Aktuelno iz kulture

Serija "Bunar" se bori za "Srce Sarajeva" i to u četiri kategorije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/07/2023

-

08:30

Serija "Bunar" se bori za "Srce Sarajeva" i to u četiri kategorije
Serija "Bunar" - Copyright Branimir Milovanović

veličina teksta

Aa Aa

Domaća serija "Bunar" takmičiće se za nagradu "Srce Sarajeva" u okviru 29. izdanja Sarajevo Film Festivala i to u četiri kategorije. Od autora hit serija "Državni službenik" i "Ubice mog oca", nova serija je kategorisana kao drama egzistencijalizma i potrage za smislom.

Njeni kreatori su Igor Đorđević, Nataša Drakulić i Predrag Gaga Antonijević, dok režiju potpisuje Maša Nešković. Prema pisanju Klix.ba, serija će se na ovogodišnjem SFF-u boriti za nagrade u kategorijama:  najbolja dramska serija, najbolja glavna glumica u dramskoj seriji, najbolja epizodna uloga - glumica u dramskoj seriji, najbolja epizodna uloga - glumac u dramskoj seriji.

Reditelj Predrag Gaga Antonijević, "Bunar" je opisao kao "seriju 'Ozark' sa elementima nadrealnog".

"Igor tumači Radomira, profesora koji je imao aferu sa učenicom. On beži u svoje selo u kome dugo nije bio da pronađe đavola u sebi i da ga ubije, da razreši tu borbu dobra i zla koja se vodi u svakom čoveku. U selu ga, međutim, čekaju mnoga iznenađenja koja će priču okrenuti naglavačke, a njemu dati šansu da pobedi đavola. Naravno, pitanje je da li će mu to poći za rukom. Prepuno je obrta i čudnog humora", rekao je svojevremeno Antonijević o seriji.

Na pitanje zašto baš "Bunar" i šta je njegova uloga u seriji, Antonijević kaže:

"Bunar je u toj priči okosnica svega. Suša je, vodovod je pokvaren, vode u selu nema, i svi dolaze kod tog našeg profesora Radomira jer on ima bunar sa pijaćom vodom. Celo selo utoljuje svoju žeđ. Ispostaviće se da je to, ne samo u direktnom smislu, već i metaforičnom. Bunar postaje simbol celog društva u kome živimo".

I glumac Igor Đorđević kaže da naslov upućuje na nešto "dubinsko".

Branimir Milovanović

 

"Svako traženja odgovora na pitanja u vezi pravog uzroka čovekovog ponašanja su bolna i vrlo neprijatna. Ali ta spoznaja nesvesnog je neophodna za osvešćen život. I za nju treba mnogo hrabrosti. Jung je negde rekao: "Dok ne pretvorimo nesvesno u svesno, ono će upravljati našim životom i mi ćemo ga zvati - Sudbina". Ne znam koga će ova priča interesovati, kad sam je pisao i smišljao nisam o tome mislio. Ni ja, a mislim ni Nataša Drakulić, koja mi je u tome dobro pomogla. Možda je jedino Gaga Antonijević o tome mislio. U stvari, sudeći po njegovim primedbama i indikacijama, siguran sam da jeste. To je dakle pitanje za njegov šalter", rekao je svojevremeno talentovani glumac za Euronews Srbija.

Pored Igora Đorđevića, u "Bunaru" igraju Nataša Ninković, Zoran Cvijanović, Ljubomir Bandović, Boris Milivojević, Vesna Trivalić, Nikola Pejaković, Nenad Okanović, Denis Murić, Miodrag Dragičević, Marko Janketić, Milica Gojković, Tatjana Kecman, Dejan Tončić, Miša Obradović, Nenad Jezdić, Bogdan Diklić, Petar Zekavica, Igor Borojević, Vasilije Turčinović i mnogi drugi.

a nagrade Srce Sarajeva za TV serije 29. Sarajevo Film Festivala strukovni žiri sastavljen od više od 450 filmskih profesionalaca iz regije, ove je godine nominovao 19 serija u 14 kategorija.

Pravo prijave imale su dramske serije i komedije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Slovenije, premijerno prikazane u periodu od 1. aprila 2022. do 30. aprila 2023. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura