Aktuelno iz kulture

Filmski festival u Veneciji odaje počast Đini Lolobriđidi: Omaž Orsona Velsa italijanskoj divi pred publikom Mostre

Komentari

Autor: Variety

25/07/2023

-

10:04

Filmski festival u Veneciji odaje počast Đini Lolobriđidi: Omaž Orsona Velsa italijanskoj divi pred publikom Mostre
Đina Lolobriđida - Copyright Tanjug AP/Heinrich Sanden Jr.

veličina teksta

Aa Aa

Filmski festival u Veneciji, koji se ove godine od 30. avgusta do 9. septembra održava 80. put, odaće počast italijanskoj glumici Đini Lolobriđidi. Filmskoj divi, koja je preminula u januaru ove godine, Orson Vels posvetio je kratki film "Portret Đine", koji će biti prikazan uoči zvaničnog otvaranja festivala.

Američki glumac i reditelj je 1968. godine intervjuisao Lolobriđidu u njenoj vili kod Rima za TV seriju "Oko sveta sa Orsonom Velsom", ali je kuća ABC, odbila da je prikazuje.

Velsov omaž Đini ostao je u trezorima do 1986. godine, kada je prvi put izašao pred publiku i to baš na Venecijanskom festivalu, godinu dana nakon smrti autora.

Zanimljivo je da je glumica, kada je tom prilikom videla film, pokušala da ga zabrani, piše Variety.

U omažu na Venecijanskom festivalu će biti prikazan i njen film iz 1953. "Provincijalka" reditelja Maria Soldatia, drama zasnovana na romanu Alberta Moravie.

U ostvarenju koje je Venecija proglasila "jednim od najboljih izvođenja u njenoj karijeri", Lolobriđida igra devojku iz malog grada koja se impulsivno udaje za nezanimljivog profesora nauke i brzo joj postaje dosadno.

Oba filma su deo festivalske sekcije "Venecijanski klasici", takođe i šire serije inicijativa za odavanje počasti Lolobriđidi iz italijanskog ministarstva kulture, uključujući veliku izložbu fotografija pod nazivom "Đinini svetovi", sa slikama iz arhivi rimskih nacionalnih kuća Luce-Cinecitta i Centro Sperimentale.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura