Opera), apsolutno najproduktivnijom autorkom sa naših prostora i po region. 

Kompozicije Isidore Žebeljan obuhvataju skoro sve žanrove umetničke muzike, a internacionalno je veoma priznata, što dokazuju mnoge nagrade koje je dobila za sasvim različita ostvarenja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura