Aktuelno iz kulture

Maja Herman Sekulić osvojila književnu nagradu u Italiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/06/2023

-

19:34

Maja Herman Sekulić osvojila književnu nagradu u Italiji
Maja Herman Sekulić - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Srpskoj književnici Maji Herman Sekulić, u subotu 10. juna u Napulju, u prelepom ambijentu istorijskog pozorišta "Diana", svečano je uručena velika nagrada "Devet muza za Izvrsnost u svetskoj književnosti". Ova internacionalna nagrada se dodeljuje poznatim ličnostima iz sveta umetnosti, kulture i medija. Drugi laureat nagrade je bio španski multimedijalni umetnik Huan Barselo.

Ovom uglednom kulturnom organizacijom predsedava poznata italijanska književnica Marina Pratiči, dok se u žiriju nalaze i druga ugledna imena italijanske kulture. Ceremonija predaje nagrada bila je propraćena koncertom vrhunskih muzičara koji su izvodili klasične i nove napolitanske pesme. Italija je prisvojila našu Maju Herman Sekulić kao svoje "nacionalno blago”, na čemu se ona posebno zahvalila časnom žiriju na srpskom i italijanskom jeziku.

Maja Herman Sekulić je ujedno i jedini srpski autor koji je višestruki dobitnik nagrada u Italiji, čak dvostruki laureat ove prestižne organizacije. Ona je za svoju poeziju ovenčana u Italiji prvom nagradom u konkurenciji „Glasovi sveta" prošle godine u Veneciji i nagradom za najbolju stranu zbirku „Veliki plan” u Rimu.

Maja Herman se nedavno vratila iz Bolonje i Parme gde su krajem maja priređene uspešne promocije njenog romana „Devet života Milene Pavlović Barilli" koji je u italijanskom izdanju Kušine di Stele, početkom ove godine dobio nagradu za najbolji strani roman u Italiji. Promociji u Parmi, u istorijskoj knjižari iz 1829-te godine, prisustvovali su i potomci porodice Barili koji su veoma toplo dočekali našu književnicu.

Privatna arhiva

 

Maja Herman Sekulić, pesnikinja, multimedijalni autor, jedina Srpkinja doktor komparativne književnosti sa Prinstona i potpredsednik Internacionalne Akademije etike iz Indije, pored niza značajnih priznanja u Italiji, nedavno je u dve najveće zemlje, u Kini i Indiji, dobila počasti bez presedana u našoj kulturi. Tako je u maju u Kini dobila prvu nagradu za poeziju na velikoj manisfestaciji „Put Svile” u Pekingu, dok je u Šangaju predstavljena ne samo kao jedini naš pesnik već i kao ličnost tj, globalna ikona poezije i ikona stila Srbije, u izboru poznate kineske multimedijalne umetnice Fei Kvin, u prelepoj knjizi „Srce lotosa” koja je izložena u šangajskom Muzeju moderne umetnosti.

U Indiji je u nedelju, 4. juna, zvanično inaugurisana Internacionalna akademija etike sa sedištem u Čandigaru, čiji je ona potpredsednik, što je naišlo na veliki odziv u indijskoj štampi i još jednom pokazalo da je Maja Herman Sekulić najbolji ambasador naše kulture u svetu.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu