Aktuelno iz kulture

Grupa "Buč Kesidi" nakon nastupa na Arsenal festu: Definitivno smo porasli kao bend

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2023

-

17:10

Grupa "Buč Kesidi" nakon nastupa na Arsenal festu: Definitivno smo porasli kao bend
Grupa "Buč Kesidi" nakon nastupa na Arsenal festu: Definitivno smo porasli kao bend - Copyright Tanjug/Igor Stanić

veličina teksta

Aa Aa

Elektro pop rok duo “Buč Kesidi” imao je nastup sinoć prve noći Arsenal festa u Kragujevcu i to kao hedlajneri, odnosno glavne zvezde večeri ovog rok festivala.

Nazvani po prvom filmu koji su članovi benda zajedno pogledali, Luka Racić i Zoran Zarubica postaju sve popularniji zahvaljujući svojoj energičnoj muzici i neobičnim spotovima. Iako ove godine obeležavaju deset godina postojanja, odabrali su da računaju rođendane i jubileje od trenutka objavljivanja prve pesme 2015. godine. 

Na sceni Arsenala se osećaju "kao domaći", budući da su nastupali u više navrata, ali ovog puta je drugačije.

"Nekako nam prija i što smo prethodno izdanje otvorili, a sada smo vodeći na bini. Sada je još lepši osećaj. Definitivno smo porasli kao bend, to je organizacija i videla, to se uveliko primećuje u regionu, što nam je veoma važno”, napomenuo je pevač i bubnjar Zoran Zarubica, te dodao da im je takav uspeh i reputacija pravi vetar u leđa da mogu dalje da pišu pesme, jer znaju da su na pravom putu.

"Mi veoma volimo Arsenal fest, drago nam je da je toliko narastao svih ovih godina i da dovodi razna svetska imena, kao i sve relevantne domaće muzičare. Divno je da se takav festival dešava i da postoji kod nas. Imamo priliku da sviramo treći put na festivalu. Drago nam je da smo i mi vremenom 'narasli', tako da možemo na većoj bini da nastupamo", rekao je gitarista i vokal Luka Racić.

Tanjug/Igor Stanić

 

"Buč Kesidi" objavili su dva studijska albuma – “Posesivno-ospulsivni hospul” (2016) i “Euforija” (2019), EP izdanje "Španska serija" (2016), i live izdanje “Euforija uživo” (2021) iz njihovog dugometražnog filma povodom tog drugog albuma. Treća kolekcija pesama je u laganom nastajanju od 2021. godine kada su najavili početak rada na tom materijalu, i kako su objasnili, “glavna stvar u vezi toga je da ne žurimo”.

"I dalje smo pod obavezama turneje, ima tu toliko toga, samim tim smo primetili da je najbolje kako mi osećamo da treba raditi na albumu. Najvažnije je da želimo da objavimo dobar album. Da nam bude najbolji do sada. Ne želimo da radimo projekte koji su bili već u našem opusu ranije. Zato ne žurimo, skupljamo pesme, i onog trenutka kada budemo spremni, svi će naravno znati", naveo je Zarubica, a za treći album uveliko imaju puštene singlove “Curimo po asfaltu”, “Skupi snagu” i najnoviji “Trebaš mi”.

Ovo je izgleda njihova godina, jer su uveliko na turneji po celoj zemlji i regionu, a izdvajaju se trijumfalni koncerti u SPENS-u Novog Sada u stadionu “Šalata” u Zagrebu, a onda ih očekuje 16. septembra i najveći koncert u Beogradu, na Stadionu Tašmajdan.

"Nosimo jako mnogo lepih utisaka sa tih koncerata, i toliki odziv publike nam stvarno puno znači. Upravo iz tog razloga mi i možemo da stvaramo muziku, baš zahvaljujući tim ljudima", preneo je emocije Luka Racić u vezi nedavnih koncerata.

Pančevački levoruki duo “Buč Kesidi” je preuzeo binu odmah nakon slovenačkog rok sastava sličnog usmerenja - “Joker Out” iste noći. U poslednje vreme nastaju bendovi koji stvaraju taj stil elektro rok ili pop rok.

Bend “Buč Kesidi”, čiji je naziv nastao prema vestern filmu “Buč Kesidi i Sandens Kid” (gde su igrali Pol Njumen i Robert Redford), teško je žanrovski odrediti ili definisati, jer su počeli kao indie – nezavisni rok, onda alternativa, da bi se približili “mejnstrimu” kao elektro po rok.

Tanjug/Igor Stanić

 

"Trudimo se da se ne ograničavamo žanrovima, volimo da dodajemo dosta toga u našem stvaralaštvu. Tako volimo da probamo i nešto novo, da ubacimo i neki klavir kao što nam je u poslednjem singlu 'Trebaš mi', koji je nedavno izašao. Opet, nećemo ni nešto mnogo da komplikujemo, nego da te pesme što pišemo i ideje koje imamo budu u skladu sa onim što je publika već navikla i očekuje od nas", rekao je Luka.

Zoran Zarubica je svestran kao umetnik, jer je prema obrazovanju pozorišni reditelj, sa Fakulteta dramskih metnosti u Beogradu, kao što su to i drugi muzičari – Darko Rundek i Nikola Pejaković Kolja. Za sobom već ima zapaženu predstavu "Na litici" prema komadu švajcarskog dramskog pisca Igora Bauersime, uz muziku Luke Racića, koja je imala svoju turneju, igrana na scenama Kulturnog centra Pančevo, Dorćol Platza i Bitef teatra u Beogradu i drugim mestima širom zemlje.

"Istina fokusiran sam na muziku pre svega, mislim da naš bend treba da bude glavni, jer tu zaista ima jako puno posla. Opet, kada radim u pozorištu, onda sam tamo fokusiran i posvećen, a u tom angažmanu Luka je takođe maksimalno uključen, pomaže mi kao neka vrsta supevizora. Ranije smo govorili da bismo kao tandem Luka i ja voleli da radimo neki mjuzikl. I dalje nam postoji kao želja, ali ima vremena za to, sačekaćemo", objasnio je Zarubica.

Elektro pop duo se zadržao samo prvo veče u Kragujevcu, tako da neće ostati da sluša razne inostrane bendove kao večeras “The Cult” ili “Clutch”.

Zato su pohvalili kolege iz Slovenije – "Joker Out" koje bi trebalo obavezno gledati, “Parni valjak”, a istakli su da je nastala prava evolucija na Main Stage-u, dok bi trebalo obratiti uvek pažnju i na Garden Stage, gde su sinoć nastupali “Porto Morto” iz Hrvatske, njima drag bend.

Prvobitno zakazan koncert na Stadionu Tašmajdan 3. juna je namerno pomeren za 16. septembar, jer je taj prvi datum mesec dana nakon teške tragedije koje se desila (3. maja) u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", a dan kasnije i u Mladenovcu.

Vladimir Nićiforović/Promo

 

Time su pokazali da je zaista veoma rano da se u Beogradu slavi muzikom, smatrali su da je prikladnije da to bude na samom kraju leta, ako muzika može da bude lekovita.

"Mislim da smo mi samom tom odlukom da pomerimo koncert odvojili te dve stvari, tačnije naravno da saosećamo sa tom tragedijom, teško nam je zbog tih nastradalih mladih ljudi. Ovo što radimo je drugačije, neka naša potreba da budemo svi tu, zajedno, uz muziku, da sviramo i saosećamo", zaključili su za Tanjug Luka i Zoran iz benda “Buč Kesidi”.

Svoje treće gostovanje na Arsenal festu, a četvrti koncert u Kragujevcu (imali su jedan samostalan nastup u Domu omladine), sinoć su započeli novom pesmom "Trebaš mi", koji je izašao tokom maja meseca.

"Dobro veče i hvala vam. Mi smo bend “Buč Kesidi” iz Pančeva. Ovde smo da vam donesemo malo “Euforije”, nadahnuto se obratio Luka oduševljenom publikom, i naravno otpevali su hit numeru “Euforija”, da bi nastavili da nižu dalje kompozicije – “Laž”, “Subota”.

Onda su obojica rešili da se vrate prvom albumu i pitali su publiku da li imaju neku želju, i kako su fanovi vikali, oni su objavili da je pobedila pesma "Kafe aparat", koju su odmah odsvirali.

Tandem je dao do znanja da “Curimo po asfaltu”, da moraju istaći “Skupi snagu”, i da se prijatno osećaju kada je “Nedelja ujutru”.

Nizali su hitove “Kasno je”, “Tiho”, “Nebitna (Ne mogu da)” koji su izazivali pravi trans u auditorijumu, da bi finale zacementirali sa izvanrednom baladom “Idemo do hodnika” i razigranim hitom “Đuskanje ne pomaže”.

Iako ih je publika zvala na bis, očekujući još pesama kao “Nema ljubavi u klubu”, duo “Buč Kesidi” je gostovanje na Arsenalu ipak završio nakon punih sat vremena.

Komentari (0)

Kultura