Aktuelno iz kulture

Remek-dela koja je zaboravila istorija umetnosti: Dva mala Rembrantova portreta prodata za 13 miliona evra

Komentari

Autor: Euronews

07/07/2023

-

09:09

Remek-dela koja je zaboravila istorija umetnosti: Dva mala Rembrantova portreta prodata za 13 miliona evra
Remek-dela koja je zaboravila istorija umetnosti: Dva mala Rembrantova portreta prodata za 13 miliona evra - Copyright Tanjug / AP Photo/Frank Augstein

veličina teksta

Aa Aa

Gotovo 200 godina dva portreta holandskog majstora Rembranta bila su potpuno nepoznata istoričarima umetnosti, a sada su na aukciji kuće "Christie's" prodata za impresivnih 13 miliona evra.

Slike iz 1824. godine pronađene su u privatnoj kolekciji jedne britanske porodice, čiji naslednici uopšte nisu znali da je reč o Rembrantu, a daleko su prevazišle procene da će dostići cenu između pet i devet miliona evra.

"Ovo je jedno od najuzbudljivijih otkrića proteklih godina koje smo imali kada je reč o starim majstorima", naveo je ranije u saopštenju Henri Petifer iz aukcijske kuće, prenosi Euronews.

Autentičnost slika potvrđena je nakon istrage i naučnih analiza u Rajksmuzeumu u Amsterdamu, a veruje se da je poslednji par Rembrantovih portreta koji je u privatnom vlasništvu. 

Jedinstveni uvid u Rembrantov rad

Dela dužine samo 20 centimetara predstavljaju portrete starijeg bračnog para, koji su bili bliski umetniku i njegovoj porodici. 

Tanjug / AP Photo/Frank Augstein

 

"Ovo su među najmanjim i najintimnijim Rembrantovim portretima za koje znamo, i doprinose onome što znamo o njemu kao portretisti neosporne genijalnosti", rekao je Petifer.

Na slikama su bogati vodoinstalater Jan Vilemc van der Plim i njegova žena Japgen Karels, koji su živeli u Lajdenu i bili bliski sa Rembrantovom porodicom.

Porteti su završeni 1635. godine, kada je Rembrant živeo u Amsterdamu, a par je kupio vrt neposredno pored kuće Rembrantove majke u Lajdenu. Njihov sin oženio se Rembrantovom rođakom s majčine strane, a njihov unuk, koji je i sam bio umetnik, bio je kasnije učenik velikog majstora.

Tanjug / AP Photo/Frank Augstein

 

Portreti su ostali u vlasništvu porodice sve do 1760, kada su prodati na aukciji u Amsterdamu. Bili su prodavani još nekoliko puta, a zanimljivo je da ih je poslednji put ponudila upravo kuća "Christie's" i to 1824. i od tada se nalaze u vlasništvu iste britanske porodice.

Portreti su bili na turneji po Njujorku i Amsterdamu tokom juna, pre nego što su se vratili u London.

Aukcijska kuća "Christie's" drže rekord kada je reč o ceni postignutoj za neko Rembrantovo delo, a reč je o "Portretu stranog admirala" koja je prodata za impresivnih 23.225.579 evra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura