Aktuelno iz kulture

"Kosovka devojka" u Konaku knjeginje Ljubice: Najpoznatija slika Uroša Predića samo danas pred beogradskom publikom

Komentari

Autor: Tanjug

28/06/2023

-

12:06

"Kosovka devojka" u Konaku knjeginje Ljubice: Najpoznatija slika Uroša Predića samo danas pred beogradskom publikom
"Kosovka devojka" u Konaku knjeginje Ljubice: Najpoznatija slika Uroša Predića samo danas pred beogradskom publikom - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Čuvena slika Uroša Predića "Kosovka devojka" je povodom Vidovdana, samo danas od 18:00, izložena u Konaku knjeginje Ljubice.

Prilikom posete, u prisustvu direktorke Muzeja grada Beograda Jelene Medaković, ministarska kulture Maja Gojković se zahvalila toj ustanovi što je prihvatila njenu inicijativu da ekskluzivno prikažu "na veliki srpski praznik Vidovdan ikoničnu sliku Predića".

"Slika na poseban način prikazuje dostojanstvo, čast i veliku ljubav prema otadžbini. U isto vreme možemo da sažmemo svu tugu jednog naroda", istakla je Gojković.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Prema njenim rečima, "Kosovka devojka" je univerzalna, jer prikazuje "sva stradanja srpskog naroda kroz istoriju, a sa druge strane dostojanstvo i odlučnost da se uvek iznova rađamo".

Predić (1857-1953) je "Kosovku devojku" naslikao po porudžbini Kola srpskih sredstava u vreme Prvog svetskog rata, a Muzej grada Beograda je delo otkupio 1940. godine. 

Gojković je podsetila da je Prediću kao model i nadahnuće poslužila Beograđanka Leposava Stanković, i da je povodom njene smrti 1995. godine list Politika objavio da "Umrla je Kosovka devojka".

"Toliko istorije imamo u sebi, nismo ni svesni. Ponosna sam na politiku koja razvija i obnavlja kulturu sećanja kod nas. Kultura sećanja mora biti i ovakav čin prikazivanja predivnih slika nastalih iz delova naših istorije", naglasila je ministarka. 

Tanjug/Sava Radovanović

 

Ocenivši da je Predićeva slika vanvremenska i da je "srpska Mona Liza", Gojković je podsetila da je bila toliko popularna da su nekad u humanitarne svrhe prodavane razglednice sa reprodukcijom, dok nove generacije "Kosovku devojku" znaju sa omota albuma Bijelog dugmeta iz 1984. godine.

Gojković je rekla da je danas razgovarala sa Medaković i da su u toku pripreme kako bi u narednih nekoliko godina bio završetak rekonstrukcije i adaptacije novog prostor Muzeja grada Beograda. Prema njenim rečima, tada bi "Kosovka devojka" trebalo da "dobije svoje mesto u stalnoj postavci".

Komentari (0)

Kultura