Aktuelno iz kulture

Netfliks zabeležio najveći rast broja korisnika još od vremena pandemije: Borba protiv deljenja lozinke dala rezultate

Komentari

Autor: Euronews

21/07/2023

-

09:56

Netfliks zabeležio najveći rast broja korisnika još od vremena pandemije: Borba protiv deljenja lozinke dala rezultate
Tanjug/AP/Gene J. Puskar - Copyright Tanjug/AP/Gene J. Puskar

veličina teksta

Aa Aa

Netfliks je dobio veliki broj novih pretplatnika zahvaljujući odluci da spreči deljenje lozinke, ali da li će uspeti da održi rast? 

Novi finansijski rezultati predstavljeni u sredu pokazuju da je Netfliks dobio još 5,9 miliona pretplatnika između aprila i juna, što je daleko premašilo očekivanja analitičara, koji su kompaniji predviđali još 2,2 miliona novih korisnika.

Ukupan broj pretplatnika iz celog sveta krajem prošlog meseca dostigao je 238,4 miliona. Uprkos pozitivnim vestima, investitori nisu zadovoljni, pa je cena akcija Netfliksa na berzi pala za osam procenata. Moguće je da je njihovu brigu podstakao komentar mendžmenta u pismu upućenom deoničarima u kom je naglašena "kompetitivna bitka" u jeku aktuelnih štrajkova scenarista i glumaca u Americi, koji su na pauzu stavili sve nove projekte u Holivudu.

Ipak, stručnjaci za tržište sugerišu da će Netfliks proći bolje od njegovih konkurenata, zahvaljujući njegovoj usmerenosti na svetsku produkciju, koja uključuje i velike studije u Velikoj Britaniji.

profimedia

 

Na pozitivan trend uticao je novi paket mesečne pretplate, koji u većini zemalja košta ispod sedam evra, a koji podrazumeva prikazivanje reklama tokom gledanja serija i filmova na njihovoj platformi. Ipak, prihodi su porasli za samo tri procenta u odnosu na isti period prošle godine i sada iznose 8,2 milijarde dolara.

Može li Netfliks nastaviti da raste?

Ugledni investitor Luis Navelijer za Euronews kaže da Netfliks sada deluje spremno "kao zapeta puška" nakon velikih turbulencija u prvoj polovini prošle godine, kada je izgubio 1,2 miliona korisnika. 

S druge strane, analitičar Džesi Koen veruje da je pred njim novi period sporog rasta.

"Teško će Netfliks zadržati ovakav tempo rasta broja pretplatnika u budućnosti", rekao je Koen.

Međutim, projekcije koje daje kompanija predviđaju sličan rast broja pretplatnika i za period od jula do septembra.

"Pred nama je mnogo rada i ogroman broj prilika", najavio je jedan od izvršnih direktora te kuće Greg Peters. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura