Aktuelno iz kulture

Poslednja slika Gustava Klimta oborila rekord: "Dama s lepezom" postala najskuplja slika ikad prodata u Evropi

Komentari

Autor: Euronews

27/06/2023

-

22:45

Poslednja slika Gustava Klimta oborila rekord: "Dama s lepezom" postala najskuplja slika ikad prodata u Evropi
Poslednja slika Gustava Klimta oborila rekord: "Dama s lepezom" postala najskuplja slika ikad prodata u Evropi - Copyright Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File

veličina teksta

Aa Aa

Delo austrijskog umetnika Gustava Klimta prodato na aukciji u Sotbiju u Londonu za 86 miliona evra postavilo je novi rekord za najskuplju sliku ikada prodatu u Evropi. 

Očekivalo se da će delo proslavljenog austrijskog simboliste "Dame mit Facher" (Dama sa lepezom) postići cenu od oko 76 miliona evra. Opisan kao "lep, bogat i privlačan portret neimenovane žene", radnje je pronađen na Klimtovom štafelaju u njegovom ateljeu kada je neočekivano umro u februaru 1918. godine u 55. godini, prenosi Euronews.

Helena Njuman iz Sotbija rekla je da je naslikana tokom Klimtovog umetničkog vrhunca kada je stvarao neka od svojih najpoznatijih i eksperimentalnih dela. 

"Mnogi od tih radova, svakako portreti po kojima je najpoznatiji, bili su naručeni.Ovo je, međutim, nešto sasvim drugo - tehnička superiornost snage, puna eksperimentisanja koja pomera granice, kao i iskrena oda apsolutnoj lepoti", rekla je Njuman, koji je na čelu aukcijske kuće Sotbi za Evropu i globalni šef impresionističke i moderne umetnosti. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura