Aktuelno iz kulture

Hip-hop napunio 50 godina: Od kućne žurke u Bronksu do globalnog muzičkog uticaja

Komentari

Autor: Tanjug

25/06/2023

-

22:02

Hip-hop napunio 50 godina: Od kućne žurke u Bronksu do globalnog muzičkog uticaja
BET - Copyright Tanjug AP/Richard Shotwell/Invision/AP, File

veličina teksta

Aa Aa

U SAD se obeležava pet decenija hip-hop muzike, a tim povodom večeras će biti dodeljene muzičke nagrade Blek entertejnment televižen (BET).

Pre 50 godina, 11. avgusta, 18-godišnji Klajv Kempbel, poznat kao di-džej Kul Herc i njegova mlađa sestra Sindi, odlučili su da prirede zabavu povodom kraja leta i početka škole, u sobi za snimanje u njihovom stanu u njujorškom Bronksu, i ta žurka će u muzici ostati zapamćena kao istorijski dan rađanja hip-hopa. 

Inovacije koje je mladi crnac, poreklom s Jamajke, tada pokazao u načinu puštanja ploča, unele su "varnice" u muzičku scenu u SAD tog vremena i izrodile jedan od najuticajnijih muzičkih pokreta u celom svetu.

"Na našim žurkama sedamdesetih godina u Njujorku, radilo se o nečemu većem od nas samih. Hip-hop je istovremeno američka imigrantska i globalna priča - pripada svima. A danas se i dalje može videti i osetiti", rekao je DJ Kul Herc, koga nazivaju ocem hip-hopa.

Jubilej tog muzičkog pravca biće obeležen u SAD, ali i svetu, koncertima, turnejama, umetničkim takmičenjima i izložbama, u kojima će učestvovati muzičari, di-džejevi, MC-evi, brejkdenseri, bitbokseri, grafiti umetnici i drugi.

Nagrade BET, koje dodeljuje TV koja je podržavala hip-hop proteklih decenija kroz više emisija, biće dodeljene večeras na ceremoniji u Majkrosoft teatru u Los Anđelesu, na kojoj će se izvrteti najznačajniji momenti hip-hopa.

Najviše nominacija, i to sedam, ima Drejk, između ostalog za najboljeg muškog hip-hop umetnika, najboljeg R&B/pop umetnika, kao i za album godine.

Reper, producent i jedan od pionira hip-hopa Basta Rajms (Busta Rhymes) ima pet nominacija, a dobiće i nagradu za životno delo, preneo je AP. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura