Aktuelno iz kulture

Nagrada za mlade pijaniste nosiće ime po dečaku Andriji Čikiću, stradalom u "Ribnikaru"

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2023

-

13:32

Nagrada za mlade pijaniste nosiće ime po dečaku Andriji Čikiću, stradalom u "Ribnikaru"
Nagrada za mlade pijaniste nosiće ime po dečaku Andriji Čikiću, stradalom u "Ribnikaru" - Copyright Plakat

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka kulture Maja Gojković, upravnik Zadužbine Ilije M. Kolarca Aleksandar Peković i predsednik Upravnog odbora ove ustanove Rade Vojnović postigli su danas saglasnost oko realizacije ideje da nagrada za mlade pijaniste odnosno mlade kompozitore ponese ime po dečaku Andriji Čikiću, stradalom u tragediji u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Na sastanku je dogovoreno da Zadužbina u saradnji s Ministarstvom kulture realizuje ovu plemenitu ideju, što je podržao i Upravni odbor ove ustanove.

O daljim koracima sprovođenja konkursa koji će uslediti, javnost će obavestiti upravnik Zadužbine Ilije M. Kolarca.

Andrija Čikić, rođen je 5. marta 2009. godine u Beogradu. Interesovanje za muziku pokazivao je od najranijeg detinjstva, a klavir svirao od šeste godine.

Dobitnik je više prvih nagrada na nacionalnim i međunarodnim muzičkim takmičenjima kao i dobitnik specijalne nagrade za izvođenje kompozicije "Burgmuller Etude D-dur" 2019. godine. Bio je član nacionalnog žirija koji je ocenjivao izvođače na Dečkoj pesmi Evrovizije održanoj u novembru 2020. godine. 

Uspesi dečaka virtuoza, za većinu ljudi bili su nepoznanica, ali su nakon masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", na internetu postali viralni Andrijini snimci klavirskih izvođenja nastali u vreme njegovog učešća u mađarskom televizijskom šou programu "Virtuozi" gde je na audiciji izabran među trideset najboljih predstavnika naše zemlje. 

Video je došao i do Smederevca Alekse Ilića, koji je bio toliko dirnut, da je na platformi "Kreni-promeni" pokrenuo peticiju da nagrada na republičkom takmičenju mladih pijanista dobije ime po Andriji Čikiću, a njegova inicijativa dobila je veliki odjek i prikupila više od 49.500 potpisa.

Ilić je ranije za Euronews Srbija rekao da je peticiju pokrenuo jer je želeo da sećanje na mladog, tragično nastradalog virtuoza, traje.

"Želim da njegovo ime pamte buduće generacije, da znamo da je živeo kratko, ali bogato", zaključio je naš sagovornik.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura