Aktuelno iz kulture

Posle zabrane u Vijetnamu, "Barbi" pred sudom filipinskih cenzora: Film će se prikazivati, ali mapa će biti "zamagljena"

Komentari

Autor: Tanjug

12/07/2023

-

15:09

Posle zabrane u Vijetnamu, "Barbi" pred sudom filipinskih cenzora: Film će se prikazivati, ali mapa će biti "zamagljena"
Posle zabrane u Vijetnamu, "Barbi" pred sudom filipinskih cenzora: Film će se prikazivati, ali mapa će biti "zamagljena" - Copyright Printscreen YouTube/Warner Bros. Pictures

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti Filipina danas su zatražile da u novom filmu "Barbi" bude zamagljena mapa koja prikazuje sporne kineske teritorijalne pretenzije u Južnom kineskom moru, kako bi bilo omogućeno prikazivanje tog filma.

Prikazivanje filma je prethodno zabranjeno u Vijetnamu zbog toga što se u jednoj sceni navodno pojavljuje mapa sa spornih "devet crtica", koju su vijetnamske vlasti okrarakterisale kao "uvredljivu".

Sporna mapa vidi u trenutku kada Barbi (Margo Robi), u trenutku egzistencijalne krize dolazi kod druge Barbi (Kejt Mekinon) da se s njom posavetuje o svojim budućim koracima. U njenoj kući, gledaoci vide mapu sveta koja izgleda kao da ju je dete nacrtalo bojicama, dok se na "Aziji", uz obalu gde bi trebalo da se nalazi Kina, vidi niz isprekidanih linija u moru.

Vijetnamski cenzori tu linijicu su protumačili kao političku provokaciju, jer je na sličan način Kina jednostrano označila svoju teritoriju u Južnom kineskom moru, što joj i danas osporavaju mnoge susedne zemlje.

Međutim, filipinski Nacionalni odbor za procenu i klasifikaciju filmova to nije shvatio na isti način, poručivši da je "izmišljeno putovanje Barbi iz Barbilenda u stvarni svet samo sastavni deo priče", prenosi BBC.

Iz Odbora dodaju da se Filipini, Malezija i Indonezija ne vide na mapi.

"Ovo je potpuno drugačije od mapa koje se vide u zabranjenim filmovima 'Abominable' i 'Uncharted'", piše u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura