Društvo

Problemi slepih i slabovidih: Predrasude, nedovoljna stimulacija i manjak podrške

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/10/2021

-

13:07

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predrasude, nedovoljne stimulativne mere, nedostatak podrške kada je u pitanju zapošljavanje, ali i ona koja stiže iz okruženja i porodice, su svi problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom u Srbiji, rekla je za Euoronews Srbija Jelena Stojanović sekretarka Saveza slepih i slabovidih.

Inače, 21. i 22. okobra u Srbiji je organizovana Godišnja konferencija Evropskog saveza slepih "Zapošljavanje slepih i slabovidih - ključ za inkluziju", gde je upravo glavna poruka učesnka skupa bila upućena poslodavcima koji bi trebalo da u što većem broju zapošljavaju osobe sa invaliditetom.

Stojanović za Euronews Srbija objašnjava da ovo udruženje ima podršku Ministarstva za socijalna i boračka pitanja, Nacionalne službe za zapšošljavanje, međutim ukazuje da to nije dovoljno i da se saradnja ne realizje potpuno i na pravi način.

"Ono što je loše u našoj državi je na primer to da NSZ i država raspisuju konkurse za javne radove svake godine. Međutim, oni kroz njih radno angažuju osobe sa invaliditetom, ali ih ne zaposle. Problem je taj što mi onda nemamo adekvatne statističke podatke, jer se oni prikazuju kao da su zaposleni, a to nije baš tako, jer ti javni radovi traju po nekoliko meseci. Nakon toga ove osbe se vraćaju na pređašnje stanje, što znači da uglavnom ostaju bez posla", objašnjava Stojanović.

Euronews/Printscreen

 

U razgovoru za Euronews Srbija ona je ukazala na to da su osobe sa invaliditetom skrajnute kada je u pitanju sistem, ali i celo društvo i one se sa time suočavaju tokom celog života kroz razne društvene sfere.

"Mi spadamo u marginalizovanu grupu građana i najveći problem je što i pored visokog obrazovanja slepi i slabovidi imaju problem oko zapošljavanja. Dosta njih završi visoke škole, čak i magistriraju ili doktoriraju, ali na žalost društvo im ne dozvoli i ne pruži priliku da pokažu ono za šta su se školovali", objašnajva Stojanović.

Ona smatra da poslodavci u Srbiji nisu dovoljno edukovani i nisu dovoljno upućeni u sposobnosti ovakvog kadra, kao i kakve sve prednosti mogu da imaju njihovim angažovanjem.

"Inače, u kategoriji osoba sa invaliditetom slepi i slabovidi spadaju u red najobrazovanijih u Srbiji. Međutim, najteže se probijamo do otvorenog tržišta i poslodavci nas ne uočavaju i angažuju dovoljno", dodaje ona.

Stojanović dalje kaže da se slepe i slabovide osobe najčešće školuju za poslove fizioterapeuta, operatera u kol centru, kao i za pravne tehničare, ali dodaje da ima dosta i visoko obrazovanog kadra gde se uglavnom opredeljuju za fakultete društvenih nauka.

"Kada je u pitanju akademsko obrazovanje, dosta njih završava jezike i književnost, istoriju, Pravni fakultet, kao i Muzičku akademiju. Uglavnom se u tim sverama i najviše zapošljavaju", dodaje Stojanović.

Međutim, ona ističe da to nije dovoljno i da nezavisno od obrazovanja, oni svakako teže dolaze do posla.

"Država i društvo treba da nam daju podršku i da budu svesni kakve sve mogućnosti imaju ukoliko zaposle osobu sa invaliditetom. Oni ne treba da nas posmatraju kroz invaliditet koji imamo", kaže ona.

Godišnje u Srbiji posao dobije do 6.000 osoba sa invaliditetom

Sa druge strane, upravo na ovoj koferenciji koja je održana pre četiri dana, državna sekretarka Stana Božović rekla je tada da je početkom godine Vlada Srbije usvojila je Strategiju zapošljavanja u Srbiji do 2026. godine i Akcioni plan za period do 2023. godine i da upravo ta strategija, kako je navela Božović, ima niz komponenti i mera koje su važne za poboljšanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Državna sekretarka je navela je rezultate dao i Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, iz 2009. godine.

"Pre donošenja Zakona bilo je 200 do 300 zapošljavanja osoba sa invaliditetom sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, a taj broj se kontinuirano povećavao na godišnjem nivou, tako da se sada godišnje zaposli od 5.000 do 6.000", navela je tada Božović, a preneo Tanjug.

Kako je dalje rekla, u cilju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom, Ministarstvo je iz Budžeta ove godine obezbedilo 550 miliona dinara za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, koje realizuje Nacionalna služba za zapošljavanje. 

Komentari (0)

Srbija