Aktuelno iz kulture

Hoće li filmski festivali zbog štrajka glumaca ove godine ostati bez zvezda na crvenom tepihu: Venecija sprema "plan B"

Komentari

Autor: Euronews

19/07/2023

-

12:28

Hoće li filmski festivali zbog štrajka glumaca ove godine ostati bez zvezda na crvenom tepihu: Venecija sprema "plan B"
Filmski festival u Veneciji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zbog aktuelnog štrajka sindikata glumaca u Holivudu, crveni tepih na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Veneciji možda neće dočekati veliki broj američkih zvezda, kao što smo proteklih godina navikli. Međutim, direktor festivala Alberto Barbera trenutno radi na "planu B" u slučaju da obustava rada glumaca i scenarista potraje.

Prema pisanju THR Italia, Barbera je svojim saradnicima rekao da će osamdeseto izdanje festivala biti "panevropsko", što znači da bi program mogao da se sastoji većinski od evropskih i azijskih naslova, budući da će američkim glumcima biti najverovatnije biti zabranjeno promovisanje novih projekata.

"Hajde da probamo da otkrijemo šta američki producenti i reditelji nameravaju da urade. U međuvremenu, mi ćemo napraviti alternativni program", rekao je Barbera, piše Euronews.

Direktor je takođe svojim saradnicima rekao da "budu spremni na sve i da ništa ne uzimaju zdravo za gotovo".

Uspeh (ili neuspeh) Venecijanskog festivala uticaće i na to kako će dalje teći sezona filmskih nagrada, ali i koliko će biti prostora za promovisanje kandidata za Oskara.

Ove godine smotru otvara novi film Luke Gvadanjina "Challengers" sa Zendajom u glavnoj ulozi, ali po svemu sudeći, jednu od trenutno najtraženijih glumica nećemo videti na crvenom tepihu. I reditelj je potvrdio da je situacija neizvesna.

"Naravno da glumci neće raditi promociju. Moramo da procenimo šta studiji žele, pa ćemo videti kako ćemo dalje", rekao je Gvadanjino.

Plan B sprema i Međunarodni filmski festival u Torontu, koji se održava od 7. do 17. septembra. 

Osamdeseti Filmski festival u Veneciji održaće se od 30. avgusta do 9. septembra, a kompletan program biće poznat 25. jula.

Podsećamo, holivudski glumci okupljeni oko sindikata SAG-AFTRA koji broji oko 160.000 članova, pokrenuli su štrajk nakon što su propali njihovi pregovori sa predstavnicima studija. 

Dok traje štrajk, glumci ne mogu da se pojavljuju u filmovima, niti da promovišu filmove koje su već snimili.

Teško je izračunati koliko će tako duga blokada finansijski uticati na studije, ali je svakako reč o ogromnom novcu. Kada su pre petnaest godina scenaristi imali stodnevni štrajk, šteta je procenjena na više od dve milijarde dolara, što bi prevedeno u današnji novac, značilo da bi obustava rada mogla da dovede do gubitaka od 30 miliona dolara dnevno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura