Aktuelno iz kulture

Direktor Festivala u Veneciji brani odluku da pozove Vudija Alena, Romana Polanskog i Lika Besona: "Ne vidim problem"

Komentari

Autor: Euronews

26/07/2023

-

22:24

Direktor Festivala u Veneciji brani odluku da pozove Vudija Alena, Romana Polanskog i Lika Besona: "Ne vidim problem"
Direktor Festivala u Veneciji brani odluku da pozove Vudija Alena, Romana Polanskog i Lika Besona: "Ne vidim problem" - Copyright AP/Thibault Camus, AP/Joel Ryan, AP/Jarek Praszkiewicz

veličina teksta

Aa Aa

Filmski festival u Veneciji predstavio je juče impresivan program sačinjen od filmova mnogih poznatih reditelja, uprkos tome što je Holivud trenutno u blokadi usled štrajka scenarista i glumaca. Međutim, mnogi su osudili to što su u glavni program uvrštena ostvarenja kontroverznih režisera Vudija Alena, Romana Polanskog i Lika Besona, od kojih se svaki suočio sa optužbama za seksualno zlostavljanje.

U kategoriji "Van konkurencije" biće prikazan film "The Palace" Polanskog, koji se već decenijama tereti za slučaj seksualnog zlostavljanja maloletnice u Sjedinjenim Američkim Državama. To ga, međutim, nije sprečilo da živi i stvara u Evropi, gde je rado viđen gost na mnogim filmskim smotrama.

"Coup de Chance" Vudija Alena, triler na francuskom jeziku, premijerno će biti prikazan u Veneciji, takođe van konkurencije, iako je reditelja usvojena ćerka optuživala za seksualno zlostavljanje koje se navodno dogodilo 1992. Režiser je poricao sve optužbe. 

Prostor u takmičarskoj selekciji dobio je novi film "Dogman" Lika Besona, francuskog reditelja kog je nekoliko žena od 2018. do danas optužilo za silovanje. On, međutim, tvrdi da se ništa od toga nije dogodilo.

"Treba napraviti razliku između odgovornosti čoveka i odgovornosti umetnika"

Uprkos glasnim osudama koje se mogu naći na društvenim mrežama zbog uključivanje kontroverznih reditelja u program festivala, njegov direktor Alberto Barbera kaže da "ne vidi problem". 

Govoreći za THR Roma, Barbera je istakao da su i Alen i Beson oslobođeni optužbi, navodeći da su "sa formalne i pravne tačke gledišta, Beson i Alen nevini, a Beson nikada nije morao da se suoči sa suđenjem".

AP/Vianney Le Caer

Alberto Barbera

"Alen je dva puta oslobođen optužbi pre dvadeset godina. Ne vidim zašto ovde razgovaramo o tome", dodao je on.

Kada je reč o Polanskom, Barbera je rekao: "Ne razumem zašto se ne može napraviti razlika između odgovornosti čoveka i odgovornosti umetnika. Polanski ima 90 godina, jedan je od retkih majstora koji rade, napravio je izvanredan film... To je možda i poslednji u njegovoj karijeri, mada se nadam da voli De Olivejru, koji je snimao filmove do svoje 105. godine. Čvrsto sam među onima koji u debati prave razliku između odgovornosti čoveka i odgovornosti umetnika".

Direktor festivala rekao je ranije i za Variety da je Polanski već "priznao odgovornost".

"Tražio je oproštaj. Žrtva mu je oprostila. Žrtva je tražila da se ta priča završi. Mislim da je šikaniranje Polanskog traženje žrtvenog jarca za druge situacije koje zaslužuju više pažnje", istakao Barbera, dodavši da sebe smatra "direktorom festivala, a ne sudijom".

"Ja sudim o umetničkim kvalitetima filma, a iz ove perspektive, ne vidim zašto ne bih pozvao film Polanskog u Veneciju", rekao je on.

Vudi Alen je potvrdio da će se pojaviti na crvenom tepihu na premijeri svog filma, ali je Polanski objavio da neće moći da dođe. Još nije poznato šta će biti sa Besonom.

Euronews piše da ostaje da se vidi da li će kontroverze zaseniti druge filmove u programu, ali da je moguće da će festival pregrmeti ovu oluju, imajući u vidu da su najavljeni filmovi "visokog kalibra", kao i to da je samo Besonov film u takmičarskoj selekciji.

Osamdeseti Filmski festival u Veneciji održaće se od 30. avgusta do 9. septembra, a celokupan program možete pronaći u odvojenom tekstu.

Komentari (0)

Kultura