Aktuelno iz kulture

Vrelo muzičko leto uz sastave Morcheeba, The Cult, Wu-Tang Clan: U Srbiju dolaze izvođači svetskog glasa

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2023

-

07:51

Vrelo muzičko leto uz sastave Morcheeba, The Cult, Wu-Tang Clan: U Srbiju dolaze izvođači svetskog glasa
Vrelo muzičko leto uz sastave Morcheeba, The Cult, Wu-Tang Clan: U Srbiju dolaze izvođači svetskog glasa - Copyright AP/Leo Correa, EXIT Promo, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Muzički festivali Beer fest, Arsenal fest, Exit, Nišville ove godine će ponuditi publici nastupe velikog broja značajnih inostranih muzičara, dok će samostalne koncerte imati i zvezde kao što su Scorpions, Femi Kuti, Alphaville, Il Divo, Brajan Adams i mnogi drugi.  

Tri inostrana benda donekle sličnog senzibiliteta i stila dominiraće jubilarnom 20. izdanju Beer festa na Ušću od 15. do 18. juna – Morcheeba, Incognito i The Brand New Havies.

Britanski bend ambijentalnog i elektro prosedea "Morcheeba" koji nastupa sutra uveče na Ušću, oblikuje svetsku muzičku scenu od sredine devedesetih godina.  

Belgrade Beer Fest/Promo

 

Nastupali su u Beogradu prvi put pre 20 godina, na jednom festivalu na ostrvu Lidu u Zemunu (2003), a onda kasnije na Arsenal festu (2018) u Kragujevcu i nedavno na Dočeku Srpske nove godine (2023) u Novom Sadu.

Sastav "Morcheeba" su 1995. godine osnovali braća Pol i Ros Godfri i vokal – pevačica Skaj Edvards. Njihov debi album “Who Can you Trust?” objavljena je 1996. i sadržala je hit singlove “Trigger Hippie” i “Tape Loop”.

Uspeh benda je nastavljen sa njihovim drugim albumom “Big Calm“ (1998) gde su se stvorili hit singlovi “Part of the Process”, “Blindfold” i “The Sea”, a mnogi ga smatraju remek-delom.

Subota, 17. jun, treći festivalski dan, rezervisana je za nastup britanskog benda "Incognito" osnovanog u Londonu 1979. godine, koji je veoma specifičan i autentičan po harmoničnoj kombinaciji pop rok i rege zvuka sa eksperimentalnim jam-session elementima, i čine bend veoma atraktivnim na nastupima. 

Belgrade Beer Fest/promo

 

Stručnjaci ih svrstavaju u žanr acid jazz, što je najpreciznije, a to su pokazali i srpskoj publici više puta.

Incognito na britanskim top listama kao UK Singles Chart, imali su proboj 1991. godine sa obradom hit pesme Ronija Lousa - "Always There", sa pevačicom Jocelyn Brown, te je osvojio šesto mesto. Već naredne 1992. osvojili su svet sa hitom "Don't You Worry 'bout a Thing", a te numere i mnogo drugih će slušati publika na beogradskom Ušću.

Kod nas su nastupali više puta u prestonici – klub BitefArtCafe, Dom sindikata, Sava centar, i po Srbiji kao što je jazz festival Nisville u Nišu.

Poslednji dan beogradskog festivala piva, nedelja 18. jun, donosi svirku giganata, takođe britanskog acid jazz sastava "The Brand New Heavies", koji su nam veoma skoro gostovali u spomenutom klubu BitefArtCafe (krajem 2022) na dve uzastopne magične noći.

Oni su "odgovorni" za stvaranje nekih od najvećih R&B i soul hitova u poslednje dve decenije - "Never Stop", "Don't Let It Go To Your Head", "Sometimes", "Back to Love", "Midnight at the Oasis", "Dreamer Dream On", "You Are the Universe", "Stay This Way".

Osnovani su 1985. godine u Elingu – zapadnom Londonu, i sa nekoliko pauza, u kontinuitetu traju skoro četiri decenije na sceni.

Ana Netrebko i Jasmin Levi na Belgrade River Festu

Koncerti velikana svetske muzičke scene opere i world music biće održani 21. i 22. juna u Beogradu na vodi, u prostoru Platoa kod Geozavoda na drugom izdanju Belgrade River Fest.

Posle slavnog svetskog tenora Andree Bočelija i fado dive Marize, na gala muzičku manifestaciju stiže velika svetska operska diva današnjice Ana Netrebko sa suprugom Jusifom Ejvazovim, slavnim tenorom uspešne internacionalne karijere.

Profimedia, EPA/Jacek Bednarczyk POLAND OUT

 

Poznati operski par prvi put će nastupiti u Srbiji 21. juna u jedinstvenoj koncertnoj dvorani na otvorenom, a drugo veče festivala, 22. juna, rezervisano je za koncert Jasmin Levi, najveće zvezde "world music" scene.  

Vodeća primadona 21. veka i slavni tenor u Beograd stižu između nastupa u čuvenoj Areni Verone i najuglednijoj operskoj sceni Milanske skale.  

Senzibilitet vokalnih impresija Ane Netrebko i Jusifa Ejvazova u najmoćnijim operskim arijama publika će doživeti uz pratnju Simfonijskog orkestra i hora Radio- televizije Srbije.

Druge večeri Belgrade River Fest-a nastupiće Jasmin Levi, world music zvezda, prepoznata kao glas svih kultura Mediterana, od Izraela do Španije.  

Jasmin Levi je osvojila auditorijum hitovima na španskom i hebrejskom jeziku, a jak autorski pečat i vokal poznate umetnice planeta je upoznala kroz pesme "Una Noche Mas", "Alegria", "Adio Kerida".

Poznato je da Jasmin Levi u svojim pesmama, glasom i stihovima, slavi život i ljubav, ali i bol i tugu, ima izražene emocije koje ističe na svojim koncertima, kao fado diva Mariza.

Velika EU žurka

Delegacija Evropske unije organizuje Veliku EU žurku, koja će biti održana 24. juna u Hangaru, Luka Beograd, a svi koncerti su besplatni.

Naravno, hedlajner ovog maratonskog dogadjaja je nemački pop bend "Alphaville", koji stvaraju na engleskom jeziku i tokom 80-ih godina bili su veoma istaknuti sa velikim hitovima.

 

Zbog tragedija koje su se desile u Srbiji, bend je odložio svoj prvi nastup u Srbiji od maja, na predlog frontmena grupe Mariana Golda, jedinog originalnog člana od nastanka 1982. godine.
Pored Alphaville-a nastupiće i hrvatski maskirani mistični tandem "Nipplepeople", kao i reperi iz Niša - Stereo banana.

Alphaville je nemački synth-pop band nastao pre 40 godina u gradu Munsteru, a osim Mariana Golda, osnivači su - Bernhard Lojd i Frenk Mertens. 

Pamte im se ogromni hitovi koje smo voleli kroz ove decenije - "Forever Young", "Big in Japan", "Sounds Like a Melody", "The Jet Set",  "Dance with Me". Naziv “Alphaville” odabrali su zbog istoimenog filma besmrtnog francuskog reditelja Žana Lik Godara.

Grupa Scorpions ponovo u Srbiji

Čuvena nemačka hard rok grupa “Scorpions”  održaće svoj drugi koncert u Srbiji takodje u Štark Areni u nedelju, 25. juna, pet godina od prethodnog spektakularnog nastupa, posle mnogih poziva fanova.  

AP/Leo Correa

 

Tako je grupa “Scorpions” odlučila da proširi već ugovorenu turneju i da za publiku Balkana dodaju ovaj jedan koncert upravo u Beogradu, kao prava ekskluziva.

Prodali su više od 100 miliona albuma do danas, što ih čini najuspešnijim rok bendom kontinentalne Evrope. Njihove hit pesme, od balada do žestokih numera - “Still Loving You” , “Wind of Change” i “Send me an Angel”, “Rock You Like An Hurricane”, “Blackout” , “Dynamite”, svakako su neminovni deo repertoara na svetskim turnejama.

Raznovrsan program Arsenal Festa

Britanski hard rok sastav "The Cult", američki rokeri "The Clutch", ruska atrakcija "Shortparis" i Parov Stelar, predvode inostranu scenu na novom izdanju Arsenal festa od 28. juna do 1. jula u Kragujevcu, na atraktivnom prostoru Kneževog arsenala.

Jedan od najvećih svetskih hard-rok bendova svih vremena "The Cult“, dolazi na kragujevački festival gde će nastupati druge večeri, 29. juna na glavnoj bini - Main Stage.

Arsenal Fest/LiveProduction

 

Čuveni rokerski sastav, koji obećava žestoku rok grmljavinu u srcu Šumadije, ove godine obeležava četiri decenije postojanja, u sklopu evropske turneje na kojoj promoviše 11. album "Under the Midnight Sun", objavljen u oktobru 2022. godine.

Uz numere sa novog izdanja, pevač i frontmen Ian Astbury, Billy Duffy, John Tempesta, Charlie Jones i Mike Mangan će ljubiteljima teškog zvuka u prostoru Kneževog arsenala predstaviti niz vanvremenskih pesama - prave rok klasike: "Fire Woman", "She Sells Sanctuary", "Rain", "Wild Flower", "Lil Devil", "Eddie (Ciao Baby), "Sweet Soul Sister".

Grupa je uveliko gostovala više puta u Srbiji, prvi put na festivalu Exit u Novom Sadu 2006, a onda su se odomaćili u Beogradu tri puta (stadion Tašmajdan, Štark arena, Ušće – festival Belgrade Calling), a svratili su jedne godine i na Gitarijadu u Zaječaru.

Promo/Arsenal Fest

 

Bend „Clutch“ će se na Main stage-u 29. juna prvi put koncertno predstaviti u Srbiji. Bend koji smatraju simbolom gruv roka nastao je još 1991, a trenutno promoviše 13. album “Sunrise on Slaughter Beach”. Svetsku prepoznatljivost donela su im izdanja “Pure Rock Fury” (2001), “Blast Tyrant” (2004), “Robot Hive/Exodus” (2005) i “From Beale Street to Oblivion” (2007). 

Žanrovski, "Clutch“ se nalaze na granici stoner rock, hard rock, blues rock, alternativnog metala.
Ruska atrakcija “Shortparis” dve noći zaredom je gostovala u Srbiji – 13. i 14. januara u Novom Sadu i Domu omladine Beograda, kada su apsolutno oduševili srpsku i većim delom rusku publiku.  

Teško je opisati njihov nastup, jer je to jedna ogromna eruptivna energija, eksplozija ritmova, vokala, gitare i bubnjeva, tako da su na pozornici veoma nezaustavljivi.

Osnovani su u Sant Petersburgu 2012. godine, a prethodno su se članovi Nikolai Komyagin, Alexander Ionin i Pavel Lesnikov sastali oko formiranja grupe u svom rodnom gradu Novokuznetsku (Sibir). 

Kasnije su se preselili u Sant Petersburg, gde su im se priključili žitelji tog grada - Danila Kholodkov i Alexander Galyanov (kasnije je izašao iz benda).

Markus Fireder, poznatiji po svom scenskom imenu Parov Stelar, zatvara broj inostranih muzičara na Arsenal festu 2023.  

Stelar je austrijski producent, kompozitor, di-džej. Njegov muzički stil se zasniva na kombinaciji džeza, hausa, elektra i brejkbita, a poznat je i kao jedan od pionira elektrosvinga.  Kod nas je gostovao do sada u Hali sportova na Novom Beogradu 2017.

Exit Univerzum na Petrovaradinskoj tvrđavi

The Prodigy, Wu-Tang Clan, Skrillex, Keinemusik i Viagra Boys predvode izvođače za 23. izdanje Exita 2023 od 6. do 9. jula ove godine na Petrovaradinskoj tvrdjavi.

Jedna od najtraženijih turneja 2023. godine stiže na Petrovaradinsku tvrđavu: kultni britanski sastav i najuticajniji elektro-tehno-rejv bend svih vremena The Prodigy vraća se nakon višegodišnje pauze kao hedlajner vodećih evropskih festivala, a među njima će se naći i Exit.
Oni imaju duboku istoriju nastupa i povezanosti sa domaćom publikom, jer su imali nastupe na Exitu četiri puta (2007, 2009, 2013. i 2016), a u Beogradu su gostovali tri puta – u Hali Pionir (1995), na Beogradskom sajmu (2005) i na Kalemegdanu – Donji grad (2012).

Benny Gasi

 

Mnogi su mislili, uključujući i članove benda, da će "The Prodigy“ prestati sa radom nakon užasne tragedije, jer su izgubili Kita Flinta 2019. godine. Ipak, povratnički koncerti u Londonu su pokazali da je idu dalje sa karijerom i turnejama, i julu će koncert na Exitu uključiti i specijalnu lasersku projekciju preminulog muzičara.

Elektro tehno hitovi "Firestarter", "Breathe" (premijerno izvedena u Beogradu), "Smack My Bitch Up", "Voodoo People", "No Good (Start The Dance)", "Out Of Space", "Everybody In The Place" predstavljaju deo muzičke istorije i odrastanja generacija širom sveta, već 30 godina.

EXIT Promo

 

Wu-Tang Clan je američki rep i hip hop kolektiv osnovan 1992. Godine na Stejten Ajlendu u državi Njujork (SAD), a njihovi članovi su poznati - RZA, GZA, Method Man, Raekwon, Ghostface Killah, Inspectah Deck, U-God, Masta Killa, Ol’ Dirty Bastard koji je bio deo ove priče sve do smrti 2004. godine. 

Bend se smatra za jedan od najvećih i najuticajnihih hip hob sastava u istoriji ovog žanra, koji su popularizali istočnu obalu u pogledu razvoja hardkor hip hop stila.

Program novog Exit 2023 izdanja predvode i revolucionar elektronske scene, nosilac čak osam Gremi nagrada Skrillex, švedska rok senzacija “Viagra Boys” iz Stokholma, kolektiv Keinemusik, koji su među najtraženijim elektronskim izvođačima današnjice, kao i duo CamelPhat, Hot Since 82, LF System, Vintage Culture i Indira Paganotto.

FoNet/EXIT Promo

 

Nastupe na festivalu potvrdili su i američki ska sastav “The Toasters”, i na žestoki “Explosive stage” stižu švedski hardcore pank bend “Wolfbrigade”, pank-rok diva Suzi Moon, britanske legende “Cockney Rejects”, kalifornijski melodic hardcore sastav “Ignite”, klivlendski treš metalci “Midnight”, “Mirror” i “The Bar Stool Preachers”, rumunski atmosferični folk blek metal sastav “Sur Austru”, kao i američki treš metal bend “Sacred Reich”.

Femi Kuti i "Still Corners" u klubu Barutana

Dom omladine Beograda i “Binta Sound” predstavljaju veliki koncert afričkog muzičara Femija Kutija iz Nigerije i njegov bend “The Positive Force” 23. jula u klubu Barutana, ispod Kalemegdana, kao njegov novi povratak u Srbiju.

Jedan od najvećih živih afričkih muzičara, svakako najveća zvezda žanra afrobit, višestruko “Grammy” nominovani, ambasador je UNICEF-a.

Poslednjih godina, Femi Kuti je imao solo koncerte u Beogradu na otvorenom, i to u Donjem gradu Kalemegdana i na Letnjoj sceni Studentskog kulturnog centra (SKC).

Nakon rasprodatog koncerta u Domu omladine pre skoro četiri godine u sali “Amerikana”, synth-dream pop bend “Still Corners” vraća se u Beograd na datum 1. avgusta u klub Barutana.
Bend Still Corners čine Greg Hjus i Tesa Marej, a njihove pesme beleže milionske preglede na Youtube platformi i imaju armiju fanova širom sveta.

Povodom proslave jubileja – 10. godišnjice albuma "Strange Pleasures", sastav "Still Corners" će održati letnju turneju širom Evrope i na koncertima će izvesti mnoge stare hitove, kao i nove pesme. Mnoge njihove pesme - "Fireflies", "Strange Pleasures", "Beginning to Blue" i "The Trip" su bile korišćene i u raznim filmovima i TV serijama.

Avgust u znaku džeza

Džez festival Nisville u Nišu na Niškoj tvrđavi Niš, od 10. do 13. avgusta prirediće veoma atraktivan program koncerata inostranih muzičara svetke klase.

Tako će gostovati stari znanci “Asian Dub Foundation” (12. avgusta) iz Velike Britanije, elektro world music atrakcija negde u stilu benda “Thievery Corporation”, onda tu je i danska bas gitaristkinja Ida Nielsen sa svojim sastavom “Funkbots” svetski poznata kao nekadašnja članica pratećih bendova čuvenog Prinsa, muzičar Teodosi Spasov, čuveni bugarski kavalista, u glavnom programu Nišville jazz festivala sa svojim "No Keys" triom 11. avgusta na Platou niške Tvrđave.

Takođe, Adrian Nikolas Metjus Tos (1968), poznatiji pod scenskim muzičkim imenom Tricky, nekadašnji član megapopularne grupe iz Bristola (UK) – “Massive Attack”, nastupiće sa svojim sastavom na zatvaranju ovogodišnjeg Nišvilla, u nedelju, 13. avgusta.

Solo karijeru Triki je započeo 1995. godine izuzetno uspešnim albumom “Maxinquaye”, koji je označio i početak dugotrajne saradnje sa vokalistkinjom Martinom Topley-Bird.

Il Divo i Brajan Adams za kraj godine

Muzička svetska atrakcija, ansambl “Il Divo” po četvrti put će doći u Beograd 28. oktobra u Štark Arenu, u okviru ovogodišnje turneje “Il Divo – A New Day Tour”. 

Članovi ansambla IL Divo  čine tri tenora Dejvid Miler, Sebastian Izambar, Urs Biler  kojima  se na ovogodišnjoj svetskoj turneji pridružio i gost bariton Stiven Labri.

Na veliku žalost, njihov španski kolega Karlos Marin, po mnogima najšarmantniji i najzabavniji član sastava “Il Divo”, preminuo je od posledica korona virusa za vreme najjačeg perioda pandemije, tako da je ova turneja svakako posvećena ovom umetniku.

Tanjug/AP/Martin Meissner

 

Za sam kraj godine zakazan je koncert kanadskog kantautora, nekada jedna od najvećih zvezda svetske scene – Brajana Adamsa, koji će u okviru svetske turneje “So Happy it Hurts“ nastupiti pred domaćom publikom 12. decembra u beogradskoj Štark Areni, nakon uspešnog nastupa na istom mestu krajem 2019. godine.

Publika će opet uživati u velikim hitovima - "Summer of '69", "Heaven", "Everything I Do (I Do It for You)", "Cuts Like a Knife", "18 Till I Die“ i "Please Forgive Me", "Have You Ever Really Loved a Woman", "It’s Only Love".

Komentari (0)

Kultura