Aktuelno iz kulture

"Okršaj" lutke i naučnika: Kako su "Barbi" i "Openhajmer" vratili snagu letnjim blokbasterima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/07/2023

-

19:23

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Dan "Barbihajmera" je konačno stigao, pa će se tako u MTS Dvorani konačno prikazati "Barbi" Grete Gervig i "Openhajmer" Kristofera Nolana, filmovi o kojima već nedeljama bruji cela planeta. 

U eri u kojoj se uspeh filma meri njegovom zaradom na blagajnama, "Barbi" je već pobednik, jer analitičari predviđaju da će u prvom vikendu prikazivanja inkasirati sto miliona dolara, a "Openhajmer" "samo" pedeset miliona. Međutim, nema sumnje da se posle duže vremena pojavio "tandem" koji publiku masovno vraća u bioskope. 

Filmski kritičar Dragan Jovićević za Euronews Srbija kaže da postoji mnogo razloga zbog kojih je promocija ova dva filma drugačija u odnosu na ostale. 

Tanjug/Warner Bros Pictures/Universal Pictures via AP

 

"U poslednje tri godine, od početka pandemije naovamo, primetni su veliki gubici kada su u pitanju blokbasteri, jer filmovi više ne dobacuju do tako velikog broja gledalaca niti do zarade, kao što je to bio slučaj u vremenima pre kovida. Svedoci smo da ponekad u bioskopima imamo i po dva velika filma nedeljno koji su konkurencija jedan drugom. To su obično filmovi koji su tematski slični. Međutim, ovde imamo dva filma koji su tematski, ali i produkciono potpuno različiti", objašnjava Jovićević.

Izvanredan "tajming"

Analitičari ovako veliki odjek koji su u javnosti imale kampanje za ova dva filma pripisuju ne samo vrhunskoj glumačkoj podeli i zvučnim imenima reditelja - Gervig je stekla izvanrednu reputaciju proteklih godina, dok Nolan važi za jednog od najvećih reditelja današnjice - nego i izvanrednom marketingu i "tajmingu".

"Producenti i distributeri su uradili neverovatan posao, jer su shvatili da je dobar trenutak da oba filma izađu u sred godine da bi se sa svih strana zadovoljili zapravo ono što je glad današnjeg komercijalnog filma", kaže naš sagovornik.

"Radi se na tome da ispune komercijale ciljeve, ali i da zadrže snagu da se izbore za nagrade do kraja godine. Osim toga, svemu tome doprineo i sadašnji trenutak. Mi živimo u vremenu u kom je pretnja atomskim naoružanjem gotovo svakodnevna. Dakle, 'Openhajmer' je apsolutno sjajno tempiran film za ovu godinu. On je trebalo da bude prikazan prošle godine i pričalo se da će odneti sve Oskare, a razlog zbog kog je premijera pomerena je produkcioni, ali i distribucioni", ističe Jovićević.

Ružičasta moć 

Odabrani predstavnici medija i ličnosti iz sveta filma dobili su priliku da pre ostatka sveta pogledaju dugoočekivani film Grete Gervig "Barbi", a prve reakcije ukazuju da je reč o letnjem bioskopskom hitu koji će dominirati na blagajnama.

Većina kritičara nije štedela pohvale na račun ovog ostvarenja o omiljenoj lutki, u kom su glavne uloge poverene Margo Robi i Rajanu Goslingu. 

Zahvaljujući svemu tome, ekipa Euronews Srbija je ispred MTS Dvorane pred početak pretpremijernog prikazivanja "Barbi", zatekla veliki broj ljubitelja filma, a više o tome šta ih je motivisalo da dođu u bioskop, pogledajte u ovom videu.

Euronews

Veliko interesovanje film je probudio ne samo zato što govori o mnogima omiljenoj lutki iz novog ugla, nego i zato što nosi jaku feminističku poruku.

"U novom dobu, Barbi više nije glupa plavuša kao što smo mislili svih ovih godina, već jedna žena sa stavom, koja je eto, po prirodi plava. Mislim da i jedan i drugi film imaju snagu i potencijal da zadovolje ne samo tu kritičarsku grupu već i tu širu publiku", smatra Jovićević, koji ističe da će pogledati oba filma.

"Sudeći po vizuelnom stilu, mislim da možemo da očekujemo jaku ironiju kada je u pitanju priča o lutki. S druge strane, sasvim sam siguran da je priča o Openhajmeru dosta detaljna i biografska i da govori o potencijalnoj opasnosti u vremenu u kom živimo", kaže naš sagovornik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura