Aktuelno iz kulture

"Stranger Things" više nije najgledanija serija na engleskom jeziku: Netfliks ima novu listu najpopularnijih sadržaja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/06/2023

-

08:14

"Stranger Things" više nije najgledanija serija na engleskom jeziku: Netfliks ima novu listu najpopularnijih sadržaja
"Stranger Things" više nije najgledanija serija na engleskom jeziku: Netfliks ima novu listu najpopularnijih sadržaja - Copyright Prinstscreen YouTube/Netflix

veličina teksta

Aa Aa

Serija "Stranger Things" više nije najgledanija Netfliksova serija na engleskom jeziku, jer ju je prevazišla popularna "Sreda". Spinof "Porodice Adams" sa Dženom Ortegom u naslovnoj ulozi sada je gledaniji i od četvrte sezone serije o društvu iz Hokinsa, u kojoj je glumio i proslavljeni srpski glumac Nikola Đuričko.

Međutim, vredi napomenuti da je na novi izgled tabele najgledanijih uticalo to što je Netfliks promenio način na koji meri gledanost svojih sadržaja. Oni sada mere popularnost prema ukupnom broju pregleda, umesto prema "satima gledanja" i u obzir se uzimaju rezultati postignuti u prvih 91 dan od predstavljanja serije. 

Prema toj računici, "Wednesday" je zabeležila 252,1 milion pregleda, dok četvrta sezona "Stranger Things" ima "samo" 140,7 miliona.

Iako je "Čudovište Damer" ostao na trećem mestu, ostatak tabele sada izgleda drugačije.

  Najgledanije serije na Netfliksu
  Serije na engleskom jeziku Serije na ostalim jezicima
1. "Wednesday" (1. sezona) "Squid Game" - 1. sezona
2. "Stranger Things" (4. sezona)  "Casa de papel" - 4. sezona
3. "Čudovište Damer"  "Lupin" - 1. sezona"
4. "Bridžerton" (1. sezona) "Casa de papel" - 5 . sezona
5. "Damin gambit"   "Casa de papel" - 3. sezona
6. "The Night Agent" (1. sezona)  "Lupin" - 2. sezona
7. "Stranger Things" (3. sezona)  "Who Killed Sara?" - 1. sezona
8. "Bridgerton" (2. sezona)  "All of Us Are Dead" - 1. sezona
9. "Veštac" (1. sezona)  "Elite" - 3. sezona
10 The Watcher (1. sezona)  "Elite" - 4. sezona

Kada je reč o serijama koje nisu na engleskom jeziku, na čelu je i dalje "Squid Game" koji je zabeležio 265,2 miliona pregleda. 

Drugo mesto ponovo zauzima "Casa de papel", ali četvrta umesto pete sezone, koja je sada na četvrtom mestu. Svoje mesto na listi našle su i serije "Lupin", "Who Killed Sara?" i južnokorejski zombi horor "All of Us Are Dead".

Nešto manje promena ima na listi najgledanijih filmova, gde su se "upisali" i noviji hitovi kao što su "We Can Be Heroes" i "Glass Onion: A Knives Out Mystery".

  Najgledaniji filmovi na Netfliksu
  Filmovi na engleskom jeziku Filmovi na ostalim jezicima
1. "Red Notice" "Troll"
2. "Don’t Look Up" "The Platform"
3. "The Adam Project" "Through My Window"
4. "Bird Box " "Blood Red Sky"
5. "The Gray Man" "AKA"
6. "We Can Be Heroes" "My Name Is Vendetta"
7. "Glass Onion: A Knives Out Mystery " "Black Crab"
8. "Extraction" "Na zapadu ništa novo"
9. "Spenser Confidential" "Below Zero"
10 "Purple Hearts" "Loving Adults"


Predstavljamo vam aktuelne rekordere na Netfliksu u svim kategorijama:

"Wednesday"

Serija "Wednesday" ("Sreda") prati ćerku iz porodice Adams, koja pokušava da se uklopi u svojoj novoj školi "Nevermor" akademiji, a zatim i njene pokušaje da razreši veliku misteriju.

Pored Džene Ortege u naslovnoj ulozi, igraju i Ketrin Zita Džouns (Mortiša), Luis Guzman (Gomez), Ajzak Ordonez (Pagsli), a epizodnu ulogu ima i Kristina Riči, koja je tumačila lik Srede u ostvarenju iz 1991.

"Squid Game"

"Squid Game" je najgledanija serija u istoriji postojanja Netfliksa i zabeležila je 1,54 milijardi sati gledanja u prvih 28 dana otkako je postala dostupna na toj striming platformi.

U seriji se likovi takmiče za nagradu od 38 miliona dolara, igrajući tradicionalne dečje korejske igre, ali eliminacija ne znači odlazak kući, već smrt.

Reč je o kritici prisutnih i vrlo realnih klasnih razlika u korejskom društvu, kojima se bavio i Oskarom nagrađeni film "Parazit".  Kao i taj film, analogija ove serije često je preuveličana, ali vrlo prijemčiva i inventivna u svojoj brutalnosti. 

Junake ove serije predvodi Song Gi-Hun, zavisnik od kocke dobrog srca i njegov prijatelj iz detinjstva Čo Sang-vu, osramoćeni bankar koji beži od policije. Tu je i žena džeparoš Kang Sae-Beok izbeglica iz Severne Koreje, koja pokušava da i ostale članove svoje porodice dovede u Južnu Koreju.

"Squid Game" ogoljava opsednutost savremenih ljudi takmičarskim emisijama, koje su gledane na svim meridijanima i ima priliku da dublje secira motive učesnika, koliko i radoznalost gledalaca, nego što je to imala jedna od najpoznatijih epizoda, takođe Netfliksove serije, "Black Mirror".

Unutar tog nemilosrdnog sveta, scenarista i reditelj Hunan Don-huk postavlja tešku dilemu: da li biste izdali prijatelja da biste izbegli smrt, a zatim nudi moguće odgovore.

Nedavno je snimljen i rijaliti šou zasnovan na njenoj premisi pod nazivom "Squid Game: The Challenge" i u kom učestvuju takmičari iz celog sveta.

"Red Notice"

Kada Interpol objavi crvenu depešu za pronalaženje i hapšenje najtraženijeg kriminalca "Biskupa" (Gal Gadot), glavni profajler Federalnog istražnog biroa Džon Hartli (Dvejn Džonson), prihvata slučaj. Njegova potraga ga primorava da se udruži sa prevarantom Nolanom Butom (Rajan Rejnolds) i krene u avanturu života u društvu koje nije želeo.

Prema pisanju Forbsa, Rejnolds i Gadot dobili su po 20 miliona dolara za ovo ostvarenje, dok će Džonson zaradio i više, budući da je jedan od producenata filma.

"Red Notice" zabeležio je više od 239,9 miliona pregleda, daleko više od drugoplasiranog filma "Don't Look Up" (171,4 miliona).

"Trol"

Najgledaniji film na Netfliksu koji nije na engleskom jeziku je norveški "Trol". Ovo ostvarenje ima dobro poznat zaplet, kakav smo viđali i u "Godzili", "King Kongu" i mnogim drugim filmovima.

Ovog puta reč je o džinovskom trolu koji razara sve pred sobom i preti da uništi čak i prestonicu Norveške. 

Zanimljivo je da u ovom slučaju film bolje ocenjuju kritičari nego publika, koja mu je prema podacima IMDb dala ocenu 5,8.

Ipak, "Trol" sada ima impresivnih 103 miliona pregleda, preko dvadeset miliona više od "Platforme", koja je na drugom mestu.

Komentari (0)

Kultura