Aktuelno iz kulture

"Solidarnost pre razlika": Studenti snimaju audio knjige kako bi pomogli slepim i slabovidim kolegama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/07/2023

-

14:03

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Za slepe i slabovide studente nema prilagođene literature, pa su prinuđeni da klasične udžbenike odnesu u biblioteku na digitalizaciju pomoću programa za čitanje, koji ima brojne nedostatke. U želji da svim svojim kolegama olakšaju studiranje, studenti Fakulteta političkih nauka pokrenuli su projekat "Solidarnost pre razlika", s ciljem da literaturu za sve četiri godine i sva četiri smera pretoče u audio knjige.

Slušanje glasa kolega drugačije je od slušanja teksta preko programa za čitanje, što slepim studentima čini lekcije jasnijim, prijatnijim, ali im i štedi vreme, objašnjava za Euronews Srbija studentkinja Katarina Stanimirović.

"Programi za čitanje slepima su vrlo monotoni i nas slepe oni jako nerviraju, jer imaju jednoličan zvuk, bez normalne dikcije i onda kada to čitaju kolege ili bilo ko od volontera, to zaista znači i odmah je drugačiji utisak i čak se bolje i pamti", kaže Stanimirović.

Euronews

 

Pred mikrofon su prvi seli studenti, ali nakon oglašavanja na društvenim mrežama, pomoć su ponudili i mnogi drugi. Studentkinja Andrea Ikodinović kaže da su se pozivu odazvali i mnogi pevači, pevačice, glumci i glumice. 

"Došli smo nekako i do ljudi koji imaju iskustvo u snimanju audio knjiga", dodaje Andrea, dodajući da se prijavilo više od stotinu volontera.

Oni provode oko dva sata dnevno čitajući literaturu, a na to ih motiviše, kako kaže jedna od volonterki, da svi studenti imaju jednake šanse tokom studiranja. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu