Aktuelno iz kulture

Zvaničnici Srbije i Francuske potpisali pismo o saradnji u oblasti filma

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/07/2023

-

14:18

Zvaničnici Srbije i Francuske potpisali pismo o saradnji u oblasti filma
Zvaničnici Srbije i Francuske potpisali pismo o saradnji u oblasti filma - Copyright Saša Vlatković

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković i generalni direktor Nacionalnog centra za film i pokretne slike (CNC) Republike Francuske Olivije Anrar potpisali su danas u Parizu Pismo o namerama o saradnji između tog francuskog Nacionalnog centra i Ministarstva kulture, kojim je potvrđen obostrani interes za proširenje saradnje u oblasti filma i savremene filmske kulture između Republike Srbije i Republike Francuske.

U saopštenju koje je Ministarstvo objavilo tim povodom, stoji da će ova saradnja u velikoj meri dodatno doprineti razvoju sveukupnih bilateralnih odnosa između dve zemlje i pospešiti polje ekspertske saradnje.

Gojković je ukazala da je ovo značajan korak i da su na ovaj način konkretizovani razgovori koji se vode od prošle godine i predstavlja dodatni osnov da se iz primera dobre francuske prakse sagledaju mogućnosti i za poboljšanje rada Filmskog centra Srbije.

Saša Vlatković

 

Ministarka je rekla da se jasno uočava prostor za unapređenje rada Filmskog centra Srbije i dodala da je u tom okviru dobrodošla ekspertiza i pomoć pri kreiranju novog modela i statusa nacionalne ustanove u oblasti filma i filmske umetnosti po ugledu na francuski "CNC".

Takođe je napomenula da je francuski model nešto što može efikasno da se primeni u našem zakonodavstvu, dodaje se u saopštenju.

Ministarka je rekla da je otvorena mogućnost intenzivnije saradnje na polju filma i drugih koprodukcionih ostvarenja u oblasti audiovizuelnog sektora, posebno imajući u vidu podsticaje Republike Srbije.

Anrar je istakao da postoje tradicionalni odnosi sa Srbijom i brojni kontakti sa prijateljima iz Srbije i naglasio da je potpisivanje ovog dokumenta polazna tačka i da će saradnja biti još intenzivnija u narednom periodu između stručnjaka iz oblasti filma, Ministarstva kulture i Centra za film Francuske, ukazujući da su spremni da podele ekspertizu i da pomognu filmsku industriju Srbije.

Komentari (0)

Kultura